Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соц.стра.шпори.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
79.92 Кб
Скачать
  1. Поняття страхування тимчасової втрати працездатності, основні принципи.

Обов’язкове державне страхування тимчасової втрати працездатності передбачає матеріальне забезпечення громадян у зв’язку з втратою з\пл чи доходу, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та у зв’язку з вагітністю та пологами, догляду за малолітньою дитиною, хворою дитиною, часткову компенсацію витрат, пов’язаних з народженням дитини, смертю застрахованої особи або членів її сім’ї, а також надання соціальних послуг за рахунок бюджету Фонду СС на випадок втрати працездатності, що формується за рахунок сплати внесків власником та іншими особами.

Відповідно, застрахованою особою є найманий працівник, страхувальником – роботодавець, страховиком – Фонд СС на випадок втрати працездатності. Страховим випадком є подія, з настанням якої виникає право застрахованої особи, членів її сім’ї на отримання матеріального забезпечення чи соціальних послуг. Страховим ризиком є обставина, що спричинила тимчасову втрату засобів існування, потребу у матеріальному забезпеченні чи наданні соціальних послуг. Право громадян на отримання забезпечення та надання соціальних послуг виникає з настанням страхового випадку в період роботи, включаючи час випробування та день звільнення.

СС на випадок втрати працездатності здійснюється відповідно наступним принципам:

  1. Законодавчого визначення умов і порядку здійснення СС

  2. Обов’язковості та добровільності страхування осіб, визначених законом

  3. Державних гарантій реалізації застрахованими своїх прав

  4. Обов’язковості фінансування Фондом СС витрат, пов’язаних з наданням матеріальної допомоги та соцпослуг

  5. Формування та використання страхових коштів на засадах солідарності та субсидіювання

  6. Цільового використання коштів СС

  7. Паритетності в управління Фондом представників держави, застрахованих осіб та роботодавців

  8. Відповідальності роботодавців та Фонду за реалізацію права застрахованої особи на матзабезпечення та соцпослуги.

  1. Управління та нагляд у сфері страхування тимчасової втрати працездатності.

Фонд СС на випадок втрати працездатності є цільовим позабюджетним фондом, органом, що здійснює керівництво та управління СС, провадить збір та акумуляцію страхових внесків, інших коштів, направлених на виплату матеріального забезпечення, здійснює їх виплату, контроль за використанням.

Управління здійснює правління та виконавча дирекція Фонду. В АРК, областях, мм. Києві, Севастополі безпосереднє упр-ня здійснюють правління та виконавчі дирекції відповідних відділень Фонду. До складу правління входять по15 представників держави, роботодавців та застрахованих осіб, що виконують обов’язки на громадських засадах.

Нагляд за діяльністю Фонду, за виконанням його статутних завдань, цільовим використанням коштів здійснює Наглядова рада, що дії на громадських засадах. Державний нагляд щодо дотримання законодавства у сфері СС здійснює спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]