Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат по тактике.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
79.87 Кб
Скачать

2.5. Дії роти другого ешелону батальйону у випадку прориву противника в глибину оборони

Командир роти другого ешелону повинен завжди знати обстановку на фронті оборони батальйону і мати постійний зв'язок з командирами рот першого ешелону і підтримуючою артилерією.

Рота другого ешелону батальйону у випадку прориву противника в глибину оборони вогнем усіх засобів із зайнятої позиції завдає йому рішучої поразки і зупиняє його подальше пересування. Танкова рота і приданий підрозділ при необхідності висуваються на підготовлений вогневий рубіж.

Одержавши наказ на участь у проведенні контратаки, командир роти висилає розвідку, уточнює завдання підрозділам і вогневим засобам. Рота під прикриттям вогню артилерії, додержуючись заходів щодо захисту від високоточної зброї, швидко висувається у вказаному напрямку, вогнем танків, бойових машин піхоти та інших приданих вогневих засобів завдає поразки противнику, розладнує його бойові порядки і у взаємодії з сусідніми підрозділами рішуче контратакує противника переважно у фланг або в тил.

Рота першого ешелону батальйону підтримує контратаку вогнем або за наказом командира батальйону частиною сил бере участь у контратаці, знищує противника, який вклинився в оборону, і відновлює положення.

3. Особливості дій роти в складі батальйону

На кожному рубежі батальйон займає район оборони, в якому створюються окремі ротні та взводні опорні пункти, які перехоплюють найбільш імовірні напрямки наступу противника і забезпечують утримання вигідних ділянок місцевості.

Більша частина штатних і приданих батальйону вогневих засобів придається ротам. Вогневі засоби розташовуються таким чином, щоб мати можливість вести вогонь перед фронтом більшістю вогневих засобів, починаючи з граничних дальностей, прострілювати проміжки з сусідніми опорними пунктами, прикривати відхід рот першого ешелону вогнем підрозділів прикриття і заздалегідь відведених у глибину передових підрозділів.

Маневр батальйону на новий рубіж здійснюється за дозволом командира, який вислав передовий загін.

Під час постановки завдань командир роти в бойовому наказі додатково до викладеного під час організації оборони в звичайних умовах указує підлеглим порядок виходу з бою, район збору роти і шлях маневру на наступний рубіж.

3.1. Дії усіх вогневих засобів по мірі підходу противника

По мірі підходу противника батальйон діями дозору, вогневих засад, бойової охорони, а потім вогнем усіх засобів, починаючи з граничних дальностей, завдає йому втрат, змушує противника розгорнути головні сили і наступати у невигідному для нього напрямку. Окремі спроби противника обійти опорні пункти перешкоджаються маневром на ці напрямки бронегрупи для заняття вогневого рубежу або проведення раптової короткої контратаки, а також маневром вогнем артилерії, яка залишилася в безпосередньому підпорядкуванні командира батальйону.

Бій за утримання кожної позиції, опорного пункту повинен відзначатися завзятістю і вестися з метою якомога більш тривалого стримування противника, який наступає, вимотуючи його сили і завдаючи йому великих втрат.

Командир роти, вправно маневруючи вогнем і підрозділами, використовуючи загородження і зруйнування, не допускає захоплення противником з ходу опорних пунктів взводів першого ешелону.