Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гоовая курсовая по аналізу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
824.32 Кб
Скачать

3.3 Особливості формування прибутку на досліджуваному підприємстві

Різні напрями звичайної діяльності підприємств, що пов'язані з виробництвом та реалізацією продукції (робіт, послуг), а також фінансових та інвестиційних операцій одержують остаточну грошову оцінку в сукупності абсолютних показників фінансових результатів. Основний узагальнюючий показник - чистий прибуток, який підприємство отримало за звітний період. В умовах ринкової економіки чистий прибуток є основою економічного та соціального розвитку підприємства. Це насамперед стале джерело фінансування розвитку підприємства, виплати дивідендів, створення резервних фондів, задоволення соціальних і матеріальних потреб працівників підприємства та благодійної діяльності. Цей показник є вираженням ділової активності та ефективності менеджменту.

Отже після вирахування з доходів усіх витрат, понесених для отримання цих доходів, підприємство отримує чистий прибуток, який є одним з важливіших показників кінцевих фінансових результатів підприємства.

При формуванні прибутку враховуються всі сторони господарської діяльності підприємства: рівень використання основного капіталу, машин, устаткування, технологій, організація виробництва й праці. Абсолютна величина прибутку відображає результати зниження собівартості й росту обсягу реалізованої продукції.

Реалізація продукції є одним з показників планування, оцінки господарської діяльності підприємства й основним джерелом доходу. Кошти, що надходять на розрахунковий рахунок підприємства за реалізовану продукцію, є виторгом від реалізації з якого відшкодовуються виробничі витрати на витрачені матеріальні цінності, формується амортизаційний фонд відповідно до норм амортизаційних відрахувань. Частина, що залишилася - це валовий дохід, якщо виключити з нього заробітну плату з урахуванням відрахувань на соціальне страхування, а також податок на додану вартість і акцизи, то можна визначити прибуток підприємства. Прибуток від реалізації товарної продукції є основною формою нагромадження підприємства.

Балансовий прибуток станції Кременчук включає додатково до прибутку від реалізації прибуток підсобних і обслуговуючих виробництв, незв'язаних безпосередньо з основною діяльністю підприємства, прибуток від здачі майна в оренду, різні дивіденди, а також доходи й збитки від інших господарських операцій.

Валовий прибуток розподіляється по двох напрямках: основна частина відраховується в бюджет, частина що залишився використовується підприємством на задоволення власних потреб, передбачених фінансовим планом. А вже чистий прибуток підприємства використовується на власні господарські цілі.

Рентабельність - це відносний показник прибутку, який відображає відношення отриманого ефекту (доходу, прибутку) з наявними або використаними ресурсами. Рентабельним є такий стан діяльності, коли протягом певного періоду грошові надходження компенсують понесені витрати, створюється і накопичується прибуток. Протилежним станом є збитковість, коли грошові надходження не компенсують понесені витрати.

Показники ефективності характеризують здатність понесених, витрат (використаних ресурсів) окупитися, що є основою подальшої діяльності підприємства.

Показники рентабельності більш повно, ніж прибуток, відображають результати діяльності підприємства; вони використовуються як інструменти інвестиційної, цінової політики тощо.

Аналіз ефективності діяльності підприємства проводиться за групами відносних показників, які поділяються на витратні, ресурсні та доходні.

Витратні показники рентабельності характеризують доходність понесених витрат (виробничих, комерційних, інвестиційних тощо) у процесі діяльності.

Для їх розрахунку використовуються показники чистого прибутку, загального прибутку, а також прибутку від реалізації продукції, які співвідносяться із загальною сумою витрат на виробництво та реалізацію, собівартістю виробленої (реалізованої) продукції, собівартістю одиниці продукції тощо. Загальна формула витратних показників рентабельності має наступний вигляд:

, (2.1)

де Рв - рентабельність;

П - прибуток;

В - втрати.

Показники рентабельності, розраховані за даним підходом,

характеризують ефективність використання засобів, спожитих у процесі виробництва або здійснення інших видів діяльності, а саме скільки підприємство отримує прибутку (ефекту) з кожної гривні, витраченої на здійснення певного виду діяльності. Використовуючи витратний підхід, розраховується і рентабельність інвестиційних проектів як відношення очікуваного прибутку та суми інвестицій у даний проект.

Отже, для підприємства цей показник буде становити:

За звітний 2008 рік – Рв = 3480,7/12000,6*100%=29%

За попередній 2007 рік – Рв=1756,6/9943,9*100%=17,67%

За 2006 рік- Рв=1821,6/7784,8*100%=23,4%

З цього видно, що рентабельность збільшилась у 2008 році на 11,33% за рахунок зменшення витрат, а у 2007 році зменшилась на 5,73 за рахунок зменшення доходів.

