Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА № 3 БП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
227.33 Кб
Скачать

Порядок огляду транспортних засобів та людей

У встановлений час особовий склад КПП приступає до несення служби з перевірки транспортних засобів, перевезених вантажів і людей.

Зони огляду і очікування повинні бути відзначені білими смугами (спеціальними щитами).

Автомобілі для огляду допускаються на територію КПП по одному. Поки перший на черзі автомобіль оглядається, інші, з виключеними двигунами, очікують огляду на відстані не ближче 50 метрів поза КПП, під спостереженням групи охорони КПП. По сигналу автомобіля, який перевіряється, водій наступного запускає двигун, повільно під’їжджає до зони огляду, пред’являє (пред’являють) посвідчення особи. Перш ніж відійти від автомобіля, водій повинен відкрити всі двері, капот і багажник. Літні люди і маленькі діти можуть залишатися в автомобілі.

Звертати особливу увагу на автомобілі які рухаються з однією людиною у звязку з можливим використанням вибухових пристроїв.

Під час огляду автомобіля водій і пасажири знаходяться в зоні очікування, що розташовується не ближче 5 метрів від автомобіля, що перевіряється. Ця зона також знаходиться під спостереженням групи охорони.

Порядок огляду транспортних засобів.

а) Відсік двигуна: починайте з однієї сторони і оглядайте. Звертайте увагу на незвичайні нові електричні дроти (під’єднання бомби). Потрібно використовувати дзеркало для огляду днища автомобіля і інших важкодоступних місць.

б) Пасажирський салон. Сонцезахисні щитки, спинки сидінь, під сидіннями і ковриками, шухляда, кишені у дверях. Не торкати перемикачі або інші підозрілі предмети. При виявленні останніх викликати фахівця.

в) Багажник. Перевірити весь багажник, у тому числі, місце кріплення запасного колеса. Весь багаж і пакунки. Звертайте увагу на такі предмети, як газети, конверти, і т.д.

г) Шасі. Буфера, кришки і ніші коліс, днище.

д) Вантаж. Якщо можливо, вантажі перевіряються за допомогою тонких металевих штирів. Всі мішки, коробки, сумки розвантажуються і перевіряються. Якщо вантаж - пісок, цемент або гравій і т.д, огляд може зайняти дуже багато часу. Тому транспортний засіб супроводжується до місця, де вантаж може бути розвантажений і перевірений.

По закінченні перевірки транспортного засобу робиться запис: час перевірки, прізвище водія, марка автомобіля і номерний знак, напрямок руху і пункт призначення.

У випадку виявлення зброї, боєприпасів, вибухових речовин і інших заборонених предметів начальник КПП в присутності водія і групи огляду вилучає їх, складає акт із розписами присутніх. Вилучене по акту передається командиру підрозділу, від якого виставлено КПП і записується в “Журнал обліку затриманого автотранспорту і вилученої зброї, боєприпасів, вибухових речовин і інших заборонених предметів”.

Транспортні засоби ООН можуть також бути перевірені в цілях безпеки. Тільки персоналу ООН і людям зі спеціальним статусом дозволяється користуватися транспортними засобами ООН. Водій повинен мати права водія ООН і дозвіл на використання транспортного засобу ООН. У деяких місіях водії повинні бути в шоломах і бронежилетах або, принаймні, возити їх у автомобілі. Також повинна бути аптечка і металевий жетон з особистим номером і групою крові.

Особи, які перетинають кордон зони роз’єднання (буферної, демілітаризованої зони), пред’являють документи, що засвідчують особу. Зразки документів, що дозволяють в’їзд у вказані зони, повинні знаходитися на КПП.

Огляд людей здійснюється шляхом обшуку (у тому числі і з застосуванням металошукача).

Процедуру обшуку жінок і священнослужителів командувач повинен обговорити з місцевою владою. Якщо в того, кого обшукують, знайдена зброя, боєприпаси, вибухові речовини, вони конфіскуються, а сама людина підлягає затриманню і допиту поліції миротворчих сил та передачі органам місцевої влади.

Перевірка людей здійснюється різними способами. Звертайте увагу на людей, що поводяться незвичайно. Якщо є небезпека автомобільних бомб, звертати особливу увагу на автомобілі, в яких знаходиться тільки одна людина.

Особовий склад повинен обшукувати одяг. Спеціальна увага повинна приділятися нижній частині спини і від черевиків до колін. Також пахви повинні бути перевірено. Особливо широкі штани, які використовуються деякими мусульманами, повинні ретельно перевірятися. Також перевірте черевики, капелюхи, і т.д.

Детектор металу дуже ефективний, і повинен переміщуватися вздовж тіла, торкаючись одягу.

Часто дуже важко проводити обшук жінок і релігійного персоналу в мусульманських країнах. Це може призвести до дуже сильної реакції проти персоналу ООН і повинно бути чітко обговорено командуванням ООН. Звичайно жінок обшукують тільки детектором металу. Інструкції щодо цього повинні бути видані штабом батальйону.

Жінки похилого віку можуть залишитися в транспортному засобі під час огляду автомобіля. Якщо є підозра, що "правила" порушуються, потрібно провести більш детальну перевірку(за рішенням командира батальйону). Якщо в автомобілі, що перевіряється, знаходиться більше однієї людини, необхідно діяти наступним способом:

Відвести людину, яку треба обшукати, від інших для проведення обшуку, але так, щоб всі знаходилися в полі зору. Після обшуку, якщо нічого не знайдено, відвести її на 5м від місця обшуку.