Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПІЗ із державного та регіонального управління.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
321.02 Кб
Скачать

17

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ДОВУЗІВСЬКОЇ, ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ТА МАГІСТЕРСЬКОЇ ПІДГОТОВКИ

КОМПЛЕКСНЕ ПРАКТИЧНЕ ІНДИВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ

з дисципліни

"ДЕРЖАВНЕ ТА РЕГІОНАЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ"

(для студентів за напрямом підготовки 6.030601 “Менеджмент”

професійного спрямування «Менеджмент організацій і адміністрування», «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності», «Управління в сфері економічної конкуренції», «Менеджмент туристичного та готельного бізнесу», «Міжнародний менеджмент»)

Затверджено на засіданні кафедри

державного і муніципального управління,

протокол №1 від 25.08.2011р.

Завідувач кафедри

д.е.н., проф. А.Ф.Мельник

____________________________

Тернопіль - 2011

Укладачі:

Васіна Алла Юріївна, к.е.н., доцент кафедри державного і муніципального управління

Дудкіна Олена Павлівна, к.е.н., доцент кафедри державного і муніципального управління

ВСТУП

Комплексне практичне індивідуальне завдання (КПІЗ) з дисципліни «Державне та регіональне управління» є формою наскрізних практичних завдань, виконання яких потребує засвоєння змісту конкретних тем з дисципліни та отримання навиків використання набутих знань шляхом проведення певних розрахункових завдань.

Комплексне практичне індивідуальне завдання з дисципліни виконується самостійно кожним студентом (за обраним варіантом) і охоплює усі основні теми дисципліни. Виконання КПІЗ є одним із обов'язкових складових модулів залікового кредиту. КПІЗ оцінюється за 100-бальною шкалою і складає 15% підсумкового балу з дисципліни

Заліковий

модуль 1

Заліковий

модуль 2

Заліковий

модуль3

(ректорська контрольна

робота)

Заліковий

модуль 4

(підсумкова оцінка за КПІЗ)

Заліковий

модуль 5

(письмовий екзамен)

10%

10%

25%

15%

40%

Тиждень 7

Тиждень 14

Тиждень16

Тиждень 17

Метою комплексного практичного індивідуального завдання (КПІЗ) є самостійне вивчення частини програмного матеріалу, систематизація, поглиблення, узагальнення, закріплення та практичне застосування знань студентами з дисципліни та розвиток навичок самостійної роботи. КПІЗ є завершальною стадією теоретичної та практичної роботи з дисципліни та виконується із застосуванням знань, умінь і навичок, отриманих у процесі лекційних та практичних занять і охоплює зміст навчальної дисципліни загалом.

Основними завданнями виконання КПІЗ з дисципліни «Державне та регіональне управління» є:

– закріплення теоретичних основ державного та регіонального управління, що передбачає опрацювання науково-монографічної та навчальної літератури, лекційного матеріалу, спеціальних джерел інформації, незалежних джерел та рекомендацій неурядових аналітичних центрів;

– вироблення умінь та навичок здійснення оцінки комплексу проблем державного та регіонального управління в різних сферах суспільного розвитку; проведення діагностики чинників, тенденцій та проблем формування і реалізації складових державної і регіональної політики;

– оволодіння інструментарієм аналізу і оцінки функціонування органів державного управління різних ієрархічних рівнів, формування організаційної структури державного управління, формування цілей функціонування державно-управлінської системи, оцінки ефективності функціонування системи державного управління та місцевого самоврядування; набуття умінь практичного використання набутих знань для виконання аналітико-прогностичних, регулятивних, контрольних та інформаційно-комунікативних функцій державного та регіонального управління;

– засвоєння підходів до побудови і удосконалення організаційної та функціональної структур органів виконавчої влади різних ієрархічних рівнів та органів місцевого самоврядування;

– вироблення науково обґрунтованих практичних рекомендацій щодо удосконалення організаційно-функціонального механізму державного і регіонального управління в різних сферах, процесах та явищах суспільного розвитку;

– оволодіння методичними підходами до здійснення форм і методів управлінської діяльності; підготовки та прийняття рішень в державному та регіональному управлінні.

Об’єкт дослідження. Відповідно до визначеної мети та системи завдань виконання комплексного практичного індивідуального завдання (КПІЗ) спрямоване на вироблення напрямів удосконалення державно-управлінського впливу та обґрунтування організаційно-функціонального механізму управління розвитком обраного об’єкта дослідження.

Об’єктом дослідження при виконанні КПІЗ можуть бути: напрям державної та регіональної політики; сфера державного та регіонального управління; соціально-економічні та суспільно-політичні процеси і явища; форми та методи державно-управлінського впливу на різних ієрархічних рівнях влади.

Вибір об’єкта дослідження здійснюється студентом самостійно згідно рекомендованого переліку за поданими варіантами (Додаток А), а також може бути запропонований власний варіант (за науковими інтересами студента) за обов’язкового погодження із викладачем.

Етапи виконання комплексного практичного індивідуального завдання. Виконання КПІЗ відбувається на протязі всього семестру за такими етапами:

1. Обґрунтувати необхідність державно-управлінського впливу на розвиток обраного обєкта дослідження.

Для цього студенту необхідно:

    1. На основі опрацювання навчальної, наукової, монографічної, довідкової літератури, з використанням статистичних даних проаналізувати стан та тенденції розвитку досліджуваного об’єкта, визначити систему чинників, які впливають на нього.

    2. Окреслити та проаналізувати коло проблем й диспропорцій в розвитку досліджуваного об’єкта. Охарактеризувати середовище його розвитку, окресливши сильні та слабкі сторони, загрози та можливості, використавши методичні підходи SWOT - аналізу та PEST – аналізу. (Зобразити схематично).

1.3. Здійснити аналіз нормативно-правової та інструктивно-методичної бази розвитку досліджуваного об’єкта.

2. Враховуючи чинні положення нормативно-правових актів України, навести, в розрізі основних видів, цілі державного управління досліджуваним обєктом.

Для цього студенту необхідно:

2.1. Визначити мету та завдання державного управління досліджуваним об’єктом, враховуючи чинники зовнішнього та внутрішнього впливу.

2.2. З метою відображення взаємозалежності та взаємодоповнюваності основних цілей державного та регіонального управління, представити їх в строгій логічній ієрархії. Побудувати «дерево» цілей державного управління досліджуваним об’єктом. (Зобразити схематично).