Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tehn_diagn_labs.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Спеціалізоване програмне забезпечення для контролю smart атрибутів

SiGuardian

SIGuardian – утиліта призначена для контролю за станом «здоров'я» жорстких дисків. Вона дозволяє передбачити можливий вихід диска з ладу до того як це відбудеться і при регулярному використанні обчислює очікувану дату збою жорсткого диска.

 SIGuardian використовує технологію SMART, включену в усі сучасні НЖМД.

SIGuardian відслідковує зміни атрибутів, аналізує швидкість падіння (зменшення) і на основі цих даних обчислює передбачувану дату коли НЖМД вийде з ладу.

Крім цього, SIGuardian дозволяє довідатися іншу інформацію про НЖМД– підтримувані стандарти, швидкісні режими роботи, поточний режим роботи та інші.

Використовувати SIGuardian дуже просто. Існує два режими роботи.

1. Коли SIGuardian перевіряє стан НЖМД тільки при завантаженні операційної системи. Це зручно якщо ви щодня вмикаєте/вимикаєте комп'ютер. При цьому SIGuardian не займає місце в оперативній пам'яті, він просто перевіряє атрибути SMART при запуску, якщо не було змін – закінчує роботу, якщо який-небудь атрибут змінився – сповіщає про це користувача.

2. Постійний контроль за атрибутами SMART При цьому SIGuardian постійно знаходиться в оперативній пам'яті і періодично (з обраним інтервалом) перевіряє значення атрибутів SMART, повідомляючи у разі необхідності користувачеві. При такому режимі в панелі задач відображується іконка програми.

 За замовчуванням, відразу після встановлення, SIGuardian налаштований на режим постійного контролю з періодом перевірки 1 година, це можна легко змінити використовуючи "Майстер налагоджування".

Закладка General містить загальну інформацію про обраний НЖМД. У лівій частині зазначені:

  • технічні характеристики: об‘єм диска, кількість циліндрів, голівок і т.п.

  • режим роботи диска в даний момент (PIO, multiword DMA, UDMA...)

  • підтримувані режими роботи диска (тільки в Розширеному режимі)

У правій половині розміщується логотип фірми-виробника НЖМД і нижче – загальна інформація про диск:

  • модель диска

  • серійний номер диска

  • дата/ревізія прошивання мікропрограми

Закладка SMART показує загальну інформацію про стан диска на основі SMART атрибутів – або SMART – інформацію:

  • Дату початку моніторингу SMART – дату, коли ви почали контроль за станом диска за допомогою SIGuardian. Найчастіше, це дата першого запуску SIGuardian на цьому комп'ютері.

  • Найближчу прогнозовану дату T.E.C. (Threshold Exceed Condition) – тобто дату, коли за прогнозами SIGuardian один з SMART атрибутів досягне граничного (критичного) значення.

 Тут же розташовані кнопки «Імітація TEC» і «Імітація зміни атрибута». Ці кнопки призначені для перевірки поводження SIGuardian у зазначених ситуаціях – перша, коли виявлений стан T.E.C. для поточного диска, друга – коли відбулося зміни якого-небудь атрибута SMART

При натисканні на кожну з цих кнопок, SIGuardian ІМІТУЄ ця подія і відповідне йому поводження (стан) програми.

Закладка SMART призначена для відображення повної інформації про SMART-атрибутах диска. Вона показує:

  • Опис атрибута (короткий текстовий опис змісту атрибута).

  • Графічне відображення значення атрибута – за допомогою звичайного windows-елемента “progress bar”. При наведенні покажчика миші на нього у вікні спливаючої підказки відображується більш докладний текстовий опис змісту цього атрибута.

  • Швидкість падіння атрибута – на скільки пунктів за місяць зменшилося значення атрибута. Цей коефіцієнт обчислюється автоматично при будь-якій зміні атрибутів SMART для кожного атрибута окремо. Обчислення проводиться щодня, тому нормальним є коливання цього показника, особливо відразу після зміни значення атрибута.

  • Значення атрибута – поточне значення даного атрибута SMART

  • Граничне (критичне) значення атрибута – значення, яке виробник жорсткого диску вважає критичним і при досягненні якого цілком ймовірний вихід диска з ладу.

  • T.E.C. – Threshold Exceeds Condition – передбачувана дата, коли даний атрибут досягне граничного значення, інакше кажучи, дата можливого виходу з ладу диска. Прогноз цієї дати робиться на основі показника «швидкості падіння атрибута», тому не слід дивуватися сильним коливанням дати відразу після зміни атрибутів SMART

  • Найгірше значення атрибута – найгірше (мінімальне) значення, що даний атрибут приймав за увесь час експлуатації жорсткого диску. Може використовуватися чисто в ознайомлювальних цілях.

