Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety лебедева.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
50.17 Кб
Скачать

1.Проаналізуйте структуру і властивості деформівних сплавів алюміній-марганець.

Сплави системи AlMn. Сплави алюмінію з марганцем достатньо широко застосовують у промисловості, оскільки вони мають більш високі механічні властивості, ніж чистий алюміній, характеризуються високою технологічністю і підвищеною корозійною стійкістю. Зі сплавів цієї системи отримують в основному листову продукцію.

Характер взаємодії алюмінію з марганцем визначається діаграмою стану (рис. 1.5). Марганець частково розчиняється в твердому алюмінію та утворює з ним ряд хімічних сполук. Найбільш багата алюмінієм сполука MnAl6 дає з ним евтектику, що містить у собі 1,95 % марганцю, яка кристалізується при температурі 658 ºС. Розчинність марганцю в алюмінію при евтектичній температурі складає 1,82 %, а при 500 °С дорівнює 0,36 %. При подальшому пониженні температури розчинність змінюється незначно.

За наявності домішок заліза в сплавах на базі сполуки MnAl6 утворюється складна потрійна сполука (MnFe)Al6, яка практично не розчиняється в алюмінію. Фаза (MnFe)Al6 кристалізується у формі крупних скупчень, істотно знижує механічні властивості сплавів та їх здатність до пластичної деформації.

У промисловості застосовуються сплави з вмістом марганцю 1…1,6 %. При наявності кремнію в сплавах утворюється потрійна сполука Al10Mn3Si (Т-фаза), в якій у значній кількості розчиняється залізо. У результаті утворюється залізомарганцевиста фаза (AlMnSiFe).

Незважаючи на змінну розчинність марганцю в алюмінію, у сплавах не спостерігається помітного зміцнення при термічній обробці. Кінцевою термічною обробкою сплавів типу АМц є рекристалізаційний відпал. Дуже висока пластичність дає можливість зміцнювати сплави за допомогою холодного деформування.

При деформуванні литого металу спостерігаються роздроблення інтерметалічних сполук. У пресованих і катаних матеріалах роздроблені частинки інтерметалідів утворюють рядкову структуру та розташовуються переважно вздовж ліній перебігу металу.

При відпалі деформованого сплаву АМц утворюється структура з майже рівномірним розподілом включень марганцевистої фази і частинок залізомарганцевистої складової.

Залежно від попередньої деформації, температури і часу відпалу розмір рекристалізованого зерна може змінюватися в значних межах. Найтонша структура металу виходить при відпалі в селітровій ванні при температурі 500…510 °С протягом 10…15 хв (для тонких листових матеріалів). Залізо і кремній у певних співвідношеннях (1:1) сприяють подрібненню рекристалізованого зерна.

Значна частина продукції зі сплаву АМц застосовується у відпаленому стані. У цьому стані сплав має високу пластичність ( = 30 %,  = 70 %) та малу міцність (в = 110 МПа). Міцність сплаву можна дещо підвищити шляхом холодної деформації, причому ступінь нагартування для промислових напівфабрикатів складає 40 % (напівнагартований сплав АМцП) і 80 % (нагартований АМцН). У напівнагартованому стані границя міцності 160 МПа, а в нагартованому – 220 МПа.

Сплави застосовують для виробів, призначених для роботи в умовах активних корозійних середовищ та у зварних деталях і вузлах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]