Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ох пр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
463.36 Кб
Скачать

4. Як захиститися від емп

Організаційні заходи щодо захисту від ЕМП

До організаційних заходів із захисту від дії ЕМП відносяться:вибір режимів роботи випромінюючого обладнання, що забезпечує рівеньвипромінювання, що не перевищує гранично допустимий, обмеження місця і часузнаходження в зоні дії ЕМП (захист відстанню і часом), позначенняі огорожа зон з підвищеним рівнем ЕМП.

Захист часом застосовується, коли немає можливості знизитиінтенсивність випромінювання в даній точці до гранично допустимого рівня. Удіючих ПДУ передбачена залежність між інтенсивністю щільностіпотоку енергії і часом опромінення.

Захист відстанню грунтується на падінні інтенсивності випромінювання,яке обернено пропорційно до квадрату відстані і застосовується, якщонеможливо послабити ЕМП іншими заходами, в тому числі і захистом часом.  Захист відстанню покладена в основу зон нормування випромінювань длявизначення необхідного розриву між джерелами ЕМП та житловими будинками,службовими приміщеннями і т.п.

Для кожної установки, випромінює електромагнітну енергію, повиннівизначатися санітарно-захисні зони в яких інтенсивність ЕМП перевищує  ПДУ. Межі зон визначаються розрахунково для кожного конкретного випадкурозміщення випромінюючої установки при роботі їх на максимальну потужністьвипромінювання і контролюються за допомогою приладів. Відповідно до ДСТ  12.1.026-80 зони випромінювання захищаються або встановлюються попереджувальнізнаки з написами: «Не входити, небезпечно !».

Інженерно-технічні заходи щодо захисту населення від ЕМП

Інженерно-технічні захисні заходи будуються на використанніявища екранування електромагнітних полів безпосередньо в місцяхперебування людини або на заходи з обмеження емісійнихпараметрів джерела поля. Останнє, як правило, застосовується на стадіїрозробки вироби, що служить джерелом ЕМП.

радіовипромінювання можуть проникати в приміщення, де знаходяться люди черезвіконні та дверні отвори. Для захисту, оглядових вікон, вікон приміщень,засклення стельових ліхтарів, перегородок застосовується металізованескло, що володіє екранують властивостями. Таку властивість склу надаєтонка прозора плівка або оксидів металів, найчастіше олова, абометалів - мідь, нікель, срібло і їх поєднання. Плівка маєдостатньою оптичної прозорість і хімічну стійкість. Будучинанесеної на один бік поверхні скла вона послаблює інтенсивністьвипромінювання в діапазоні 0,8 - 150 см на 30 дБ (в 1000 разів). При нанесенніплівки на обидві поверхні скла ослаблення досягає 40 дБ (в 10000 разів).

Для захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань вбудівельних конструкціях у якості захисних екранів можуть застосовуватисяметалева сітка, металевий лист або будь-яке інше що проводитьпокриття, у тому числі і спеціально розроблені будівельні матеріали. Уряді випадків достатньо використання заземленою металевої сітки,міститься під лицювальна або штукатурний шар ..

Як екранів можуть застосовуватися також різні плівки і тканини зметалізованим покриттям.

В останні роки в якості радіоекранірующіх матеріалів отрималиметалізовані тканини на основі синтетіческіх волокон. Їх отримуютьметодом хімічної металізації (з розчинів) тканин різної структури іщільності. Існуючі методи отримання дозволяє регулювати кількістьнаноситься металу в діапазоні від сотих часток до одиниць мкм і змінюватиповерхневий питомий опір тканин від десятків до часток Ом.  Екранують текстильні матеріали володіють малою товщиною, легкістю,гнучкістю, вони можуть дублюватися іншими матеріалами (тканинами, шкірою,плівками), добре поєднуються зі смолами і латексу.