Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ispit-andrushak.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
97.28 Кб
Скачать

36. Учасники процедури банкрутства в Україні

Учасниками процедури банкр. є: боржник, кредитори, які вист. сторонами в справі про банкр., а також арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, господарські суди. Суб’єктами банкр (банкрутами) можуть бути юридичні та фізичні особи (боржники), неспроможність яких виконати свої грошові зобов’язання встановлена господарським судом. До суб’єктів банкр. не належать відокремлені структурні підрозділи юридичної особи, зокрема філії, представництва, відділення, сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, а також іноземні юридичні особи та міжнародні організації з постійним місцезнаходженням поза межами У. Не може належати до суб’єктів банкр. також і казенне підприємство, оскільки в разі його фінансової неспроможності за зобов’язаннями такого п-ва відповідальність несе держава. Кредитором визнається юр. або фіз. особа, яка має підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов’язань до боржника, в тому числі з виплати заборгованості по заробітній платі працівникам боржника. Кредитором можуть також визнаватися органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов’язкових платежів). Арбітражний керуючий — розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор — фізична особа, яка має ліцензію, видану в установленому зако­нодавством порядку, і діє на підставі ухвали арбітражного суду. Одна і та сама особа може виконувати функції арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) на всіх стадіях провадження у справі про банкрутство. Ним може бути призначено фізичну особу — суб’єкта підприємницької діяльності, яка має вищу юридичну або економічну освіту, володіє спеціальними знаннями та не є заінтересованою особою щодо боржника і кредиторів. Арбітражний керуючий зобов’язаний: здійснювати заходи щодо захисту майна боржника; аналізувати фінансову, господарську та інвестиційну діяльність боржника, його становище на ринках; в порядку, установленому законодавством, надавати державному органу з питань банкр. інформацію, необхідну для ведення Єдиної бази даних про підприємства, щодо яких порушено провадження у справі про банкр. та інші повноваження.

37. Схема провадження у справі про банкрутство підприємств в Україні

Провадж. у справі про банкр. здійсн. органами правосуддя у господ. відносинах – арбітражн. судами і регулюєт. ЗУ "Про відновл. платоспром. боржника або визнання його банкрутом", Арбітражн. процесуал. кодексом У, ін. законод. актами. Провадж. у справах про банкр.. можна поділити на кілька стадій: 1.- поруш провадж. у справі; 2.- підготовче засідання арбітражн. суду; 3.- виявлення кредиторів та інвесторів; 4.- попереднє засідання арбітражн. суду; 5.- провед. зборів кредиторів і утв. комітету кредиторів; 6.- винесення ухвали про санацію; 7.- визн. боржника банкр. і відкр. ліквід. процедури; 8.- припин. провадж. у справі про банкр.

1. На стадії поруш. провадж. у справі арбітражн суд розглядає заяву на предмет того, чи підлягає вона прийняттю, а справа - порушенню. Для порушення справи подається заява у письмовій формі і визначений пакет документів, залежно від особи заявника.

2. Підготовче засідання арбітражного суду необхідне для: оцінки поданих документів; заслухов. пояснення сторін; розгляду обгрунтованості заперечень боржника; признач. розпорядника майна, якщо при прийнятті заяви про порушення справи про банкрутство призначити його було неможливо; розгляду та вирішення інших питань, передбач. ЗУ.

3. Щоб виявити всіх кредиторів та інвесторів, суддя у підгот. засіданні виносить ухвалу, якою зобов'язує заявника подати до офіційних друкованих органів у 10-денний строк за його рахунок оголош. про порушення справи про банкр. визначеного змісту.

4. На попередн. засіданні арбітражн. суд розгул. реєстр вимог кредиторів, вимоги кредиторів, щодо яких були заперечення боржника і які не були включ. розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів.

5. До компетенції зборів кредиторів належ. прийняття рішення про: вибори членів комітету кредиторів; визнач. складу комітету кредиторів, визнач. його повноважень, дострокове припин. повноважень комітету кредиторів або окремих його членів; інші питання, передбачені З.

6. Арбітражн. суд за клопотанням комітету кредиторів має право винести ухвалу про провед. санації боржника та признач. керуючого санацією. Санація вводиться на строк не більше 12 місяців, який може бути подовжений ще до 6 місяців або скорочений.

7. Якщо протягом 6 місяців з дня винесен. ухвали про санацію в арбітражн суд не буде поданий план санації боржника, арбітражн. суд має право прийняти рішення про визнання боржника банкр і відкриття лік від. процедури.

8. Припин. провадж. у справі про банкрутство. Відповідно до ст. 40 З. арбітражн. суд припиняє провадж у справі про банкр., якщо:1) боржник не включений до ЄДРПОУ або до Реєстру суб'єктів підп. діял.; 2) подано заяву про визнання банкр. ліквід або реорган. юр. особи; 3) у провадж. арбітражн. суду є справа про банкр. того ж боржника; 4) затвердж. звіт керуючого санацією боржника в порядку, передб З; 5) затвердж мирову угоду; 6) затвердж звіт ліквідатора в порядку, передб ст. 32 З; 7) боржник виконав усі зобов'яз. перед кредиторами; 8) кредитори не висунули вимог до боржника після поруш. провадж. у справі про банкр. за заявою боржника. Про припин. провадж. у справі про банкр. виноситься ухвала, яка може бути, перев. в порядку нагляду

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]