Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДС задачі.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
163.91 Кб
Скачать

А

кадемія прокуратури України

Кафедра нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство

Практичні заняття на тему: «Складання процесуальних документів. Порушення кримінальної справи»

Умови завдання:

1. Ознайомитись із запропонованою постановою про порушення кримінальної справи:

Поста нова про порушення кримінальної справи

м. Покровськ

02 липня 2005 року

Слідчий прокуратури міста Покровська юрист 1 класу Проток О.Д., розглянувши матеріали по факту виявлення трупа Петрової О.О.,-

В СТА НОВИВ:

01 липня 2005 року приблизно о 23 годині на території міського парку культури і відпочинку, який розташовано по вул. 1-го Травня, 18, був знайдений труп Петрової О. О., 23 лютого 1955 р.н., без постійного місця проживання, з ознаками насильницької смерті.

Приймаючи до уваги, що у вказаних матеріалах є достатні дані, які вказують на ознаки злочину, передбаченого ч.І ст. 115 КК України, проведення досудового слідства у справах про ці злочини є обов'язковим, та керуючись п.1 ч.І ст.94, п.1 ч.2 ст.97 КПК України, ст. 111 КПК України -

ПОСТА НОВИВ:

1. Порушити по факту виявлення трупа Петрової О.О. кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.І ст. 115 КК України. 2. Приступити до провадження досудового слідства}' справі.

Слідчий прокуратури міста Покровська

юрист 1 класу

ОД. Проток

2. Питання:

1. Чи відповідає вимогам чинного кримінально-процесуального законодавства надана постанова?

2. Які порушення закону допущено при складанні цього документу?

3. Які процесуальні рішення повинен прийняти у даному випадку прокурор, здійснюючи нагляд за додержанням законів при порушенні кримінальних справ?

Відповіді на запитання повинні мати ґрунтовний характер з посиланням на норми чинного законодавства.

І

(

Академія прокуратури України

Кафедра нагляду за додержанням законів органа ми,які проводять оперативно-розшукову діяльність,дізнання та досудове слідство

Практичне заняття на тему: «Прокурорський нагляд за додержанням закону органами, які проводять дізнання та досудове слідство». Порушення кримінальних справ».

ЗАВДАННЯ:

Слідчим прокураіури Парівського району Н-ськоїобласті Сидорчуюм В.А . проводились перевірка в порядку ст.97 КП К України за фактом загибел і 5 мепіканців Н-ськоїобласті п ід час сходу сн іговоїл авини.

У ході перевірки встановлено, що 13.012006 року, біля 13 годин громадяни Гапаган А.Г., Костенко О.П., Шпорлюк І.К., Тимощук С.Д., Гуменюк Р.Д., Кузнєцов Б.І., Поривай В.Г., Пронюк Л.М., які протягом 11.01 .-13 .0 ! 2006 року займались гірськолижним туризмом у Парівськюму районі Н-ської області, катались на лижах по лижній трасі гори Поріг, користуючись канатно-буксирувальною дорогою „Допельмайєр", що належала ТО В «Ортоброд».

Під час спуску канатною дорогою з вершини гори, де була розташована верхня станція «Ортоброд», у зв'язку з суттєвим погіршенням погоди, сн іговою хурто виною, ту маном та низькою видимістю назван і особи втратили орієнтацію, заблукали та виїхали на протилежний бік гори Поріг, до схилу розташованої поруч з нею гори Горлиця, на якій лижні траси були відсутні. Зрозумівши що заблукати, вони вирішили піднятись на вершину Горлиці. П ід час підйому, на крутому схил і сн іг став сходити вниз, внасл ідок чого сніговою лавиною вказаних осіб знесло до підніжжя гори та засипало шаром снігу то вщиною біля2 метрів.

Гапаган А.Г.. Костенію О.П., Шпорлюк І.К. самотужки врятувались і викопали зі снігу Тимощука С.Д. та Гуменюка Р.Д., які вже були мертвими. Інших осіб, незважаючи на вжиті зусилля, вони знайти не змогли, і рятуючи власне життя, 14Й12006 о 9-й годині спустились у село Рохівське Парівського району,де викликали рятувальників Врнянського аварійно-рятувального пункту. Тільки 16.012006 року рятувальниками за допомогою Костенка О.П. під час пошукових робггбуло виявлено місце сходження лавини та знайдено мертвими КузнєцоваБ.1., Поривая В.Г. і Пронюка Л.М.

Згідно з попереднім висновком судово-медичного експерта, смерть Тимощука С.Д,., Гуменюка Р.Д., Кузнєцова Б.І., Поривая В.Г. і Пронюка Л.М. наступила внаслідок механічної асфіксії, від здавлення грудної кт ітини та живо та піц вагою.

Отримавши вказаний висно во к, сл ідчий Сидорчу к В.А . від ібрав пояснення від посадових осіб ТОВ «Ортоброд». За результатами опитування з'ясовано, що підприємство, всупереч вимог Закону України «Про туризм» та інших нормативних актів, не мало у своєму складі потуково-рятувальної служби і не користувалось послугами відповідних спеціалізованих служб, спеціальний інструктаж з техніки безпеки з туристами не проводився, при ускладненні погодних умов робота канатно-бу ксиру'вальної дорога не припинялась, лижна траса на горі Поріг спеціально не відмежовувалась.

23.012006 слідчим винесено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом смерті Тимощука С.Д., Гуменюка Р.Д., Кузнєцова Б.Г., Поривая В.Г. і Пронюка Л.М. за відсутністю події злочину, на п ідставі ст.6 п .1 КП К У країни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]