Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИКА МОЯ.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
135.69 Кб
Скачать

1.3. Організаційна структура управління підприємства

Результативність підприємницької і управлінської діяльності багато в чому залежить від вибору організаційної структури підприємства, що найбільшою мірою відповідає вимогам сфери діяльності, на яку орієнтовна фірма.

Організаційна структура управління - це сукупність певним чином пов'язаних між собою управлінських ланок. Вона характеризується кількістю органів управління, порядком їхньої взаємодії та функціями, які вони виконують. Головне призначення організаційної структури - забезпечити ефективну діяльність управлінського персоналу. Принцип формування структури управління - організація та закріплення тих або інших функцій управління за підрозділами (службами) апарату управління.

Організаційна структура апарату управління характеризується різною кількістю ланок. Кожна з них несе особисту відповідальність за доручену їй ділянку роботи.

Організаційна структура ПОК ВКП «Полтавапаливо» наведена на рис. 1.2.

Директор підприємства

Юрисконсульт

Заступник директора

По загальним питанням

Заступник директора

По комерційним питанням

Відділ бухгалтерського обліку

Інженер оп і тб

Майстер

Бригада(10ч)

Комерційний відділ Відділ кадрів Технічний відділ

Склади Транспортна дільниця

Рис 1.2. Організаційно-функціональна структура ПОК ВКП «Полтавапаливо»

Організаційна структура обрана на підприємстві відноситься до найбільш поширеного типу побудови організації – лінійно-функціонального, або

змішаного типу. Лінійно-функціональна організаційна структура - комбінація лінійної та функціональної структур. Основний принцип - розмежування повноважень і відповідальності за функціями та прийняття рішень по вертикалі. Управління здійснюється за лінійною схемою, а функціональні підрозділи допомагають лінійним керівникам у вирішенні відповідних управлінських функцій. Лінійно-функціональна оргструктура застосовується при вирішенні задач, які постійно повторюються. Вона ефективна для масового виробництва зі стабільним асортиментом продукції і незначних змінах технології виробництва. 

Управління Підприємством здійснює директор.

Призначення директора Підприємства здійснюється обласною радою шляхом укладання з ним контракту за поданням Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації.

Директор підприємства самостійно вирішує питання діяльності підприємства за винятком тих, що віднесені до компетенції управління майном обласної ради та інших органів управління даного підприємства.

Директор підприємства:

- несе повну відповідальність за стан та діяльність підприємства;

- діє без довіреності від імені підприємства, представляє його у всіх установах і організаціях, здійснює юридичні, фінансові та інші операції;

- розпоряджається коштами та майном відповідно до законодавства, забезпечує реалізацію прав та зобов'язань підприємства;

- укладає договори, видає довіреності, відкриває в установах банків розрахунковий та інші рахунки;

- видає розпорядження та накази, обов'язкові до виконання всіма працівниками підприємства;

- визначає структуру управління і штати, встановлює вимоги до професійної і ділової підготовки працівників Підприємства;

- відповідно до законодавства та Статуту здійснює прийняття на роботу, звільнення, заохочування та накладання дисциплінарних стягнень на працівників підприємства, визначає умови та встановлює форми, системи та розміри оплати праці;

- виконує інші функції, що не суперечать Статуту та законодавству України;

- несе відповідальність за формування та виконання фінансових планів.

Формування керівної ланки підприємства визначається особливостями її господарської діяльності й полягає в доборі заступників директора. Тому різні функціональні обов’язки покладені на двох заступників директора:

  • по загальним питанням;

  • по комерційним питанням;

Заступник директора по загальним питанням здійснює керівництво транспортною дільницею і відділом кадрів, безпосередньо контактуючи з начальниками цих відділів, головним механіком і начальником відділу кадрів.

Заступник директора по комерційним питанням здійснює керівництво комерційним відділом, технічним відділом та складами, співпрацюючи з начальниками цих відділів.

Відділ комерційної роботи:

1. Начальник відділу

2. Заступник начальника з менеджменту - провідний економіст

Технічний відділ:

1. Головний інженер - начальник технічного відділу

2. Інженер-механік І категорії

3. Інженер з охорони праці

4. Інженер по електрообладнанню І категорії

До складу підприємства на правах структурних підрозділів входить 16 паливних складів-магазинів, які знаходяться на території Полтавської області. До штату кожного складу-магазину входять:

1. Зав. складом

2. Продавець

3. Водій навантажувача

4. Водій автомашини

5. Охоронник

Відділ бухгалтерського обліку підприємства прямо підпорядкований директору підприємства, до його складу входять:

1. Головний бухгалтер

2. Заступник головного бухгалтера

3. Бухгалтер-ревізор І категорії

4. Бухгалтер І категорії

5. Бухгалтер II категорії

Відділ бухгалтерського обліку у співпраці з провідним економістом відділу кадрів займається економічними питаннями підприємства.