Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологічне.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
55.2 Кб
Скачать

Начало формы

У правовій літературі Не досягнуто єдності поглядів на класифікацію об'єктів правової охорони природних компонентів. 

З існуючих поглядів на даний предмет найбільш поширеними є виділення в якості об'єктів правової охорони природних об'єктів, природних ресурсів природних комплексів, а також екологічних прав і свобод громадян. При цьому деякі об'єкти і їхні ресурси виключаються до складу об'єктів правової охорони навколишнього природного середовища.

Природні об'єкти, які підлягають охороні, наводиться в самому екологічному законодавстві. Так, згідно зі ст. 5 Закону "Про охорону навколишнього природного середовища" державній охороні і регулюванню використання на території України підлягають: навколишнє природне середовище як сукупність природніх і природно-соціальних умов та процесів, природні ресурси, які залучені в господарський оборот, так і невикористовувані в народному господарстві в даний період (земля, надра, вода ^ атмосферне повітря, ліс та рослинний, тваринний світ) ландшафти та інші природні комплекси.

. Наведена норма дозволяє позначити навколишнє середовище як інтегрований об'єкт правової охорони,

 До диференційованим природним об'єктів належать земля, надра, води, ліси, тваринний і рослинний світ, природно-заповідний фонд, атмосферне повітря. Разом з тим зазначені об'єкти є укрупненими і всередині кожного з них можна виділити значну кількість відокремлених природних складових. 

Надалі закон проводить деталізацію природних компонентів, вказуючи на їх складові частини, які входять в менш великі структури природних біоресурсів і мікроорганізмів, складають генетичний фонд і утворюють природні ландшафти і т.д.

Під ресурсом в буквальному сенсі увазі джерело споживання. 

У вузькому сенсі, як цей термін вживається в екологічному законодавстві, під ресурсом розуміють джерело економічного споживання. 

У широкому сенсі природні ресурси - це джерела споживання людиною і суспільством природи для задоволення екологічних, економічних, культурних, естетичних, духовних та інших потреб.

 У зв'язку з вузьким і широким змістом поняття природних ресурсів прийнято говорити про охорону природи та раціональне використання її ресурсів.При цьому під охороною розуміється конкретний природний об'єкт, а під використанням - її ресурси.

 Однак найчастіше здійснюється охорона і використання одного і того ж об'єкта, наприклад, земельної ділянки, водного простору, лісового масиву і т.д.

Поняття "природний об'єкт" відображає екологічну сторону якогось предмета, а поняття "природний ресурс" - його економічну сторону як об'єктів ¬ та споживання

 Природними ресурсами є: земельний, водні, лісові, рослинні, фауністичні, мінеральні, сонячні, кліматичні, енергетичні, геотермальні та інші об'єкти. Усередині кожного виду цих об'єктів можна виділити більш певні природні ресурси, наприклад, землі населених пунктів, прісноводні джерела, захистів ¬ ні ліси і т.п.

Природні комплекси мають місце, коли на одній території самостійно функціонують кілька природних об'єктів і природних ресурсів. Найбільшим природним комплексом є все природне середовище з усіма його екологічними властивостями і природними ресурсами. 

Специфічними об'єктами, для яких встановлюється особливий режим правової охорони і користування, є не будь-яке системне з'єднання окремих природних об'єктів і її ресурсів, а лише таке, яке передбачається нормами екологічного законодавства. Найбільш різноманітним, не тільки з точки зору рідкості і особливої ​​цінності, а й концентрації комплексності природних багатств є природно-заповідний фонд. Природними комплексами є, наприклад, заповідники ,заказники і національні природні парки.

До природних комплексів можна віднести курортні місцевості, лікувально-оздоровчі об'єкти та рекреаційні території, природні ландшафти, екологічно неблагополучні території і регіони. Права людини та громадянина виступають в якості своєрідних об'єктів екологічного законодавства. Так, основними екологічними правами громадян є право на життя, право на охорону здоров'я, право на здорове і безпечне довкілля. Право людини на користування природними об'єктами і їх ресурсами, наприклад, пересуватися по землі, користуватися водними і об'єктами для відпочинку і оздоровлення, атмосферним повітрям для того, щоб дихати і на здорове середовище проживання є такими ж природними невідчужуваними правами людини, як і право на життя , на здоров'я, на виробництво потомства і т. д. Вони невід'ємно притаманні людині і не залежать від держави та її органів. Держава не може їх надавати або вилучати, вона зобов'язана забезпечувати належні умови для їх реалізації, не порушуючи ці природні права людини, а у випадках їх порушення -нести відповідальність перед громадянами.

Деякі політичні та економічні права громадян також мають екологічним зміст,наприклад,, право на вільний доступ до екологічної,право на створення екологічних громадських формувань.