Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 розряд.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
94.58 Кб
Скачать

Типова навчальна програма з предмета “Охорона праці”

з/п

Тема

Кількість годин

Всього

З них на лабораторно-практичні роботи

1.

Правові та організаційні основи охорони праці

2

2.

Основи безпеки праці у галузі. Загальні відомості про потенціал небезпеки. Психологія безпеки праці. Організація роботи з охорони праці

4

3.

Основи пожежної безпеки. Вибухонебезпека і вибухозахист виробництва

2

4.

Основи електробезпеки

3

5.

Основи гігієни праці та виробничої санітарії. Медичні огляди

2

6.

Надання першої медичної допомоги потерпілим при нещасних випадках. Загальні відомості про організаційно-технічні заходи щодо профілактики, попередження, локалізації техногенних аварій та катастроф

2

Всього годин :

15

Тема 1. Правові та організаційні основи охорони праці

Зміст поняття “охорона праці”, значення, мета і завдання предмета.

Основні законодавчі акти з охорони праці: Закони України “Про охорону праці” та “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, Кодекс законів про працю України та прийняті, відповідно до них, нормативно-правові акти. Гарантії прав робітників на охорону праці.

Організація охорони праці. Стимулювання охорони праці. Державне управління охороною праці. Державний нагляд і громадський контроль за охороною праці. Відповідальність за порушення законодавства про охорону праці. Навчання та інструктажі з охорони праці.

Право громадян на охорону праці при укладанні трудового договору. Право робітника на охорону його праці на підприємстві.

Права робітників на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці. Відшкодування власником збитків робітникам у випадку погіршання здоров’я. Відшкодування морального збитку.

Обов’язки власника щодо створення безпечних і нешкідливих умов праці. Обов’язки робітника щодо дотримання вимог нормативних актів з охорони праці.

Тема 2. Основи безпеки праці у галузі. Загальні відомості про потенціал небезпеки. Психологія безпеки праці. Організація роботи з охорони праці

Загальні питання безпеки праці.

Перелік робіт з підвищеною небезпекою та тих, що потребують професійного добору; організація безпеки праці на таких роботах згідно з діючими нормами та правилами.

Роботи з підвищеною небезпекою в галузі. Вимоги безпеки праці при монтажі, ремонті, техобслуговуванні та експлуатації машин, механізмів, обладнання і електроустаткування. Зони безпеки та їх огородження. Світлова і звукова сигналізації. Попереджувальні написи, сигнальні фарбування. Знаки безпеки.

Засоби індивідуального та колективного захисту від небезпечних і шкідливих виробничих факторів.

Пристосовування людини до навколишніх умов на виробництві (відчуття, сприймання, увага, пам’ять, уява, емоції) та їх вплив на безпеку праці.

Зв’язок “людина-машина”, ергономічні вимоги (відповідність устаткування та організації робочого місця анатомо-фізіологічним можливостям людини).

Пускові, відключальні, гальмівні та блокувальні пристрої устаткування, що створюють безпечну роботу.

Алкоголізм і безпека праці (вплив алкоголю на основні психічні процеси, підвищена схильність до скоєння нещасного випадку).

Причини нещасних випадків в електротехнічній промисловості. Тяжкі, смертельні та групові нещасні випадки.

Правила та заходи попередження нещасних випадків і аварій. План ліквідації аварій. План евакуації з аварійних приміщень.