Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rudenko.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
102.4 Кб
Скачать

1.3 Заключна частина

Закріплення матеріалу:

Перерахуйте якості, необхідні для спільного проживання.

Зробіть висновки з приводу співвідношення «дух терпимості / етична поведінка».

Перевірка досягнення мети.

Висновки

На жаль, толерантність в сучасному світі знаходиться у досить плачевному стані. За даними досліджень люди старшого покоління мають ще нижчий рівень толерантності ніж молодь. З цього можна дійти висновку про те, що освіта - це процес, що продовжується на протязі усього життя, а не розпочинається та не закінчується школою. Спроби прищеплювання толерантності через шкільну освіту будуть безрезультатні, доти, доки вони не будуть спрямовані на всі вікові групи і не стануть розповсюджені вдома, у навчанні, на роботі, і навіть при проведенні дозвілля

Досить часто корені нетерпимості і ідуть у неосвіченість та страх: страх перед невідомим, іншими культурами, націями, релігіями. Нетерпимість також часто має багато спільного з гіпертрофованим відчуттям власної цінності і зрозумілості: особистим, національним або релігійним. Ці уявлення формуються в ранньому віці, тому я вважаю, що демократія в Україні ще занадто молода, щоб люди відчули себе більш вільними, могли повною мірою розвивати свій потенціал.

Толерантність як тип індивідуальних і суспільних відносин до соціальних і культурних розбіжностей, як терпимість до чужих думок, вірувань і форм поведінки можна розглядати в якості однієї з фундаментальних ознак цивілізованості, рівня культури.

У демографічній культурі існує терпимість до позиції тих членів суспільства, що виступають із трохи відмінними політичними, релігійними, економічними гаслами. Відбувається це тому, що в цих суспільствах громадяни, які виражають протилежні точки зору з таких, здавалося б, важливих проблем, наприклад пов'язаним з економічним і політичним курсом, релігією й ін., мають спільну точку зору на такі питання, як воля, дисципліна, робоча етика, тобто переважає згода у головних, базових соціальних питаннях. У дні найгострішої політичної кризи ніхто не візьме під сумнів необхідність існування в країні правового порядку і демократичного політичного ладу, не засумніватися в "американському способі життя", "Франції для французів", "особливості японців". Люди сприймають інших членів суспільства як таких самих людей, як вони, гідних поваги і підтримки.

Література

1.Кравець О. Вчимося бути толерантними: (бесіда-тренінг, 9-11 кл.) / О. Кравець // Моральне та громадянське виховання. – Х.: Основа, 2008. – С.105-107.

2. Нетяга Т. Быть человеком на Земле: (час духовного поиска) / Т. Нетяга // Моральне та громадянське виховання. – Х.: Основа, 2008. – С.108-122.

3. Бондарчук А. Сделай шаг навстречу: школа толерантности / А. Бондарчук // Позакласний час. – 2010. – № 10. – С. 3-32.

4. Валюх Т. Людина починається з добра / Т. Валюх // Позакласний час. -2010. - № 9. – С. 41-42.

5. Встречи во Вселенной: игры для старшеклассников на развитие толерантности // Позакласний час. – 2010. - №10. –С. 33-36.

6. Гарнійчук В. Дискусія як один із методів виховання патріотизму старших підлітків: [рольові ігри] // Позакласний час. – 2009. - №17-19. – С. 3-6.

7. Комариця М. «Виховуй у собі людську душу…»: [сценарій на тему «Людина починається з добра»] / М. Комариця // Зарубіжна література. – 2011. - №9. – С. 21-24.

8. Кузьмина Н. Давайте уважать друг друга: мероприятие, направленное на формирование доброго, внимательного отношения к людям / Н. Кузьмина // Читаем, учимся, играем. – 2011. - № 3. – С. 102-107.

9. Лисицина Ю. Виховання толерантності у старшокласників засобами художньої культури: методичний матеріал / Ю. Лисицина // Мистецтво та освіта. - 2009. - N4. - С. 48-50.

10. Моцна І. В ім’я загального добра: [сценарій про толерантність] / І. Моцна // Позакласний час. – 2010. - № 10. – С. 25-27.

11. Нестерова О. Поняття про толерантність: (для учнів 5-8 класів): [бібліотечна лекція] / О. Нестерова // Шкільний бібліотекар. – 2011. - №2. – С. 15-16.

12. Прокопенко Т. Толерантність врятує світ: сценарій / Т. Прокопенко // Позакласний час. – 2010. - № 10. – С. 28-29.

13. Хлинова Н. «Багато націй є на світі, але ми всі одна сім’я»: (до Міжнародного дня толерантності) / Н. Хлинова // Шкільна бібліотека. – 2010. - № 10. – С. 89-92.

14. Целова Д. Мы все такие разные: игровое мероприятие, посвященное понятию «толерантность» / Д. Целова // Читаем, учимся, играем. – 2010. - № 11. – С. 62-65.

15 . О. Твори добро на радість людям: фрагменти години спілкування / О. Шевченко // Розкажіть онуку. – 2010. - № 11. – С. 69.

21

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]