Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соц.стра.шпори.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
79.92 Кб
Скачать
  1. Забезпечення за страхуванням тимчасової втрати працездатності

Згідно чинного законодавства передбачено такі види матеріального забезпечення на випадок втрати працездатності:

  1. Допомога по непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною

  2. Допомога по вагітності та пологах

  3. Допомога при народжені дитини

  4. Допомога по нагляду за дитиною до досягнення нею 3-х рр

  5. Допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, що померли від нещасного випадку на виробництві)

  6. Забезпечення оздоровчих заходів (оплата путівок на санаторно-курортне лікування застарілим особам та членам їх сімей, до дитячих оздоровчих закладів, утримання санаторіїв-профілакторіїв, надання соціальних послуг у позашкільній роботі з дітьми).

Допомога по 1) виплачується залежно від страхового стажу у таких розмірах:

- 60% сер.з\пл особам, що мають стаж до 5 рр.;

- 80% сер з\пл особам, що мають стаж від5 до 8 рр.;

- 100% - стаж понад 8 рр.

Розмір допомоги по 2) у розмірі 100% сер. з\пл і не залежить від страх-го стажу.

Допомога по 4) надається особі, що фактично здійснює догляд за дитиною, частково компенсує затрати на її догляд, її розмір визначається правлінням фонду та становить не менше розміру прожиткового мінімуму. Надається раз на місяць з дня настання відпустки по догляду за дитиною до її закінчення, не більше як день після досягнення дитиною 3-х рр.

Допомога по 5) виплачується членам сім’ї померлого, особам на утриманні, що здійснюють поховання. Розмір визначається правлінням, не менше мінімального прожиткового мінімуму.

Допомога по 6) надається на наявності медичних показань для забезпечення відновлення здоров’я, обсяг коштів на допомогу визначається бюджетом Фонду.

6.Сутність, завдання і основні принципи снввпз

Стр. Захист від небезпек на вир-ві має власні характерні особливості і завдання, тому історично його відокремлюють в окрему галузь.

Нині цей вид стр. Охоплює поруч із працівниками, зайнятими на шкідливих і небезпечних видах в-ва, працівників усіх сфер ек-ї діяльності.

Цей вид стр-я поруч із виплатами, призначеними на відновлення втраченого заробітку, забезпечує організацію і оплату мед. допомоги, лікування постраждалих на вир-ві, широкий спектр послуг щодо мед. професійної та соц. реабілітації осіб, що втратили працездатність та систему заходів попередження НВ на вир-ві і проф. захворювань.

Пенсійне забезпечення за цим видом соц. стр-я звичайно створює значно вищий відновлюваний дохід, ніж за звичайним пенсійним забезпеченням.

Стр-я від НВ на вир-ві і проф. захворювань є самостійним видом ОДСС, за доп. якого здійснюється соц. захист , охорона життя і здоров'я громадян в процесі їх труд. діяльності. Таким чином об’єктом стр-я є життя застрахованого, його здоров' я і працездатність, а держава гарантує усім застрахованим громадянам забезпечення їх прав у стр-і.

Завдання стр-я від НВ на вир-ві:

1.Проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання НВ на вир-ві, проф. захворюванням та ін. випадкам загрози здоров'ю застрахованих, виснажливих умов праці.

2.Відновлення здоров'я і працездатності потерпілих на вир-ві від НВ або ПЗ.

3.Відшкодування матеріальної і моральної шкоди застрахованим і членам їх сімей.

Основними принципами цього виду стр-я є аналогічні для усіх видів СС окрім:

-Диференціювання стр. тарифу з урахуванням умов і стану безпеки праці виробничого травматизму і проф. захворюваності на кожному під-ві;

-Економічна зацікавленість суб’єктів стр-я у поліпшені умов і безпеки праці.

Обовязковому стр-ю від НВ підлягають:

1.Особи, що працюють на умовах труд. договору;

2.Учні та студенти, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти, залучені до робіт під час, перед чи після занять в період проходження виробничої практики, стажування, виконання робіт на під-вах;

3.Особи, що знаходяться у виправних, лікувально-трудових закладах і залучені до трудової діяльності на вир-ві цих установ чи ін. під-вах за умовами договору.

Добровільно можуть стр-ся (за письмовою заявою):

1.Священнослужителі, церковнослужителі та особи, що працюють в релігійних організаціях на виборних засадах;

2.Особи, які забезпечують себе роботою самостійно;

3.Фізичні особи СПД.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]