Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
seminar_1.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
74.87 Кб
Скачать

С. № 8. Діяльність. Особистість

План:

  1. Загальна характеристика діяльності, її психологічний зміст.

  2. Психологічна структура діяльності.

  3. Дайте порівняльну характеристику людської діяльності та активності тварин.

  4. Назвіть основні види діяльності та коротко охарактеризуйте їх.

  5. Поняття особистості. Структура особистості.

  6. Стадії соціалізації особистості.

  7. Охарактеризуйте соціальні і психологічні умови становлення особистості.

  8. Соціальні ролі. Соціальні установки.

1. Загальна характеристика діяльності, її психологічний зміст

Живим істотам від природи властива активність, яка забезпечує життєво важливі зв’язки організму із середовищем. Джерелом активності живих істот є потреби, що спонукають її до відповідних реакцій, дій. Потреба — це стан живої істоти, в якому виявляється її залежність від конкретних умов існування. Проте активність тварин і діяльність людини суттєво відрізняються за психологічними ознаками. Активність тварин характеризується як поведінка і обмежується інстинктивними та умовно-рефлекторними діями, спрямованими на пристосування до умов життя і задоволення різноманітних біологічних потреб у їжі, розмноженні, захисті. У потребах тварини предмет їх задоволення постає як безпосередній стимул активності й визначає сам спосіб задоволення потреби.

Людська діяльність за сутністю є соціальною. Вона сформувалася історично, у процесі праці. Людина не лише пристосовується до умов життя, а й активно змінює їх відповідно до своїх потреб, що виникли й розвинулися історично. Діяльність людини характеризується свідомістю і цілеспрямованістю. Особистість як суб’єкт діяльності, задовольняючи свої потреби, взаємодіє із середовищем, ставить перед собою певну мету, мотивує її, добирає засоби для її здійснення, виявляє фізичну й розумову активність у досягненні поставленої мети.

Свідомий характер людської діяльності виявляється в її плануванні, передбаченні результатів, регуляції дій, прагненні до її вдосконалення.

Отже, діяльність людини — це свідома активність, що виявляється в системі дій, спрямованих на досягнення поставленої мети.

Людині притаманні різні види активності, якими є насамперед діяльність, спілкування, пізнання, самопізнання, вихід за межі свого Я (самотрансцендентація), споглядання світу. Активність може бути спрямована на світ, інших людей, на себе (самоактивність). Вона безпосередньо не зумовлена потребами людини, а стимулюється біологічно значущими предметами і їх функціями в суспільній практиці.

Одним із видів свідомої активності людини є діяльність, зміст якої полягає в доцільній зміні світу на основі засвоєння і розвитку форм культури, а також у зміні себе. Діяльність - це активність, спрямована на досягнення мети.

Діяльність - внутрішня (психічна) і зовнішня (фізична) активність людини, що регулюється усвідомленою метою і спонукається потребами, які в конкретній ситуації виражаються в мотивах.

Завдяки їй людина перетворює предмети природи на засоби задоволення своїх потреб, а образи, що виникають при цьому, фіксуються в культурі. Діяльність - складне багатовимірне та багаторівневе динамічне явище, що охоплює мотив, мету, планування, перероблення інформації, оперативний образ, прийняття рішення, дії, перевірку результатів і корекцію дій.

Діяльність спрямована на конкретний ідеальний чи матеріальний предмет. Предмет діяльності постає первинно (у незалежному існуванні) і вторинно (образ предмета). Завдяки предмету одна діяльність відрізняється від іншої. Саме предмети зовнішнього світу, а не стани суб'єкта (прагнення, бажання, наміри тощо) спрямовують діяльність. Це забезпечує реальний взаємозв'язок суб'єкта з об'єктом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]