Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 розряд.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
94.58 Кб
Скачать

Тема 1. Вступ

Ознайомлення з кваліфікаційними характеристиками електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування 4-го розряду та програмою предмета “Спецтехнологія”. Значення професії та перспективи її розвитку. Роль професійної майстерності працівника в забезпеченні високої якості робіт. Трудова і технологічна дисципліни.

Тема 2. Будова, технічне обслуговування і ремонт пуско-регулювальної апаратури

Загальні відомості про захист електроустаткування.

Релейний захист електроустаткування, його призначення. Пошкодження в електроустановках, нестандартний режим роботи електроустаткування. Основні вимоги до релейного захисту: селективність, швидкість дії, чутливість, надійність.

Основні принципи дії релейного захисту: дистанційного, диференціального, теплового, газового, земляного максимального струму та мінімальної напруги.

Найголовніші елементи релейного захисту. Основні і допоміжні реле. Різновиди реле: напруги, опору, часу, струмові, вказівні, проміжні та ін.

Способи вмикання реле: безпосередньо в первинне коло і через трансформатори струму і напруги.

Сигналізація спрацьовування релейного захисту, призначення і принцип її дії.

Принципові та монтажні схеми захисту керування електричними установками і сигналізацією. Конструкція та будова їх елементів. Правильна й помилкова робота захисту, причини помилкової роботи.

Технологія перевірки і ремонту проміжних реле різного призначення.

Тиристорні контактори, типи конструкцій, галузі застосування. Контроль над тиристорними контакторами та іншою складною пускорегулювальною апаратурою.

Несправності й пошкодження вимикачів: пошкодження контактної системи коротким замиканням струму, через невідповідність розривної потужності вимикача, перекриття внутрішніх і зовнішніх ізольованих деталей, поломки деталей тяг.

Вимикачі масляні – ремонт з виготовленням і заміною контактів, регулювання на одночасні вимикання трьох фаз і перевіркою площини контактів. Блокування електромагнітні та електромеханічні – ремонт й регулювання.

Технологія ремонту пускорегулювальної апаратури люмінесцентних ламп.

Конструкція арматури, захисних коробок і автоматичних вимикачів. Підготовка до ремонту апаратів керування, комутації захисту, їх ремонт. Ремонт апаратів ручного та автоматичного керування і захисту.

Застосування мікропроцесорної техніки в системах захисту та управління електродвигунами.

Обслуговування та ремонт пускорегулювальної апаратури (пости керування, контролери, командоконтролери, магнітні станції).

Тема 3. Монтаж, технічне обслуговування і ремонт електропроводок

Загальні відомості про електропроводки.

З’єднання алюмінієвих і мідних проводів. Підімкнення алюмінієвих і мідних жил до затискачів апаратів. З’єднання алюмінієвих і мідних жил проводів методом опресування. Вибір наконечників і з’єднувальних гільз. Склад і призначення цинковазелінової і кварцевазелінової паст та струмопровідного клею. Контроль за їх якістю.

Прокладання кабелів, монтаж з’єднувальних муфт та кінцевих заправлень у кабельних лініях напругою до 35 кВ. Виявлення місць пошкодження кабелів, вимір опору заземлення. Пробивка ізоляції кабелів, пошкодження кабельних муфт. Технологія і порядок ремонту кабельних муфт. Нагляд за кабельними лініями, з’єднувальними і кінцевими муфтами. Профілактичні випробування кабельних ліній.

Ремонт відкритих і схованих електропроводок. Вимоги щодо монтажу проводок і його послідовності. Правила прокладання безтрубних і трубних проводок і введень в арматуру й електроустаткування. Застосування тросових проводок. Способи розмітки та заготівлі проводів і захисних прокладок. Приєднання відгалужень до розподільних шаф.