Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистика шпорки.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
108.54 Кб
Скачать

1. Показники продукції с/г в натуральному виразі.

Продукція с/г складається із продукції землеробства і продукції тваринництва. Основними показниками продукції землеробства в натуральному виразі є валовий збір. Валовий збір визначається по кожній с/г культурі. Обсяг валового збору залежить від розміру посівної площі і рівня урожайності.

До продукції тваринництва у натуральному виразі відносяться :

1.сировина, тобто не перероблені продукти, які одержують в результаті використання продуктивної худоби і птиці (молоко, вовна, яйця, мед та інше);

2.продукція вирощування худоби і птиці, яка складається із валового одержаного приплоду тварин і збільшення валового обсягу молока і приросту худоби і птиці в результаті їх відгодівлі.

Обсяг продукції тваринництва як і кожного виду залежить від поголів’я і її продуктивності.

2. Показники продукції с/г у вартісному виразі.

Вартісним показником продукції с/г є валова продукція і товарна продукція.

У валову продукцію землеробства включається :

1.вартість валового збору с/г культур;

2.вартість вирощування багаторічних насаджень (це насадження, які ще не плодоносять);

3.різниця залишків незавершеного виробництва в землеробстві.

До валової продукції тваринництва входять:

1.вартість виробленої за рік вовни, молока, яєць, меду та інших продуктів, які одержані в процесі господарського використання худоби і птиці;

2.вартість продукції вирощування худоби за рік (вартість приплоду і приросту вирощеного молока, а також вартість приросту худоби і птиці в результаті відгодівлі і випасу).

Валова продукція с/г визначається за окремими категоріями господарства.

Товарна продукція с/г – це частина валової продукції, яка реалізована або призначена для реалізації с/г підприємствами і господарствами населення. В статистиці визначається два показники товарної продукції с/г :

1.загальний обсяг товарної продукції;

2.обсяг позагалузевої (позасільської) товарної продукції.

1.1. загальний обсяг товарної продукції с/г визначається : сумою вартості всієї продукції реалізованої або призначеної для реалізації на сторону. В загальний обсяг включається внутрішньогалузевий оборот продуктів, тобто продаж с/г продуктів одного підприємства іншому.

2.2. обсяг позагалузевої (сільської) товарної продукції визначається як різниця між загальним обсягом товарної продукції і обсягом внутрішньогалузевої товарної продукції.

Коефіцієнт товарності с/г визначається як відношення товарної продукції до валової продукції.

Продукцію с/г оцінюють у фактично діючих цінах і порівняльних цінах.

1. Показники продукції будівництва.

Продукція будівництва нерозривно пов’язана з капітальними вкладеннями. Елементами капітальних вкладень є :

1.витрати на виконання будівельних робіт;

2.витрати на виконання робіт по монтажу устаткування;

3.витрати на придбання устаткування;

4.витрати на придбання інструменту та інвентаря, який входить до ОЗ;

5.витрати на роботи для підготовки до будівництва нових і розширення діючих підприємств;

6.інші капітальні вкладення до яких відносяться витрати по утриманню дирекції будуючи підприємств та інші.

Продукція будівництва визначається у натуральному виразі і вартісному виразі.

Вартісними показниками будівництва є : готова продукція будівництва, валова продукція, товарно-будівельна продукція і чиста продукція будівництва.

Продукція будівництва по ступеню готовності поділяється на :

1.закінчене будівництво;

2.незавершене будівництво;

3.незавершене будівельне виробництво.

До закінченого будівництва відносяться здані в експлуатацію об’єкти.

Незавершеним будівництвом вважаються такі елементи незакінченого будівництва об’єкту які прийняті за місячними актами прийоми.

Незавершеним будівельним виробництвом вважається незакінчені елементи будівництва, які не прийняті по місячних актах прийомки будівельних робіт.

Валова продукція будівництва визначається як вартість закінчених за певний період об’єктів будівництва, приріст або зменшення залишків резервного будівництва і незавершеного будівельного виробництва + вартість капітального ремонту будівель і споруд.

Готову продукцію будівництва, на відміну від валової, не включається незавершене будівельне виробництво.

Товарно-будівельна продукція на відміну від готової продукції, не включається незавершене будівництво.

Чиста продукція будівництва визначається як різниця між валовою продукцією будівництва і матеріальними виробничими затратами. Продукти будівництва оцінюються у поточних ціна і кошторисних цінах.

1.Поняття ПП. Значення і завдання ст-ки.

Прод. праці(її ефективність)-це здатність працівників виробляти за одиницю часу певну к-сть матеріальних благ. ПП є критерієм ефективності в-ва і осн. фактором зростання оплати праці. Осн. приріст ВВП здійснюється за рахунок зростання ПП. Осн. завдання статистики: 1.визначення рівнів ПП; 2. вивчення за допомогою індексів динаміки ПП; 3.проведення комплексного аналізу впливу різних факторів на зростання ПП; 4.дальша розробка і вдосконалення методології і всієї с-ми показників статистики ПП.

3.Показники продукції матеріально-технічного забезпечення, торгівлі, заготівель і громадського харчування.

Валова продукція матеріально-технічного забезпечення визначається як сума витрат обігу (без оплати вантажного транспорту і зв’язку) і прибутку організацій матеріально-технічного забезпечення. Аналогічно до матеріально-технічного забезпечення валова продукція торгівлі.

Валова продукція заготівель с/г продукції визначається як різниця між вартістю заготівельних продуктів оцінених по цінах реалізації і по закупівельних цінах за вирахуванням послуг транспорту і зв’язку.

Валова продукція громадського харчування обчислюється як різниця між загальним товарооборотом підприємства громадського харчування і вартістю переробленої сировини і продажу покупних товарів.