Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФАКУЛЬТЕТ ЛІНГВІСТИКИ І ЖУРНАЛІСТИКИ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
226.3 Кб
Скачать

ФАКУЛЬТЕТ ЛІНГВІСТИКИ І ЖУРНАЛІСТИКИ

КАФЕДРА лінгвістики і міжкультурної комунікації

Курсова робота

Чоловічий і жіночий мова в розмовній мові

031202 - Переклад і перекладознавство

Науковий керівник -

кандидат філологічних наук,

Виконав студент:

група 741

Ростов-на-Дону

2008

Зміст

Введення

Глава 1. Теоретичні основи гендерних досліджень

1.1 Гендерна лінгвістика

1.2 Історія лінгвістичних досліджень впливу фактора статі на мову

1.3 Характеристика чоловічих особливостей мови

1.4 Характеристика жіночих особливостей мовлення

2. Дослідження особливостей розмовної мови представників двох гендерних груп

Висновок

Список літератури

Введення

Ця робота представляє собою дослідження однієї з найцікавіших проблем відмінностей між чоловічою і жіночою промовою, як двох підсистем мови, що мають свої особливості та відмінні ознаки. Ця проблема привертає увагу дослідників протягом останніх 20 років, але багато питань все ще залишаються спірними і вимагають додаткових досліджень. Зокрема, поряд з вивченням загальних проблем чоловічого та жіночого мовлення, велику увагу необхідно приділяти розробці основних теоретичних положень впливу фактора статі на язик.

Дана робота є спробою систематизованого вивчення підсистем чоловічого та жіночого мовлення. Подібний аналіз являє інтерес з точки зору опису російської мови, оскільки чоловіча і жіноча різновиди мови становлять особливий і спеціальний елемент його будови. У той же час вони є відображенням деяких особливостей відносин у російській суспільстві і сприяють кращому розумінню цього товариства.

Ми визначаємо в якості основних цілей нашої роботи такі: по-перше, це спроба проаналізувати мова чоловіків і жінок і з'ясувати, наскільки виправданою є гіпотеза про існування двох роздільних підсистем, і, якщо вона підтвердиться, - виділити основні характеристики цих підсистем. Що впливає на вибір тієї чи іншої форми висловлювання, в якій ситуації мовець намагається надати своїй промові особливий відтінок "жіночності" або "мужності

Разом з тим ми ставимо завдання не тільки класифікувати і дати опис тих чи інших особливостей чоловічого та жіночого мовлення, а й порівняти їх, показати, як взаємодіють ці підсистеми, які механізми діють при виборі тієї чи іншої форми. Важливий також і питання про подальший розвиток цих підсистем і перспективи їх існування в майбутньому, що вимагає ретельного аналізу даних, отриманих результатів та висновків.

Зазначимо основні завдання, які ставляться в нашому дослідженні:

1) визначити основні параметри та методи дослідження; виявити основні теорії та концепції, що дозволяють ефективно провести аналіз;

2) провести спостереження мовної діяльності чоловіків і жінок;

3) проаналізувати та узагальнити отримані результати і зробити висновки;

4) пояснити значимість отриманих висновків.

В якості основних методів дослідження прийняті описовий та порівняльний, використовується також метод анкетування інформантів.

Основним матеріалом для курсової послужили статистичні дані і дані опитувань, отримані шляхом досліджень, проведених протягом останніх п'ятнадцяти років лінгвістами.

У нашій роботі ми перевіримо виправданість основних стереотипів, пов'язаних з поняттями чоловічого та жіночого мовлення, і спробуємо з'ясувати, якою мірою вони достовірні і дієві в різних контекстах і ситуаціях.

Робота має структуру, вона складається з двох розділів. Перша з них присвячена вивченню загальної теорії питання, тобто обгрунтованості виділення чоловічого та жіночого мовлення як особливих підсистем мови. У цьому розділі також розглядається і історія питання. Друга глава присвячена дослідженню конкретних особливостей чоловічого та жіночого мовлення в російській мові на різних рівнях. Крім того, аналізується стилістичні особливості чоловічого та жіночого мовлення. Особливості чоловічого та жіночого мовлення не проявляються в однаковій мірі на всіх рівнях, і відповідно з цим особливу увагу буде приділено найбільш важливих моментах.