Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кv урсак.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.59 Mб
Скачать

2 Спеціальна частина

2.1 Технологічний процес намотування циліндричних обмоток з прямокутного проводу

Технологічний процес намотування циліндричних обмоток містить такі операції:

  • Підготовча;

  • Намотувальна;

  • Контрольна.

На підготовчій операції перед намотуванням обмотки потрібно ознайомитись з кресленням та маршрутною картою. Треба перевірити провід на співвідношення діаметра і марки, на відсутність явних дефектів, петель механічних пошкоджень. Проводи повинні бути вищої категорії якості. Вимірюється зовнішній діаметр шаблона, встановленого на намотувальному верстаті, розмір перетину й ізоляції проводу, відповідність номера замовлення, написаного на кожній рейці з набором дистанційних прокладок, номеру замовлення трансформатора, для якого буде виготовлена ця обмотка.

Процес намотування обмотки трансформатора відбувається на верстаті. Намотування обмотки починається з вигину кінців під прямим кутом. Між паралельними проводами прокладається трансформаторний папір або лакотканина,після цього усі провода укладають у заданому порядку і бандажують кіперною стрічкою з напівперекриттям. Кінець обмотки виставляється у прорізи опорної шайби шаблона та закріплюється гвинтовим затискачем. Регулюється і встановлюється необхідне натягнення проводу, починається намотування витків першого шару з частотою обертання верстата, 18—36 обертів на хвилину. Для вирівнювання гвинтової поверхні крайнього витка на шаблон надягається розрізне паперово-бакелітове клиноподібне кільце (або електрокартонний клин) та, закріплюється його петлями з кіперної стрічки (у формі вісімки. У процесі намотування витки скріплюються петльовими стягуваннями з кіперної стрічки, які послідовно пропускаються їх поверх проводу і під проводом. Кожний виток укладається впритик до попереднього, поруч з ним паралельно осі обмотки. При намотуванні заданого числа витків першого шару, потрібно злегка підбивати укладені витки дерев'яним клином. Не домотав чотирьох-п'яти витків до кінця обмотки, закладається три-чотири стяжні петлі, якими закріплюються останні витки шару. При укладанні останнього витка першого шару обмотки намічається місце переходу витка в другий шар, і до нього прикріплюється бандажем вирівнююче кільце, яке затягується разом з витком затягувальою петлею. На місці пертину витків першого і другого шару на переході укладається смужка з електрокартону на 4 - 5 мм більша ніж ширина витка. При намотуванні першого витка другого шару укладається міжшарова ізоляція. В обмотках з осьовими охолоджувальними каналами, на витки першого шару укладаються дистанційні рейки (з електрокартону або буку) і починається намотування витків другого шару. В обмотках, що мають між шарами масляний канал, на міжшарову ізоляцію встановлюється спеціальна гофрована картонна прокладка або дистанційні рейки (з картону або дерева). Аналогічно описаному вирівнюються крайні витки кільцями або клинами по торцях обмотки і витки закріплюються затягувальними петлями з кіперної стрічки. Після намотування всіх витків обмотки, відміряється довжина і місце вигину вивідного кінця обмотки і обрізується провід. Кінець обмотки згинається під кутом 90°, ізолюється і закріплюється у виріз опорної шайби шаблону. На готову обмотку по кінцях або по всій довжині накладають бандаж з відбортованного трансформаторного паперу або кіперної стрічки з напівперекриттям. Знімається готова обмотка з шаблону,зв'язується в осьовому напрямі чотирма стягуваннями кіперної стрічки і передається на сушіння. Якщо відбувається просочення обмоток в лаку, то обмотки завантажуються в гратчасті (сітчасті) контейнери, які спочатку разом з обмотками занурюються в бак з лаком, а потім ставляться в піч для запікання обмоток.

При намотуванні контролюється радіальний розмір і щільність котушки, величина встановлених каналів, розташування і правильність виконання переходів з котушки в котушку, відводів, відпайок, петель, напрям намотування.

