Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ре л-1 студ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
78.34 Кб
Скачать

3. Місце регіональної економіки в системі наук.

Регіональна економіка не єдина наука, дослідження якої спрямовані на вивчення територіальних відмінностей соціально-економічного розвитку країни. Проблеми регіональної економіки вивчалися раніше в курсі «Економічної і соціальної географії» у вищих навчальних закладах економічного профілю. Однак, по суті, це становило деяке поглиблення шкільного курсу однойменної дисципліни. Пізніше на зміну їй був уведений курс «Розміщення продуктивних сил», який вже включав значні теоретико-методологічні доповнення до більш описової економічної географії: закономірності, принципи і фактори розміщення продуктивних сил, методи обгрунтування розміщення виробництва, завдання та механізми проведення регіональної політики тощо. Слід зауважити, що це — не формальна заміна одного курсу іншим. В даній трансформації відображаються, по-перше, актуальні сучасні вимоги до більш глибокої економічної підготовки майбутніх спеціалістів і, по-друге, максимальне наближення їх до потреб та проблем регіонів, набуття ними основних навичок самостійної оцінки підприємницького клімату й інвестиційної привабливості регіонів.

Сьогодні регіональна економіка визнана як самостійна і надзвичайно важлива галузь знань. Існують відповідні науково-дослідні інститути, наукові ради, дисертаційні спеціальності, наукові видання та публікації тощо.

Регіональна економіка на відміну від економічної і соціальної географії, що вивчає загальні особливості економічного розвитку країн та районів, охоплює широке коло загальноекономічних категорій: суспільний продукт, національний дохід, валовий національний продукт (ВВП), валовий внутрішній продукт (ВНП), валовий регіональний продукт (ВРП), темпи розвитку і структуру господарства країни та окремих її регіонів, співвідношення виробничої та невиробничої сфер, територіальні, міжгалузеві й внутрішньогалузеві пропорції, інвестиції, їх структуру, використання капіталу, продуктивність праці й ефективність суспільного виробництва та ін.

Регіональна економіка вивчає відтворювальну структуру господарського комплексу країни в територіальному аспекті, проблеми прогнозування та регулювання організації й управління господарством у просторі, тобто просторові особливості процесу розширеного відтворення.

Таким чином, важливою особливістю регіональної економіки є те, що вона одночасно належить і до економічних наук і до наук про регіони. Серед комплексу знань про регіони виділяють також регіонознавство, регіонологію та регіоналістику. Кожна з цих галузей знань має свій предмет, завдання й напрями досліджень. Так, регіонознавство вивчає економічні райони всіх рівнів та територіальну організацію господарства в них. Регіонологія вивчає особливості соціального, екологічного, економічного, політичного, культурного, духовного розвитку територіальних спільностей людей (соціумів) у системі, досліджуючи відтворення соціального життя на конкретній території. Регіоналістика являє собою синтез підходів різних наук до регіональних досліджень.

Регіональна економіка є економічною наукою і водночас спирається на результати досліджень природничих, географічних і технічних наук. Разом з тим розвиток науки про розміщення продуктивних сил ґрунтується на економічних законах і категоріях, які вивчає й визначає економічна теорія. Справедливо зауважити, що регіональна економіка також торкається інших наук про регіони: економічних аспектів регіональної демографії соціології, культурології, політології та інших наук про людину і суспільство, а також геології, біології, екології тощо.

Регіональна економіка широко використовує результати наукових досліджень галузевих економік фінансів, економіки праці, економіки природокористування економічної історії, економічної статистики, економічної кібернетики економічної і соціальної географії, картографії та ін. Ці дисципліни забезпечують насамперед інформацією, методами досліджень, показниками, що характеризують параметри економічного процесу.

Регіональна економіка, у свою чергу, збагачує інші економічні науки влас-ними категоріями, інформацією про регіональні економічні характеристики.

Теорія і практика регіональної економіки за умов переходу до ринкової економіки набувають дедалі більшого значення. Аналіз економіки регіонів України дає підстави говорити про необхідність його значного вдосконалення, а також прогнозування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]