Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
=-UTF-8-B-0JvQsNCx0L7RgNCw0YLQvtGA0L3QsCDRgNC+0...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
64.51 Кб
Скачать

Хід заняття.

    1. Обговорення теоретичних питань.

    2. Проведення міні-колоквіуму по завданнях самостійної роботи.

    3. Презентація студентами тем, обраних для аналізу (у формі реферативних звітів або виступів).

    4. Ознайомлення з методиками психодіагностики стресових симптомів і станів, емоційно-напружених ситуацій, синдромів професійного стресу і оволодіваючої поведінки в стресогенних ситуаціях і методиками визначення ресурсів стресостійкості на прикладах аналізу спрямованості питань таких тестів як «Симптоматичний опитувальник самопочуття (СОС)» О. Волкова і Н. Водоп’янової, опитувальника RSM -25 (шкала психологічного стресу) Лемура – Тесьє – Філлімона в адаптації Н. Водоп’янової, опитувальник «Копінг-стратегії» Р. Лазаруса, методика «Стратегії поведінки в конфліктній ситуації» О. Казанцева і В. Подлесних, шкала SACS (поведінка в напружених ситуаціях) С. Хофболта, в адаптації Н. Водоп’янової, опитувальник SVF 120 В. Янке і Г. Ердмана «Подолання важких життєвих ситуацій» в адаптації Н. Водоп’янової, опитувальник «Копінг-механізми» Е. Хайма, шкала активності та оптимізму AOS Шуллера і Комуніані, і проведення діагностики за опитувальниками «Діагностика стану стресу» К. Шнайнера і «Копінг-поведінка в стресових ситуаціях» С. Нормана і Д. Ендлера в адаптації Т. А. Крюкової [Джерело методики: Водопьянова Н. Е. Психодиагностика стресса – СПб.: Питер, 2009 – С. 44-45, 239 – 242; Михайлов Л. А., Маликова Т. В., Саломик В. П. Психологическая защита в чрезвычайных ситуациях. – СПб.: Питер, 2009 – с. 205 – 230.] 

    5. Ознайомлення з методами діагностики постстресового травматичного розладу (ПТСР) на прикладах аналізу питань наступних методик: шкали клінічної діагностики ПТСР (CAPS) Везерса, шкали оцінки впливу травматичної події (IES) Горовіца-Вейса, Місісіпської шкали для оцінки посттравматичних реакцій Кіка, опитувальники вираженості психопатологічної симптоматики Дерогатіса-Рікелса (SCL – 90 – R), напівструктурованого інтерв’ю для оцінки травматичних подій дітей Н. Тарабріної, батьківської анкети для оцінок травматичних переживань Н. Тарабріної [Джерело методики: Водопьянова Н. Е. Психодиагностика стресса – СПб.: Питер, 2009 – С. 44-45, 239 – 242;].

    6. Проведення методики «Особистісна і соціальна ідентичність» О.Урбановича, спрямованої на раннє знаходження ознак ризику ПТСР [Джерело методики: Малкина-Пых И. Г. Экстремальные ситуации. – М.: Изд-во ЭКСМО, 2005 – С. 270 – 275].

    7. Діагностика дисоціативних станів за шкалою дисоціації Берхстайна – Паткема і базових переконань за шкалою WAX Янова-Бульмана з метою діагностики схильності до ПТСР [Джерело методики: Малкина-Пых И. Г. Экстремальные ситуации. – М.: Изд-во ЭКСМО, 2005 – С. 249 – 264].

    8. Ознайомлення з основними підходами до психотерапії ПТСР на прикладах проведення психотехнік і вправ гештальт-терапїї, когнітивно-поведінкової психотерапії, символ-драми, сімейної психотерапії і НЛП [Джерело психотехнік: Малкина-Пых И. Г. Экстремальные ситуации. – М.: Изд-во ЭКСМО, 2005 – С. 276 – 404].

    9. Ознайомлення з особливостями застосування карт COPE (методика О. Аялон) в роботі з клієнтами, що перебувають у кризових ситуаціях.

    10. Аналіз особливостей побудови психокорекійної програми роботи з клієнтами, які знаходяться в стресових станах, або переживають травматичний стрес (на основі проведених вище заходів і рекомендацій А. Осипової ) [Джерело психотехнік: Осипова А. А.  общая психокоррекция. – М.: ТЦ «Сфера», 2005 – сю 27 - 29].