Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
грошы.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
152.58 Кб
Скачать

§ 5. Грошові реформи, необхідність та механізм їх проведення

В широкому розумінні цього поняття грошова реформа передбачає запровадження принципово нової за своєю структурою і змістом системи грошово-валютних і кредитних відносин. У практиці реформи такого типу відбувалися при переході від біметалевого до золотого стандарту, а далі — до золото-девізного та паперово-грошового обігу.

У вузькому розумінні грошова реформа є сукупністю заходів щодо зміни діючої грошової одиниці без якісної перебудови всієї грошової системи. Розрізняють різновиди таких реформ.

1)Грошова реформа формального типу означає введення в обіг нового зразка купюри з одночасним або поступовим вилученням купюри, яка раніше функціонувала. Приводом до цього, як правило, слугують недостатня захищеність купюр старого зразка, масова фальсифікація грошей, зміни в державній символіці, зображеній на купюрах.

2)Грошові реформи з одночасним регулюванням кількості грошей в обігу вважаються набагато складнішими. їх основними інструментами є:

  • дефляція — зменшення грошової маси шляхом вилучення з обігу надлишкових паперових грошей;

  • нуліфікація — ліквідація грошей старого зразка і випуск в обіг нових грошових знаків у меншій кількості;

  • деномінація — заміна номінального значення грошових знаків, їх обмін у певному співвідношенні на нові, більші грошові одиниці;

  • девальвація — зменшення металевого змісту грошової одиниці або зменшення курсу паперових грошових знаків до іноземної валюти;

  • реставрація (ревальвація, ревалоризація) — збільшення курсу паперових грошей щодо металу або іноземної валюти.

Грошова реформа конфіскаційного типу (з деномінацією грошового обміну або без неї) використовує диференційовану шкалу обміну старих грошей на нові. В1944 —1952 роках у Західній Європі проведено 24 конфіскаційні грошові реформи.

Залежно від тривалості проведення обміну грошей розрізняють одномоментні і паралельні грошові реформи.

1)Одномоментні реформи проводяться протягом кількох днів, мають "шоковий" характер і, як правило, супроводжують конфіскаційні процедури.

2)Проведення грошової реформи будь-якого типу вимагає глибоких аналітичних розрахунків і досліджень, створення відповідної теоретичної моделі і серйозної практичної підготовки.