Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ринок фінансових послуг.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Тема 3. Поняття і класифікація фінансового посередництва

3.1. Фінансовий ринок як ринок фінансових послуг

Фінансові послуги виконують фінансові функції, пов'язані із задоволенням потреб суб'єктів ринку у виробництві та реалізації предмета їх діяльності.

Платність фінансових послуг обумовлена самим характе­ром послуги, що є вільною і ніби прихованою в товарі.

У світовому експорті послуг експерти ООН виділяють три їх основні групи:

- найбільш "видимі" (перевезення, іноземний туризм та ін:);

- надходження від "роялті";

- інші послуги (брокерські, фінансові, управлінські, бухгал­терські, архітектурні, лізинг, професійні та ін.). Фінансові послуги мають комплексний характер, тому во­ни включені до третьої групи.

Відносини, що виникають у зв'язку з функціонуванням фінансових ринків в нашій країні та наданням фінансових послуг споживачам, регулюються Конституцією України, загальні пра­вові засади у сфері надання фінансових послуг, здійснення регуля­тивних та наглядових функцій за діяльністю з надання фінансових послуг встановлює Закон України "Про фінансові послуги та дер­жавне регулювання ринків фінансових послуг" та інші закони Ук­раїни з питань регулювання ринків фінансових послуг, а також прийняті згідно з цими законами нормативно-правові акти.

Фінансова послуга — операції з фінансовими активами, що здійснюються в інтересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб, а у випадках, передбачених законодавством, і за рахунок залучених від інших осіб фінансових активів, з метою отримання прибутку або збереження реальної вартості фінансо­вих активів.

Фінансовими вважа­ються такі послуги:

  1. випуск платіжних документів, платіжних карток, до­рожніх чеків та/або їх обслуговування, кліринг, інші форми за­безпечення розрахунків;

  2. довірче управління фінансовими активами;

  3. діяльність з обміну валют;

  4. залучення фінансових активів із зобов'язанням щодо наступного їх повернення;

  5. фінансовий лізинг;

  6. надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту;

  7. надання гарантій та поручительств;

  8. переказ грошей;

9) послуги у сфері страхування та накопичувального пенсійного забезпечення;

10) торгівля цінними паперами; 11)факторинг;

12) інші операції, які відповідають критеріям, визначеним у пункті 5 частини першої статті Закону "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг".

Розглядають фінансові установи на сучасному етапі у світлі двох ключових концепцій: сфера надання фінансових по­слуг і фірма, що надає фінансові послуги — це бізнес, що поста­чає фінансову продукцію і послуги. Загальні категорії цієї про­дукції та послуг включають операційні рахунки (наприклад, по­рочні рахунки), портфельні послуги (наприклад, позики і депози­ти), страхування, банківська діяльність, інвестиції, послуги до­віреної особи, фінансове планування, обробка інформації, даних.

Сфера надання фінансових послуг може розглядатися як сукупність усіх фірм, що надають фінансові послуги.

З того часу, як фірми, що надають фінансові послуги, три­мають портфелі фінансових активів і заборгованості, їх чиста вартість (тобто чиста вартість (NW) = активи (А) - борги (L)) чуттєва до непередбачених змін. Так як фактичні зміни рівні очікуваним змінам плюс непередбачені зміни, то очікувані зміни повинні бути включені в раціональні портфельні рішення. Відповідно, лише непередбачені зміни впливають на вартість. Управління ризику - одне з головних завдань фінансового уп­равління банків (чи фірм, що надають фінансові послуги).