Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СРС налоговый менеджмент.Тема 3.Головченко О.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
34.1 Кб
Скачать

3. Підведення підсумків в особових рахунках платників, їх перевірка та закриття

Не менш ніж раз на квартал інспектором відділу обліку проводиться вибіркова перевірка правильності проведених облікових операцій в особових рахунках платників.

Перевіряючи особові рахунки, слід звернути увагу на такі моменти: чи за всіма термінами сплати відображено внесені суми нарахованих платежів до бюджету, а також суми, донараховані за результатами документальних перевірок; чи правильно виведене сальдо розрахунків платника з бюджетом (недоїмка або переплата); чи правильно нарахована пеня.

При наявності переплати на початок року сальдо розрахунків на звітну дату повинне дорівнювати сумі переплат на початок року, плюс сума розрахунків без наявної сплати, плюс сплачена сума за звітний період, плюс зменшена сума за звітний період, мінус нарахована сума за звітний період, мінус повернена сума за звітний період.

При наявності недоїмки на початок року сальдо розрахунків на звітну дату повинно дорівнювати сплаченій сумі за звітний період, плюс сума розрахунків без наявної сплати, мінус сума недоїмки на початок року, плюс зменшена сума за звітний період, мінус нарахована сума за звітний період, мінус повернення сума за звітний період.

Суми, що надійшли до бюджетів з початку року, відображені у реєстрах надходжень та повернень, постійно звіряються з даними реєстру розрахункових документів на відповідну дату.

На 1 січня органами державної податкової служби проводиться звірення розрахунків з бюджетом усіх платників за всіма платежами, які платниками сплачуються до бюджету.

При збігу сальдо розрахунків за даними платника з даними органу державної податкової служби розрахунки на 1 січня вважаються звіреними і про це робиться відмітка у книзі обліку звірення розрахунків з бюджетом, яка ведеться у відділі обліку. Якщо сальдо розрахунків з бюджетом на 1 січня за даними платника не збігається з даними органу державної податкової служби, то звірення розрахунків оформляється складанням акта, який є підставою для здійснення детальної перевірки розбіжностей даних особового рахунку платника із даними платника. Форми акта звірення розрахунків та книги обліку встановлюються Державною податковою адміністрацією України.

Інспектор відділу обліку в кінці півріччя з податку з доходів громадян і плати за землю з громадян проводить підрахунок усіх грошових операцій за первинними документами (платіжні повідомлення, відомості, копії квитанцій про сплату й інші платіжні документи) і зіставляє ці підсумки з відповідними даними книги зведених підсумків. Крім того, залишки не сплачених сум, одержані в результаті цього підрахунку, у кінці півріччя звіряються з відповідними даними особових рахунків платників.

Якщо в результаті такої звірки буде встановлено розбіжність між сумами, відображеними у книзі зведених підсумків і особових рахунках платників, інспектор відділу обліку встановлює причини розбіжності шляхом перевірки внутрішньо квартальних даних книги зведених підсумків.

Закриття особових рахунків платників.

В особових рахунках платників після проведення всіх облікових операцій за останнє число грудня , включаючи нарахування пені на суми, що вважаються не сплаченими до 31 грудня включно, інспектором відділу обліку в автоматичному режимі підводяться підсумки за рік нарахованих, зменшених, сплачених і повернених сум платежів, фінансових санкцій і пені.

При закритті особових рахунків платників підводяться підсумки за попередній рік. Якщо має місце недоїмка або переплата, не сплачена пеня тощо, то ці суми переносяться в особовий рахунок поточного року. Нульове сальдо особового рахунку попереднього року переноситься в особовий рахунок поточного року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]