Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
uchebnik_po_administrativnomu_pravu.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

§ 4. Місцеве самоврядування і культура

Органи місцевого самоврядування відповідно до ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 р. здійснюють власні (самоврядні) повноваження щодо: управління за­кладами культури; створення необхідних умов для виховання дітей, молоді, розвитку їх здібностей; вирішення питань про надання про­фесійним творчим працівникам на пільгових умовах у користування приміщень під майстерні, студії та лабораторії, необхідних для їх творчої діяльності; організації медичного обслуговування та харчуван­ня у закладах культури, які належать територіальним громадам або передані їм; створення умов для розвитку культури; сприяння відро­дженню осередків традиційної народної творчості, національно- культурних традицій населення, художніх промислів і ремесел; спри­яння роботі творчих спілок, національно-культурних товариств, асо­ціацій, інших громадських та неприбуткових організацій, які діють у сфері культури. Органам місцевого самоврядування у сфері культури державою делеговано також низку повноважень, серед яких забезпечення ви­вчення рідної мови через національно-культурні товариства; визна­чення потреб та формування замовлень на кадри для закладів культу­ри, укладання договорів на підготовку спеціалістів, організація роботи щодо підвищення кваліфікації кадрів та ін.

Виключно на пленарних засіданнях районної, обласної ради за­тверджуються програми культурного розвитку відповідно району, області, заслуховуються звіти про їх виконання; приймаються рішення про організацію територій і об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення та інших територій, що підлягають особливій охо­роні, та вирішуються інші питання, передбачені ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

До компетенції органів місцевого самоврядування також належать кінообслуговування місцевого населення, організація роботи місцевих періодичних видань, радіо- і телепередач, контролю щодо збереження пам’ятників історії та культури.

У сфері культури районні і обласні ради мають право делегувати частину своїх повноважень відповідним місцевим державним адміні­страціям. Перелік питань, які можуть делегуватися, наведено в ст. 44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Запитання до самоконтролю

  1. У чому полягає сутність управління культурою?

  2. Хто визначає політику держави у сфері культури?

  3. Назвіть завдання Міністерства культури та туризму.

  4. Назвіть орган управління державним телебаченням і радіо­мовленням.

  5. Повноваження та функції Національної ради України з пи­тань телебачення і радіомовлення.

  6. Що таке суспільне радіомовлення?

  7. Дайте визначення поняття «масова інформація».

  8. Вкажіть правові основи діяльності друкованих засобів ма­сової інформації.

  9. Визначте загальні засади видавничої справи в Україні.

  10. Хто здійснює державну політику в галузі кінематографії?

  11. Хто здійснює державне управління в галузі охорони і ви­користання пам’яток історії і культури?

  12. Хто здійснює державне управління в галузі охорони куль­турної спадщини?

  13. Який орган виконавчої влади здійснює загальне методичне керівництво і координацію діяльності закладів і установ культури?

  14. Назвіть компетенцію органів місцевого замовлення у сфері культури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]