Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФІНАНСОВІ ТА МАРКЕТИНГОВІ РИЗИКИ В ДІЯЛЬНОСТІ П...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
96.26 Кб
Скачать

Маркетингові ризики

Маркетингові ризики сукупність ризиків, що виникають при неефективному проведенні компанією маркетингової політики (рис 2). Вони проявляються у вигляді нереалізації чи зменшенні обсягів реалізації продукції і цін на неї, наслідком чого є недоотримання прибутку або збитки.

Чинниками виникнення маркетингових ризиків є:

1. Невідповідність техніко-економічних параметрів продукції запитам споживачів. Прикладом може служити високовартісний комп'ютер РСJR виробництва IBM, який мав незручну клавіатуру і повільний процесор. Це була з найбільших невдач ІВМ, яка принесла збитки у розмірі близько 40 млн. дол.

2. Завищені ціни або інші недоліки цінової стратегії.

3. Неефективна система збуту, яка не відповідає ринковим реаліям. Наприклад, розтягнутий термін виконання замовлення і пов'язане з цим невиконання умов постачання.

4. Неадекватна цільовому ринку система стимулювання збуту. Як приклад, можна навести відому телевізійну рекламу питної води з альпійських джерел «Блакитна вода», назва якої вітчизняним телебаченням озвучувалася англійською мовою у досить неблагозвучному з погляду української мови виразі (blue water).

5. Низька конкурентоспроможність продукції, методів її збуту і підприємства-товаровиробника (продавця) взагалі. Саме з цих причин фактично зійшли з ринку вітчизняні виробники аудіо- та відеотехніки.

Рис. 2. Класифікація маркетингових ризиків

При класифікації видів маркетингових ризиків слід враховувати, що вони спричиняються як об'єктивними, так і суб'єктивними факторами (рис. 2).

Розглянемо представлені види ризику детальніше.

1. Конкурентні ризики, пов'язані з діями конкурентів.

Ризики посилення конкуренції виникають внаслідок:

• відтоку конфіденційної інформації або з вини співробітників фірми, або в результаті промислового шпигунства;

• недосконалої маркетингової політики;

• швидкого впровадження нововведень в порівнянні з конкурентами;

• використання конкурентами методів недобросовісної конкуренції;

• появи на ринку виробників з інших галузей, що пропонують однотипні, взаємозамінні товари;

• появи непередбачених функціонально однорідних замінників товарів, які проводяться в галузі, в якій діє дана фірма;

• появи місцевих нових фірм-конкурентів;

• експансії на місцевий ринок продукту, який проводиться або його аналогів з боку зарубіжних експортерів.

2. Постачальницькі ризики, пов'язані з порушенням умов поставок вихідних сировини і матеріалів. Рівень таких ризиків досить високий для підприємств, які використовують дефіцитну сировину, або отримують її від обмеженого кола постачальників.

3. Торговельно-збутові ризики, пов'язані з діями торговельних і збутових посередників (змінами умов взаємодії). Основну загрозу становить те, що підприємство, яке реалізує свою продукцію через посередників, частково втрачає контроль за подальшою долею товару і у випадку виходу посередників з бізнесу може частково чи повністю втратити ринок.

4. Споживчі ризики, пов'язані зі змінами смаків і уподобань споживачів.

5. Контактні ризики, пов'язаний з погіршенням відносин з представниками контактних аудиторій (кредитно-фінансових установ, органів державної і місцевої влади, засобами масової інформації, громадськими організаціями тощо).

Фактори, які слід враховувати при аналізі ризиків мікросередовища господарювання, наведено у табл. 1

Таблиця 1