Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tehn_diagn_labs.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи:

  1. Ознайомитись з теоретичними відомостями.

  2. Встановити на робочій станції програму ActiveSmart, SIGuardian, SMARTUDM.

  3. За допомогою встановлених програм:

  • визначити модель НЖМД, його об’єм;

  • записати показники SMART атрибутів жорсткого диску, з обов’язковим вказанням: ідентифікатора, назви атрибута, граничного значення, поточного значення, найгіршого значення, та для параметрів які мають – “сире значення”(Raw Value на закладенці SMART – “График” – “Просмотр сырых значений SMART”).

  1. Дати розшифровку визначених атрибутів.

  2. Порівняти інформацію видану різними програмами.

  3. Визначити час роботи жорсткого диску.

  4. Визначити кількість перевизначених секторів, та чи не було відновлень збійних секторів.

  5. Зробити висновки про прогнозовану роботоздатність НЖМД.

Питання для самоконтролю

  1. Які допустимі межі робочих температур та напруги живлення для сучасних НЖМД?

  2. Що таке технологія SMART?

  3. Які вам відомі основні атрибути SMART?

  4. Як за допомогою програми ActiveSmart продивитися “сирі” значення атрибутів, як їх можна інтерпретувати?

  5. Як за допомогою програми ActiveSmart продивитися інформацію про SMART атрибути у графічному вигляді?

  6. Яку послідовність дій необхідно виконати, щоб програма сигналізувала про досягнення атрибутом встановленої користувачем граничної межі?

  7. Які сектори називають перевизначеними?

  8. Які основні поля містять SMART атрибути?

  9. Що відбувається при досягнені атрибутом його граничної межі?

Лабораторна робота №4 Діагностичні програми інформаційного характеру

Мета: ознайомитись з діагностичними програмами, основним призначенням яких є збір інформації про комп‘ютерні системи та навчитися віднаходити необхідну інформацію про параметри та характеристики складових компонентів комп‘ютера.

Теоретичні відомості

Діагностичні програми виробників діагностичних засобів різняться за своїм призначенням та функціональними можливостями. Серед них є як великі діагностичні пакети, здатні задовольнити усі вимоги користувача, чи спеціаліста-діагноста, так і окремі програми призначені для роботи з конкретними пристроями системи.

Серед діагностичних програм великий клас складають програми інформаційного характеру, які на відміну від діагностичних програм операційних систем можуть працювати на багатьох платформах та під керівництвом різних ОС.

SiSoft Sandra

Пакет Sandra, розроблений у компанії SiSoft - утиліта для діагностики і визначення системної інформації платформ Windows 95/98. Назва Sandra скорочення від System ANalyser, Diagnostic and Reporting Assistant - системний аналізатор, помічник для діагностування і підготовки звітів.

Додаток організований за модульним принципом. До складу стандартної версії Sandra, входить 68 модулів, що надають найдетальніші зведення по програмному й апаратному забезпеченню. Sandra визначає кількісні і якісні характеристики центрального процесора і BIOS, шин PCI і AGP, відеоадаптерів, драйверів DirectX, клавіатури, миші, звукової карти, пристроїв MCI, джойстиків, принтерів, оперативної пам'яті, жорстких дисків, шрифтів, інтерфейсу Winsock, паралельних і послідовних портів, з'єднань віддаленого доступу і процесів (задач і потоків). Крім того, додаток включає засоби для визначення продуктивності центрального процесора (у тому числі і з використанням інструкцій MMX, 3DNow! і SIMD - так званий мультимедійний тест), жорстких дисків, приводів CD-ROM і DVD, оперативної пам'яті, а також мережних з'єднань. Якщо потрібно, можна буде довідатися самі докладні зведення про призначені пристроям переривання, програмних оброблювачів переривань, змінні оточення і ключі системного реєстру, що мають відношення до апаратного забезпечення. Більш того, після виконання тестів Sandra порадить, як підвищити продуктивність окремих компонентів і системи в цілому. Безсумнівна перевага додатка - майстер, що дозволяє включити в програму тестування потрібні модулі і зберегти конфігурацію тесту, щоб скористатися їм ще раз. Той же майстер дозволяє не переглядаючи добуту модулями інформацію зберегти її в зручному форматі (текстовому, HTML і т.д.), щоб вивчити потім.

До пакету входять модулі у складі чотирьох груп – інформаційні (І), визначення продуктивності (B), модулі що відображають вміст системних файлів (L) та тестові (T).

Крім роботи з модулями пакет SiSoft Sandra дозволяє створювати вичерпні звіти та працювати з “Wizards”. Найбільш цікавим є Performance Tune-up-Wizard, що дозволяє провести інтелектуальний аналіз робочої станції та видати повідомлення про необхідні вдосконалення заради підвищення швидкодії.

AIDA32

Досить вдалим вирішенням діагностично-інформаційного ПЗ є також програма Aida32, що вільно розповсюджується розробником.

Рис. 4.1. Головне вкно програми AIDA32

Головне вікно програми містить розділи які відповідають певній складовій комп‘ютерної системи, як апаратної так і програмної (Рис 4.1). Кожен з розділів головного вікна містить вичерпну інформацію про відповідний компонент. Об‘ємна база даних програми містить інформацію про понад як 28000 пристроїв, з яких може складатися сучасний комп‘ютер (точну кількість записів в базі даних можна отримати обравши пункти меню Інформація → Зведення про базу даних, у відповідному віконці буде відображена інформація про записи по кожному компоненту та загальна їх кількість).

Найпотужніші можливості програма має стосовно збору інформації про систему вцілому та про її окремі компоненти. Потужна база даних програми дозволяє практично безпомилково визначати тип пристроїв, їх конфігурацію та повний опис. Відмінною особливістю також є зчитування інформації про пристрої та їх параметри з кількох джерел одночасно. Так наприклад інформація про жорсткі диски та інші накопичувачі зчитується з BIOS системи, з контролера накопичувача, з драйверів АТА та інше. Це дозволяє, при відповідному аналізі абсолютно точно встановити тип, серійний номер, конфігурацію пристрою та інше, що значно підвищує достовірність та цінність отриманої інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]