Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ох пр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
463.36 Кб
Скачать

25.Методи захисту від емп користувачів персональних комп»ютерів

Як діє ЕМП на здоров'я

Численні дослідження в галузі біологічної дії ЕМПдозволять визначити найбільш чутливі системи організму людини:нервова, імунна, ендокринна та статева. Ці системи організму єкритичними. Реакції цих систем повинні обов'язково враховуватися при оцінціризику впливу ЕМП на населення.

Біологічний ефект ЕМП в умовах тривалого багаторічноговпливу накопичується, в результаті можливий розвиток віддаленихнаслідків, включаючи дегенеративні процеси центральної нервової системи,рак крові (лейкоз), пухлини мозку, гормональні захворювання.

Особливо небезпечні ЕМП можуть бути для дітей, вагітних (ембріон), людей ззахворюваннями центральної нервової, гормональної, серцево-судинноїсистеми, алергіків, людей з ослабленим імунітетом.

Вплив на нервову систему.

Велика кількість досліджень, виконаних у Росії, і зробленімонографічні узагальнення, дають підставу віднести нервову систему до однієїз найбільш чутливих систем в організмі людини до впливу ЕМП.  На рівні нервової клітки, структурних утворень по передачі нервовихімпульсів (синапсі), на рівні ізольованих нервових структур виникаютьістотні відхилення при впливі ЕМП малої інтенсивності. Змінюєтьсявища нервова діяльність, пам'ять у людей, які мають контакт з ЕМП. Ціособи можуть мати схильність до розвитку стресорні реакцій. Певніструктури головного мозку мають підвищену чутливість до ЕМП.  Зміни проникності гематоенцефалічний бар'єр може призвести донесподіваним несприятливих ефектів. Особливу високу чутливість до ЕМПпроявляє нервова система ембріона.

Вплив на імунну систему

В даний час накопичено достатньо даних, що вказують нанегативний вплив ЕМП на імунологічну реактивність організму. .

Вплив на ендокринну систему і нейрогуморальну реакцію.

У роботах вчених Росії ще в 60-і роки в трактуванні механізмуфункціональних порушень при дії ЕМП провідне місце відводилосязмін у гіпофіз-надниркової системи. Дослідження показали, щопри дії ЕМП, як правило, відбувалася стимуляція гіпофізарно -адреналінової системи, що супроводжувалося збільшенням вмісту адреналінув крові, активацією процесів згортання крові. Було визнано, що однієюз систем, рано і закономірно втягуються у відповідь реакцію організму навплив різних факторів зовнішнього середовища, є система гіпоталамус -гіпофіз-кора надниркових залоз. Результати досліджень підтвердили цестановище.

Вплив на статеву функцію.

Порушення статевої функції зазвичай пов'язані зі зміною її регуляції зНервова і нейроендокринної систем. З цим связанаи результатироботи з вивчення стану гонадотропної активності гіпофіза привпливі ЕМП. Багаторазове опромінення ЕМП викликає зниження активностігіпофіза

Будь-який чинник навколишнього середовища, що впливає на жіночий організм підчас вагітності і що робить вплив на ембріональний розвиток,вважається тератогенна. Багато вчених відносять ЕМП до цієї групи факторів.

Найбільш ранніми клінічними проявами наслідків впливу ЕМ -випромінювання на людину є функціональні порушення з боку нервовоїсистеми, які проявляються перш за все у вигляді вегетативних дисфункційневрастенічного і астенічного синдрому. Особи, які тривалий часщо знаходилися в зоні ЕМ-випромінювання, скаржаться на слабкість,дратівливість, швидку стомлюваність, ослаблення пам'яті, порушення сну.  Нерідко до цих симптомів приєднуються розлади вегетативних функцій.  Порушення з боку серцево-судинної системи проявляються, як правило,нейроциркуляторної дистонією: лабільність пульсу та артеріального тиску,схильність до гіпотонії, болі в області серця і ін Відзначаються такожфазові зміни складу периферичної крові (лабільність показників) зподальшим розвитком помірної лейкопенії, нейропеніі, еритроцитопенія.  Зміни кісткового мозку носять характер реактивного компенсаторногонапруги регенерації. Зазвичай ці зміни виникають в осіб за родом своєїроботи постійно перебували під дією ЕМ-випромінювання з доситьвеликою інтенсивністю. Працюючі з МП і ЕМП, а також населення, що живе взоні дії ЕМП скаржаться на дратівливість, нетерплячість. Через 1-3року у деяких з'являється відчуття внутрішньої напруженості, метушливість.  Порушуються увагу і пам'ять. Виникають скарги на малу ефективність сну іна стомлюваність. З огляду на важливу роль кори великих півкуль і гіпоталамусау здійсненні психічних функцій людини, можна очікувати, що тривалеповторне вплив гранично допустимих ЕМ-випромінювання (особливо вдециметровому діапазоні хвиль) може повести до психічних розладів.