Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат по тактике.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
79.87 Кб
Скачать

2.1. Порядок ураження противника

Дрібні групи і розвідувальні підрозділи противника знищуються раптовим вогнем бойової охорони. Під час бою за утримання позиції бойової охорони командир висуває свій командно-спостережний пункт вперед і розміщує його в одному з опорних пунктів рот першого ешелону.

Значні сили противника під час підходу до позицій бойової охорони уражуються не тільки вогнем штатних засобів призначеного взводу, але й виділеними вогневими засобами з танкових взводів, що діють на передньому краю оборони. Бойова охорона у взаємодії з призначеними вогневими засобами знищує головним чином танки та інші броньовані машини противника перед його фронтом. Виділені танки, протитанкові засоби, міномети і підтримуюча артилерія батальйону, а також чергові вогневі засоби старшого командира знищують танки і піхоту противника, який намагається обминути бойову охорону і вийти їй у фланг і в тил.

Після відходу бойової охорони і відбиття атаки вогневі засоби, які себе виявили, за вказівкою командира роти потай змінюють позиції. Проходи, пророблені противником у наших загородженнях, негайно закриваються, а якщо це зробити неможливо, по них підготовляється вогонь артилерії та інших засобів.

2.2. Порядок дій роти з початком вогневої підготовки атаки противником

З початком вогневої підготовки атаки противником командир роти, безперервно спостерігаючи, уточнює завдання підрозділам, щодо ураження виявлених засобів високоточної зброї, артилерії, танків, інших броньованих машин і піхоти противника, які висуваються або приготовляються до атаки. Одночасно він вживає заходів для закриття проломів у бойовому порядку, відновлення управління, системи вогню і взаємодії.

Особовий склад танкової роти і приданих їй підрозділів укривається в щілинах, бліндажах, сховищах, танках, на дні окопів і траншей в готовності швидко зайняти свої місця на позиціях для відбиття атаки.

2.3. Порядок дій роти з переходом противника в атаку

З переходом противника в атаку командир роти зосереджує вогонь усіх засобів по основних силах противника. Штатна і придана артилерія зосередженим вогнем і вогнем по окремих цілях, рухомим і нерухомим загороджувальним вогнем завдає поразки засобам високоточної зброї, танкам та іншим броньованим машинам і, розладнуючи бойові порядки підрозділів противника, створює вигідні умови для знищення їх вогнем танків, бойових машин піхоти, протитанковими керованими ракетами і гранатометами з граничних дальностей стрільби (пуску).

У період дій своєї авіації по противнику, який атакує, артилерія уражає його засоби протиповітряної оборони, а пости і пункти позначення за командами (сигналами) командирів підрозділів позначають свої війська.

2.4. Дії роти по мірі підходу противника до переднього краю оборони

По мірі підходу противника до переднього краю оборони вогонь усіх засобів роти доводиться до найвищої напруги. Підрозділи, які обороняються, всіма вогневими засобами знищують танки та інші броньовані машини, відсікають піхоту від танків і знищують її вогнем, а піхоту, яка увірвалася на передній край опорних пунктів підрозділів, — вогнем впритул, гранатами і в рукопашному бою. Бій за кожну траншею ведеться за принципом «ні кроку назад». Для недопущення просування противника по траншеях і ходах сполучення в них швидко встановлюються заздалегідь підготовлені їжаки, рогатки та інші переносні загородження. При необхідності танки і бойові машини піхоти (бронетранспортери), які входять у склад бронегрупи, під прикриттям аерозолів (димів) або використовуючи потайні шляхи, можуть висунутися і зайняти позиції в своїх опорних пунктах.

Танкові, а також механізовані підрозділи, не зайняті боєм з наземним противником, відбивають нальоти низько літних літаків і вертольотів противника.

У випадку вклинення противника в опорний пункт командир роти повинен вогнем усіх засобів і бронегрупою зупинити просування його по фронту і в глибину, закріпити свої фланги на ділянці вклинення і подавити противника вогнем.

Вогневі засади з підходом до них противника, який прорвався, за командою командира роти або самостійно раптово відкривають вогонь, знищуючи в першу чергу танки та інші броньовані машини, змушують уціліли танки і піхоту противника наступати в невигідному для нього напрямку або на раніше підготовлені мінно-вибухові загородження.

Після відбиття атаки командир роти приймає рішення для швидкого відновлення системи вогню, поновлення запасу ракет і боєприпасів, відновлення зруйнованих фортифікаційних споруджень та інженерних загороджень, організовує відновлення озброєння та техніки, які вийшли із ладу, підготовку до евакуації поранених та хворих. Про результати бою він доповідає старшому командиру.

Противник, який вклинився на стику з сусідньою ротою, знищується у взаємодії з сусідом вогнем усіх засобів, а у сприятливих умовах обстановки і рішучою контратакою.

Якщо противник обійшов опорний пункт, рота організовує кругову оборону і продовжує утримувати позиції, які займає. Частина вогневих засобів переміщується на загрозливий напрямок.