Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост 3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
116.74 Кб
Скачать
  1. Структура функціональних підрозділів та служб комерційного банку

Структура функціональних підрозділів та служб банку визначається характером і обсягом банківських операцій. Вибір оптимальної структури банку – найважливіша умова його успішної комерційної діяльності. У структурі функціональних підрозділів і служб банку можна виділити два типи відділів:

1) відділи, які виконують лінійні функції;

2) відділи, які виконують штабні функції.

Лінійні відділи безпосередньо зайняті виконанням тієї роботи банку, яка визначається його функціональним призначенням на фінансовому ринку (здійснення розрахунків, прийняття і зберігання депозитів, надання кредитів, купівля цінних паперів та ін.). Зміст поняття «лінійний» характеризує характер зв’язків цих відділів з вищими органами управління банку. Лінійні функції делегуються з вищих щаблів ієрархії управлінських підрозділів банку на нижчі, що створює безперервний «ланцюг команд», або «лінію команд», по вертикалі, яка пов’язує один рівень з іншими. Відділи, що виконують штабні функції, займаються обслуговуванням лінійних відділів, допомагають їм у підвищенні ефективності їхньої діяльності. Прикладом можуть слугувати відділи планування, кадрів, юридичний, безпеки та ін.

Якщо враховувати функціональне призначення різноманітних підрозділів і служб банку, то з огляду на ті головні напрямки операцій, здійснюваних банком і служб, які виконують допоміжні функції, організаційна структура комерційного банку передбачає створення у його складі відповідних управлінь (департаментів, відділів), що забезпечують реалізацію основних завдань діяльності банку на фінансовому ринку. Серед таких підрозділів можна виокремити головні управління (департаменти), які подано нижче.

По-перше, управління кредитних операцій, що є найважливішим і найбільшим підрозділом комерційного банку, тому що кредитування – головне джерело доходів та основний вид банківських активів. У його складі можуть функціонувати, зокрема, такі відділи, як:

􀂾 відділ короткострокового кредитування, що задовольняє потреби клієнтів у короткострокових позичках, аналізує їхню кредитоспроможність, укладає кредитні договори та організовує надання і погашення кредиту, веде кредитні справи;

􀂾 відділ довгострокового кредитування, що визначає інвестиційну політику банку, здійснює довгострокові кредитні вкладення, визначає кредитоспроможність клієнта, укладає договори з надання довгострокових кредитів;

􀂾 відділ міжбанківських кредитних операцій, який організовує облік і аналіз всіх міжбанківських операцій, включаючи операції з НБУ та іншими комерційними банками;

􀂾 відділ кредитування населення, що здійснює короткострокове і довгострокове кредитування фізичних осіб, організовує оцінювання їхньої кредитоспроможності, здійснює видачу позички і контролює їхнє своєчасне погашення;

􀂾 відділ загальної організації кредитних операцій, що розробляє кредитну політику банку, методи її реалізації залежності від конкретної економічної ситуації, способи кредитування та визначення кредитоспроможності клієнта, аналізує кредитні ризики і визначає способи їхньої мінімізації.

По-друге, управління ресурсів, головним завданням якого є залучення ресурсів на грошовому ринку, а також аналіз динаміки і прогнозування зміни залучених коштів та власного капіталу банку. В його складі можуть функціонувати такі відділи, як:

􀂾 відділ депозитних операцій, що здійснює залучення коштів фізичних і юридичних осіб на депозитні рахунки, укладає угоди на відкриття депозитних рахунків клієнтів, надає необхідну інформацію для планування ресурсів банку;

􀂾 відділ власних коштів банку, що проводить операції з купівлі-продажу цінних паперів, які належать банку.

По-третє, управління розрахунково-касового обслуговування, що забезпечує реалізацію функції банку в здійсненні посередництва у розрахунках і платежах, здійснюючи відкриття та ведення різних рахунків клієнтів банку, проводячи безготівкові розрахункові й касові операції фізичних і юридичних осіб з готівкою. До складу цього управління належать:

􀂾 відділ касових операцій, який здійснює операції з готівкою;

􀂾 операційний відділ, що здійснює розрахунки, відкриває і веде рахунки клієнтів.

По-четверте, валютне управління, головним завданням якого є організація і проведення комерційним банком валютних операцій, що включають ведення валютних рахунків клієнтів, неторговельні операції з іноземною валютою, міжнародні розрахунки в іноземній валюті, залучення і розміщення валютних коштів, торгівлю валютою на внутрішньому валютному ринку, встановлення кореспондентських відносин з іноземними банками та ін.

По-п’яте, управління маркетингу, що здійснює аналіз ринкової кон’юнктури, залучення нової клієнтури до банку, розробку і сприяння впровадженню нових банківських операцій та послуг, надання організаційної й консультаційної допомоги клієнтам, забезпечує рекламу банківської продукції.

По-шосте, управління аналізу і прогнозування діяльності, яке виконує управлінські функції щодо забезпечення основних принципів роботи комерційного банку з точки зору його ліквідності, рентабельності та фінансової стійкості. Його завдання передбачають: моніторинг ризиків, аналіз і фінансовий контроль за здійсненням основних операцій, прогнозування доходів та видатків банку, аналіз рентабельності роботи банку і визначення перспектив її підвищення, вирішення питань, пов’язаних з визначенням поточної та перспективної ліквідності банку, визначення кредитного потенціалу банку і розробка основних напрямків удосконалення його діяльності.

По-сьоме, юридичне управління, що забезпечує організацію правової, претензійно-позовної та консультаційної роботи комерційного банку, визначаючи можливості його діяльності у чітких межах діючого в країні правового поля відповідно до чинного законодавства та нормативно-правових актів НБУ. Завданнями цього підрозділу банку є розробка нормативних документів, контроль за правильністю укладання банківських угод, складання договорів, різних актів та інших ділових паперів, позовних заяв, протестів, ведення справ банку в судових і адміністративних установах.

По-восьме, управління інформаційних технологій, що здійснює операції, пов’язані з електронними платежами банку, технічним і програмним забезпеченням банківських операцій, організовує функціонування комп’ютерних мереж банку.

По-дев’яте, організаційні служби банку, які забезпечують фінансову і технічну можливість реалізації комерційним банком своїх основних функцій, та охоплюють, зокрема, такі, як:

􀂾 відділ кадрів, що планує чисельність і використання персоналу банку, здійснює набір персоналу та його розстановку, управляє фондами заробітної плати, організовує навчання і підвищення кваліфікації кадрів;

􀂾 бухгалтерія, що веде облік здійснюваних банком операцій на підставі первинної документації і відображає ці операції на рахунках банківського балансу;

􀂾 адміністративно-господарський відділ, що займається будівництвом, придбанням, підтримкою і продажем банківських будинків, споруд та обладнання.

У комерційному банку можуть створюватися й інші підрозділи та служби, крім перелічених вище, з урахуванням специфіки банківської діяльності на тому чи іншому сегменті фінансового ринку, орієнтації на певний вид операцій або на обслуговування конкретної групи клієнтів. З урахуванням цього будується відповідна структура функціональних підрозділів і служб банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]