Систематично визначається якість паяння обмотувального проводу й ізоляції місця паяння. Кожна сота пайка, виконана намотувальником (чи одна пайка з загальної кількості, виконаної за тиждень), вирізається і після візуального огляду передається у лабораторію для виміру опору місць паяння.Кількість пайок, виконаних у кожній котушці, також контролюється. Не допускається різке збільшення кількості пайок в одній чи двох обмотках. Кожна обмотка перед зняттям її з верстата перевіряється на відсутність замикань між рівнобіжними проводами або ходами і на правильність виконання транспозиції. Перевірка ізоляції здійснюється за допомогою мегомметра чи контрольної лампи. Перевірка правильності виконання транспозиції проводиться шляхом звірення намотаної обмотки з кресленням.

2.2 Опис устаткування дільниці намотування обмоток трансформатора

Під час роботи на дільниці використовується таке обладнання: кран мостовий, верстат намотувальний, стіл технологічний.

Кран мостовий має вантажопідйомність 10 т. За допомогою крана та виделкового захоплювачу переміщують деталі, вузли та матеріали, які мають велику вагу. Кран має вантажний гачок, призначений для виконання масових вантажно-розвантажувальних робіт. Двобалковий кран опорного типу опирається на чотири ходових колеса, які рухаються по кранових рейках, закріплених на підкрановій балці, що встановлена на колонах цеху.

Кран складається з двох основних вузлів: моста та кранового візка. На крановому візку встановлюються головний та допоміжний механізми підйому вантажу й механізм переміщення візка. До моста крана прикріплена закрита кабіна управління. Живлення механізмів крана виконується за допомогою спеціальних струмопровідних шин, що встановлені вздовж стін цеха. Кранові візки мостового крана призначені для встановлення механізму підйому вантажу та руху візка.

Намотувальні верстати поділяються на дві групи: з вертикальною та горизонтальною осями обертання. Вимоги до роботи верстатів такі: верстат повинен мати плавний пуск, мати надійний гальмівний пристрій проти зворотнього ходу, достатню потужність, а також здатність регулювати частоту руху шпинделя. Плавний пуск верстата забезпечує постійний натяг проводу та рівномірне укладання витків в процесі виготовлення обмоток. Передня бабка верстата встановлюєься на фундамент і кріпиться анкерними гайками. В чавунному корпусі передньої бабки закріплюється шпиндель верстату і механізм зміни швидкостей. Шпиндель рухається на підшипниках ковзання. На передньому кінці шпинделя консольно закріплюється планшайба. Рух планшайбі передається від електродвигуна через клинову передачу, що містить штики, клинкові ремені і механізм зміни швидкостей. Оптимальна швидкість намотування обирається за типом та перерізом провідникового матеріалу.

Стіл технологічний використовується для зручності виконання роботи. На ньому знаходяться: киянка (використовується для підбивання витків), кліщі з вугільними електродами (для нагрівання проводів при паянні), рулетка, штангельциркуль, дистанційні прокладки, кольоровий олівець, стрічка тяфтяна, затискачі.

Для вирівнювання поверхні крайніх витків обмотки використовують розрізні паперово-бакелітові кільця (у вигляді «клину»), які надають обмотці форму циліндра. Ці кільця оберігають витки від механічних пошкоджень і створюють опорну поверхню обмотки. Для різання обмотувальних проводів застосовують ножиці важільні. Сталеві ножі за допомогою серег сполучені шарнірно. Кінці ножів також шарнірно з'єднуються з важелями . Довгі упори кріпляться до важелів. Упори оберігають ріжучі кромки від пошкоджень. Для оберігання ізоляції проводів від пошкодження застосовують гетинаксові клини. Для нагрівання проводу використовують кліщі з вугільними електродами. Існує декілька виконань кліщів для паяння різних по перетину дротів. Напруга на кліщі подається з боку обмотки низької напруги спеціального паєчного трансформатора.

Основою оправи є вал змінної довжини. По кінцях валу насаджені диски з кільцевими Т-подібними пазами, в яких закріплюються промені за допомогою болтів . Кожний промінь складається з корпусу, в якому поміщений гвинт, а зовні укріплена шестерня, що знаходиться в зачепленні із зубчастим колесом. З торця променів до корпусу нагвинчує піноль із закріпленими на ній напрямляючими планками. При обертанні зубчастого колеса, виставляється діаметр оправи на необхідний розмір.