Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова 3 курсOffice Word 97 - 2003 (3).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
153.09 Кб
Скачать

Розділ іі

2.1 Структура інформаційного простору

Структура - це сукупність стійких відносин і зв'язків між елементами системи. В структуру входить загальна організація системи (предмета, процесу, явища), просторове і тимчасове розташування складових частин системи і т.д. Структуру утворюють не будь-які зв'язки і відносини, а перш за все закономірні, сутнісні.Найбільш важливі зв'язки і відносини (серед сутнісних) називаються інтегруючими; вони впливають на інші закономірні зв'язки, обумовлюючи загальну специфічних структур в межах системи.

Основними структурними складовими інформаційного простору в його синергетичному поданні є інформаційні поля та інформаційні потоки. Інформаційне поле - це сукупність всієї зосередженої в даному обсязі простору-часу інформації, безвідносно до її формі і станом, що знаходиться у відриві як від об'єкта відображення, так і від суб'єкта сприйняття. Інформаційне поле утворюється об'єктивної, генетичної та ідеалізованої інформацією. Рух інформації в інформаційному полі здійснюється за допомогою фізичного зв'язку між реципієнтом і джерелом інформації, матеріалізованої в інформаційному потоці. Інформаційний потік - являє собою в загальному випадку сукупність інформації, що переміщається в інформаційному просторі по каналу комунікації. Інформаційні потоки можуть протікати як усередині окремих інфосфери, так і між ними, в залежності від наявності каналів комунікації. При цьому змістовний характер інформаційного потоку знаходиться в залежності від характеристик каналу комунікації, так для передачі інформаційного потоку про графічний об'єкті необхідно використовувати канал комунікації, що забезпечує передачу зорових образів (зображень), в іншому випадку неминучі неточності й перекручування змісту переданої в інформаційному потоці інформації.

В організаційно-технічному аспекті структуру інформаційного простору становить сукупність баз і банків даних, технологій їх ведення використання, інформаційно-телекомунікаційних систем, мереж, програм та організаційних структур, що функціонують на основі певних принципів і за встановленими правилами, що забезпечує інформаційну взаємодію користувачів, а також задоволення їх інформаційних потреб.

2.2 Механізм функціонування глобального інформаційного простору

За останню чверть ХХ ст. у світовому розвитку відбулися такі процеси, які суттєво вплинули на практику світового інформаційного обміну та створили необхідні передумови для формування інформаційного суспільства. Одним із визначальних факторів формування та функціонування такого типу суспільства є глобалізація.

Саме її проникнення в усі сфери суспільного життя спричинило відповідні досягнення сучасної цивілізації (Інтернет, інформаційні технології, генна інженерія), з’явились нові методи соціально-політичного

регулювання взаємовідносин людини та навколишнього середовища, що стало свідченням появи абсолютно нових форм соціальної організації, які будуть пріоритетними у ХХІ ст. Водночас це підтверджує те, що на сьогодні інформація стає важливим показником суспільного розвитку, а людський інтелектуальний “капітал” усе більше стає прямою виробничою силою, яка перетворюється на головний показник рівня розвитку країн та реґіонів.

Формування інформаційного суспільства на сьогодні є об’єктивною необхідністю, оскільки фактично “людство не має іншого ресурсу, крім інформації, який би слугував унікальним важелем перетворення суспільства із “кидка” в розквіт”. Важливою характерною ознакою його становлення стало перетворення знання та інформації (її створення, використання, поширення, збереження) в базовий елемент суспільного розвитку. На думку російського дослідника М.Моісеєва, “наша єдина мета – докласти всі можливі зусилля для утвердження на планеті інформаційного суспільства як умови, вкрай необхідної для продовження історії або навіть нового етапу в історії”.