Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
анал ефект дiял тес практика.DOC
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
318.46 Кб
Скачать

Методика оцінки ефективності використання матеріальних ресурсів

Підвищення ефективності суспільного виробництва невід’ємно пов’язано з раціональним використанням матеріальних і грошових ресурсів, які виступають необхідною умовою створення сукупного суспільного продукту. Підвищення рівня управління економікою веде до прискорення процесу виробництва з однієї сторони і економії матеріальних і грошових ресурсів з другої.

До матеріальних ресурсів належать сировина, матеріали, паливо, електроенергія. До матеріальних ресурсів включаються також технологічне та енергетичне устаткування виробничого призначення (механізми, машини, пристрої, прилади, тощо), що має бути змонтоване і встановлене.

Матеріальні ресурси підприємства складаються з двох частин: основні і допоміжні. На теплоелектростанціях основними є матеріали, які безпосередньо використовуються на випуск електроенергії і виробіток теплоти. До них відносяться кам’яне вугілля, газ, мазут. Допоміжні матеріали — речові елементи виробництва, які сприяють технологічному процесу або в процесі виробництва приєднуються до основних матеріалів. До них відносяться хімікати для пом’якшення води, прокат чорних і кольорових металів, лісоматеріали, паливо дизельне, газ зріджений, мастила автотранспортні, масла дизельні, запасні частини, спецодяг, кабельно-провідникова продукція і інше.

Основними передумовами організації обліку, що забезпечує ефективний контроль за збереженням і раціональним використанням матеріалів є класифікація матеріалів та їх економічно обґрунтоване групування в залежності від функціональної ролі, яку вони відіграють в процесі виробництва; обґрунтована оцінка матеріалів; сучасне механічно оснащене складське господарство, прогресивні механічно обґрунтовані норми зберігання і витрат матеріалів; механізація і автоматизація обліку господарських операцій по руху матеріалів.

При випуску продукції прийнято групувати матеріальні ресурси по таких групах предметів праці, як матеріали, паливо, запасні частини та ін. В переліку матеріальні ресурси розбиваються на підгрупи. Класифікація матеріальних ресурсів на теплоелектростанції представлена в таблиці 5.

Класифікація матеріальних ресурсів.

Таблиця 5

Назва класифікаційної групи

Найменування матеріалів

1

2

1. Прокат чорних і кольорових металів

прокат чорних металів; прокат алюмінієвий; прокат латунний; олово; прокат бронзовий.

2. Труби стальні

труби загального призначення; труби КВТ.

3. Хімікати

кислота сірчана в моногідраті; сода каустична;стрічки конвеєрні

4. Лісоматеріали

деревина ділова; плити деревоволокнисті

5. Кабельно-провідникова продукція

кабелі силові на напругу до 1кВ; кабелі силові на напругу до 1кВ і вище; кабелі силові гнучкі; кабелі контрольні.

6. Паливо

бензини автомобільні; паливо дизельне; газ зріджений

7. Енергоресурси

кам’яне вугілля; газ; мазут

8. Мастила

масла автотракторні; масла дизельні; мастила

9. Запасні частини, малоцінні швидкозношуючі предмети, спецодяг

Інструменти; приспосіблення; запасні частини до автомобілів; елементарні засоби захисту; спецодяг

Основні принципи управління ефективністю використання матеріальних ресурсів зводяться до управління матеріальними ресурсами безперервно на всіх стадіях управління підприємством, раціонального використання матеріального і морального стимулювання за економне і ефективне використання матеріальних ресурсів.

Мета управління матеріальними ресурсами полягає у своєчасному, комплексному і повному забезпеченні всіма видами матеріальних ресурсів для нормального функціонування виробництва.