Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia__6_polit_ekonom.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
2.92 Mб
Скачать
  1. Конкуренция и ее сущность. Функции и формы конкуренции

Характеризуючи механізм ринкового саморегулювання, неможливо не зупинитись окремо на головному інструменті, який забезпечує умови його функціонування, - на конкуренції.

Під конкуренцією розуміють перш за все змагання, бороть­бу в досягненні кращих результатів на будь-якому терені, су­перництво фірм за здобуття вигідніших умов виробництва і збу­ту товарів, змагання між країнами за джерела сировини, рин­ку збуту і сфери вкладання капіталу.

Конкуренція — невід'ємний атрибут товарного виробниц­тва та обігу, зорієнтованого на споживача, це об'єктивний еко-немічний закон, що виражає внутрішньо необхідні, сталі й суттєві зв'язки між відособленими товаровиробниками і споживачами їх продукції.

Конкуренція має такі функції:

— змушує товаровиробника підвищувати якість продукції, розширювати асортименттоварівта послуг, що пропонуються;

- забезпечує тенденцію до постійного зниження цін;

- стимулює впровадження науково-технічних досягнень і зростання продуктивності праці;

— веде до виведення з ринку неефективних підприємств, сприяє раціональному перерозподілу ресурсів;

— охороняє споживача від диктату виробника.

Саме тому конкуренція є головною рушійною силою рин­ку, найсуттєвішим інструментом його самореалізації.

Найбільш вражаюче позитивний ефект конкуренції вияв­ляється в малому бізнесі. Перебуваючи в умовах особливо жор­сткого суперництва, малі підприємства є головними постачаль­никами науково-технічних відкриттів. Так, у США понад 90% нових технологій створюють малі підприємства та незалежні винахідники. У порівнянні з великими компаніями малі фірми в середньому на долар витрат впроваджують у 17 разів більше нововведень. Завдяки конкуренції у малому бізнесі з'явилася можливість використовувати винайдені свого часу електронну трубку, кондиціонер, копіювальну машину, транзистор, куль­кову ручку, пилосос, тестер, міксер, целофан, інсулін та ба­гато інших корисних і таких звичайних сьогодні речей.

Але, як і будь-яке змагання, конкурентна боротьба може скінчитися поразкою.

Розрізняють внутрішньогалузеву і міжгалузеву конкуренції. Внутрішньогалузева - це конкуренція виробників однієї галузі, що виробляють стандартизований (однорідний) продукт, її результатом стає формування єдиної ринкової вартості, або ціни, товару.

Міжгалузева — це боротьба за найприбутковіші сфери при­кладання капіталу, її механізм полягає у вільному переливанні (переміщенні) капіталів із менш прибуткових у більш прибут­кові галузі (за вільної конкуренції не існує для цього особли­вих перешкод). Результатом такої конкуренції стає утворення рівноважної (середньої) норми прибутку, тобто на рівний капітал одержують рівний прибуток, незалежно від галузі його прикладання. Завдяки цьому вартість набуває форми ціни ви­робництва, яка дорівнює сумі середніх витрат та середнього прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]