Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
arhitekt.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
181.25 Кб
Скачать

Функції і види уваги

Увага в житті і діяльності людини виконує багато різних функцій. Воно активізує потрібні і гальмує непотрібні в даний момент психологічні і фізіологічні процеси, сприяє організованому і цілеспрямованому відбору інформації, що поступає в організм, відповідно до його актуальних потреб, забезпечує виборчу і тривалу зосередженість психічної активності на одному і тому ж об'єкті або виді діяльності.

З увагою пов'язана спрямованість і вибірковість пізнавальних процесів. Їх настройка безпосередньо залежить від того, що в даний момент часу представляється найбільш важливим для організму, для реалізації інтересів особи. Увагою визначається точність і деталізація сприйняття, міцність і вибірковість пам'яті, спрямованість і іродуктівность розумової діяльності - словом, якість і результати функціонування всієї пізнавальної активності.

Для перцептивних процесів увага є своєрідним підсилювачем, що дозволяє розрізняти деталі зображень. Апелюючи до людської пам'яті увага виступає як чинник, спосообний утримувати потрібну інформацію в короткочасній і [оперативної пам'яті, як обов'язкова умова перекладу матеріалу, що запам'ятовується, в сховища довготривалої пам'яті. Для | мислення увага виступає як обов'язковий чинник правильного розуміння і рішення задачі. У системі міжлюдських відносин увага сприяє кращому взаєморозумінню, адаптації людей один до одного, попередженню і своєчасному дозволу міжособових конфліктів. Про уважну людину говорять як про приємного співбесідника | фактичному і делікатному партнері по спілкуванню. Уважна людина краще і успішніше навчається, більшого досягає в житті, чим недостатньо уважний.

Розглянемо основні види уваги. Такими є природне і соціально обумовлена увага, безпосередня й опосередкована увага, мимовільна і довільна увага, плотська і інтелектуальна увага. Природна увага дана людині з самого нього народження у вигляді природженої здатності вибірково реагувати на ті або інші зовнішні або внутрішні стимули, несучі у собі елементи інформаційної новизни. Основний механізм, що забезпечує роботу такої уваги, називається орієнтовним рефлексом. Він, як ми вже відзначали, пов'язаний з активністю ретикулярної формації і нейронів-детекторів новизни. Соціально обумовлена увага складається прижиттєво в результаті навчання і виховання, пов'язано з вольовою регуляцією поведінки, з виборчим свідомим реагуванням на об'єкти.

Безпосередня увага не управляється нічим, окрім того об'єкту, на який воно направлене і який відповідає актуальним інтересам і потребам людини.

Опосередкована увага регулюється за допомогою спеціальних засобів, наприклад жестів, слів, вказівних знаків, предметів.

Мимовільна увага не зв'язана за участю волі, а довільне обов'язково включає вольову регуляцію. Мимовільна увага не вимагає зусиль для того, щоб утримувати і п перебіг певного часу зосереджувати на чомусь увагу, а довільне володіє всіма цими якостями. Нарешті, довільна увага на відміну від мимовільної обичнім пов'язане з боротьбою мотивів або спонук, наявністю сильних, протилежно направлених і конкуруючих один з одним інтересів, кожний з яких сам по собі здатний привернути м утримувати увагу. Людина ж в цьому випадку здійснює свідомий вибір мети і зусиллям волі пригнічує один з інтересів, спрямовуючи свою увагу на задоволення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]