Важливими показниками, які співвідносять витрати з доходами, є коефіцієнти окупності та покриття витрат. Коефіцієнт окупності характеризує величину витрат, понесену підприємством для отримання однієї гривні доходу від продажу продукції (робіт, послуг).

Даний коефіцієнт обчислюється як відношення витрат до суми чистого доходу:

, (2.2)

де Кокуп – коефіцієнт окупності;

ЧД – чистий дохід.

Для досліджуваного підприємсва цей коефіцієнт становив:

За 2008 рік - Кокуп =12000,6/12131,4*100%=98,92%

За 2007 рік - Кокуп=9943,9/9627,0*100%=103,29%

За 2006 рік- Кокуп=7784,8/7677,5+100%=101,4%

Отже видно, що у звітному 2008 році підприємство понесло менше витрат на отримання доходу ніж у попередньому 2007 на 4,37%, а у 2006 році на 1.89% більше ніж у 2007 році.

Коефіцієнт покриття є оберненим показником до коефіцієнта окупності та характеризує величину, на яку дохід покриває понесені витрати. Розраховується як відношення чистого доходу до витрат:

, (2.3)

де Кпокр – коефіцієнт покриття.

Для дослідженого підприємсва цей коефіцієнт становив:

За 2008 рік - Кпокр =12131,4/12000,6*100=101,1%

За 2007 рік - Кпокр =9627,0/9943,9*100=96,8%

За 2006 рік – Кпокр=7677,5/7784,8*100%=98,6%

Ресурсні показники рентабельності розраховуються, якщо необхідно визначити доходність ресурсів або капіталу підприємства (власного, залученого, основного, оборотного тощо). Вони визначаються як відношення прибутку (валового, загального або чистого) до вартості активів (капіталу) або їх складових:

, (2.4)

де А - сума активів підприємства;

К – сума капіталу підприємства.

Результати розрахунку показують ефективність діяльності підприємства, активів (капіталу) і їх складових. Коефіцієнти окупності (покриття) активів (капіталу) подібні до витратних показників, але| замість сум витрат у знаменнику наводяться суми активів (капіталу) підприємства.

Доходні показники рентабельності розраховуються як відношення прибутку від реалізації продукції (робіт, послуг) (чистого прибутку) до чистого доходу підприємства:

, (2.5)

де Рр – рентабельність реалізації.

Цей показник характеризує ефективність комерційної діяльності та відображає, яку суму прибутку отримує підприємство з кожної гривні продажу. Рентабельність реалізації розраховується у цілому по підприємству та за окремими видами продукції.

Для станції Кременчук цей показник становить:

За 2010 рік - Рр =815,9/12131,4=0,07 грн.

За 2009 рік – Рр =97,8/9627,0=0,01грн.

За 2008рік – Рр =213,6/7677,5=0,03 грн.

Отже з цього видно що в звітному 2008 році підприємство стало отримувати більше прибутку з однієї гривні продажу ніж у минулому. А у 2007 році менше ніж у 2006 році за рахунок чого і зменшився прибуток у цьому році.

Для розрахунку наведених показників рентабельності в чисельнику показників може відображатися не тільки сума прибутку (валового, загального, чистого), але й сума чистого приросту грошових коштів. Дані показники свідчать про можливість підприємства розрахуватися з кредиторами та власниками грошових коштів. Показники рентабельності, які обчислюються на основі приросту грошових коштів, широко застосовуються у країнах з ринковою економікою. Такий підхід є пріоритетним, тому що операції з грошовими коштами забезпечують платоспроможність і є істотним показником здорового фінансового стану підприємства.

Різноманітність показників рентабельності визначає альтернативність пошуку шляхів її підвищення.

Ресурсні показники рентабельності цікавлять різних суб'єктів аналізу, зокрема, адміністрацію підприємства - віддача (доходність) усіх активів; потенційних інвесторів і кредиторів - віддача на вкладений капітал, власників і засновників - доходність акцій.

Дослідження показників рентабельності дає змогу комплексно оцінити ефективність господарської діяльності підприємства.

Основним джерелом інформації для аналізу рентабельності є форма №2

"Звіт про фінансові результати" , додатковими - форма № 1 "Баланс" фінансовий план підприємства тощо.

Порядок розрахунку основних показників рентабельності відповідно до П(С)БО наведено в таблиці 2.5.

Таблиця 2.5