  • «Чисте» значення атрибута – числове значення атрибута в чистому, неопрацьованому виді. Що конкретно мається на увазі для кожного атрибута – секрет кожної фірми-виготовлювача вінчестера. Звичайно, логічно припустити, що для Power On Hours тут зберігається загальна кількість годин, скільки НЖМД був увімкненим. Але офіційної документації на цей рахунок не існує.

Закладка «Налагодження» призначена для самостійного налагодження користувачем параметрів SIGuardian для роботи на комп'ютері.

 Користувачеві надається можливість встановлення наступних параметрів:

  • "При завантаженні перевірка і вихід" – відзначте цей режим, якщо ви хочете щоб SIGuardian перевіряв стан SMART тільки при завантаженні операційної системи. Такий режим роботи хоча і забезпечує менший захист, зручний тим, що під час звичайного використання комп'ютера SIGuardian не займає оперативну пам'ять.

  • "Загальні настроювання для всіх дисків" – SIGuardian буде використовувати загальні настроювання для всіх дисків у комп'ютері. Вони включають: контроль SMART, період опитування SMART і адресу електронної пошти для повідомлень. Ви можете встановити загальні або індивідуальні для кожного диска параметри.

  • "Включити контроль SMART" – при вимиканні цього режиму SIGuardian не буде перевіряти цей диск (або всі диски) на значення атрибутів SMART

  • "Режим роботи – Звичайний або Розширений" – Звичайний режим основний для користувачів. У цьому режимі SIGuardian показує значення атрибута, граничне значення і T.E.C., швидкість падіння атрибута. На закладці “Загальне” Ви не побачите інформації про підтримуваний диском режимах роботи (передачі даних). У розширеному режимі додатково вказуються найгірше і чисте (Raw) значення атрибута і повна інформація про диск на закладинці «Загальне».

  • "Опитування SMART" – дозволяє встановити період опитування SMART при роботі SIGuardian.

ActiveSmart

Програма ActiveSMART призначена для моніторингу стану жорстких дисків використовуючи технологію SMART. Також до можливостей програми входить контроль температури, та комплексне запобігання можливому виходу з ладу жорсткого диску та втраті даних.

Програма може відслідковувати стан довільної кількості жорстких дисків про інстальованих в системі та на протязі 24 годин на добу.

До можливостей програми відноситься:

  • можливість контролювати будь яку кількість жорстких дисків;

  • контроль термодатчиків для запобігання перегріву;

  • відображення всіх атрибутів жорсткого диску;

  • підтримка різних типів повідомлень про зміну атрибута;

  • перегляд інтерпретованих “сирих” значень (Raw Value);

  • можливість окремого налагодження кожного диску та кожного атрибута;

  • підтримка інтерфейсу SCSI;

  • створення та збереження розширеного звіту;

  • дружній інтерфейс.

Головне вікно програми рис.3.1.а) поділене на кілька частин. В верхній частині міститься інформація про наявні жорстки диски, тут можна вибрати дискі, що необхідно контролювати.

а)

б)

Рис 3.1. а). Головне вікно програми; б). Налагодження окремо для обраного жорсткого диску

В нижній частині – п‘ять закладок. Перша – загальна інформація про обраний жорсткий диск. Далі інформація про SMART, на цій закладці можна продивитися як поточну інформацію про стан атрибутів, так і сирі значення, зберігти інформацію та інше. Решта закладок призначена для налагодження, формування Log файлів та перегляду інформації про програму.

Однією з суттєвих переваг програми ActiveSMART є можливість окремого налагодження параметрів контролю дисків та атрибутів рис 3.1 б). Особливо це важливо для атрибутів, які можуть постійно змінюватись, але зміна ця не обов‘язково є критичною, тому постійне інформування про зміну не критичного параметра заважає нормальній роботі, тому можна встановити граничне значення до якого про зміну параметра програма не інформуватиме.

SmartUDM

SMARTUDM - утиліта читання SMART інформації вінчестерів. Дана програма дозволяє передбачати імовірну дату виходу вінчестера з ладу і тим самим запобігти втраті важливих даних.

Відмінністю від багатьох подібних утиліт є підтримка дисків на зовнішніх UDMA контролерах (HPT/Promise/FastTrack). Також SMARTUDM визначає поточну температуру вінчестера і кількість перевизначених (reallocated) секторів.

Програма є розвитком утиліти smartmon, що входить у поставку тесту hddspeed (http://www.xponik.spb.ru/) і базується на її вихідних текстах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]