Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova_turizm про_doc.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
181.25 Кб
Скачать

2. Характеристика туристично привабливих регіонів прикарпаття в ракурсі різних видів туризму

Прикарпаття умовно можна поділити на кілька туристичних субрегіонів :

  • Осмолодсько-Болехівський,

  • Ворохтинсько-Яремчанський,

  • Верховинсько-Косівський,

  • Рогатинсько-Галицький

  • Снятинсько-Коломийський субрегіони;

Ці субрегіони характеризуються багатством природних та історико-культурних ресурсів і розвиненою мережею агроосель.

Внутрішньообласний розподіл туристичних потоків на Івано-Франківщині зумовлений впливом природного та етнокультурного чинників. За особливостями рельєфу, ландшафтними й етнокультурними характеристиками на території Івано-Франківщини виділяють дві рекреаційно-туристичні зони:

1. Гірську (по орографічній осі Карпат межує із Закарпаттям і Буковиною), що включає в себе Долинський, Рожнятівський, Богородчанський, Наддвірнян-ський, Верховинський і Косівський адміністративні райони.

2. Передгірно-долинну (межує з Львівщиною, Поділлям та Буковиною), що об'єднує економічно розвинутіші Рогатинський, Калуський, Галицький, Тисменицький, Тлумацький, Городенківський, Коломийський і Снятинський адміністративні райони.

У їх межах виокремлюють ще низку туристичних підзон і регіонів. Відповідно до цього, стаціонарна рекреація і туризм мають свої внутрішньорегіональні відмінності, що веде до урізноманітнення турпродукту.

Центральне місце в туристичному комплексі Івано-Франківської області має стаціонарна рекреація, що грунтується на загальнооздоровчій кліматотерапії в екологічно чистому середовищі Карпатського середньогір'я, та активний гірський туризм.

Загалом в області нараховується 96 туркомплексів, а також пансіонатів і будинків відпочинку готельного типу, які одночасно можуть прийняти до 14 тис. туристів. З них 73 об'єкти (76 %) сконцентровано в горах. На цій підставі в межах гірської рекреаційно-туристичної зони Івано-Франківщини виділяємо три різні туристичні регіони за рівнями туросвоєності, атракційністю, специфікою пропонованого турпродукту, зокрема Осмолодсько-Болехівський, Ворохтинсько-Яремчанський і Верховинсько-Косівський регіони.

2.1. Осмолодсько-Болехівський регіон

Осмолодсько-Болехівський туристичний регіон— це один з потенційно найперспективніших регіонів туристичного освоєння Українських Карпат. Регіон межує з найбільшими бальнеологічними курортами заходу України (Трускавець, Моршин), а також з найпопулярнішими в регіоні гірськотуристичними центрами Львівщини (Славське, Сколе) і Закарпаття (Воловець, Міжгір'я), межує з мальовничими національними природними парками "Сколівські Бескиди" і "Синевир". У цьому регіоні функціонують такі основні центри туризму, як:

    • Болехів — одна з колоритних етнографічних "столиць" Бойківщини. Місцевий турпродукт повністю зорієнтований на обслуговування масових екскурсійних потоків з курортів сусідньої Львівщини. Екскурсантам пропонується відвідати музей та храми Болехова, паломницький тур у с. Гошів (побувати у середньовічному монастирі XVI ст. на Ясній горі), екскурсійний тур у с. Бубнище (відвідання високоатракційної природно-історичної пам'ятки "Скелі Довбуша" (своєрідний карпатський "Стоунхендж") — масив скель-останців зі штучними печерами, в яких здійснювалися язичницькі культи древніх культур, починаючи з доби неоліту).

    • Новий Мізунь — агрорекреаційна зона на базі родовища мінеральних вод, що обслуговує внутрішньо-обласні рекреаційні потоки.

    • Осмолода — потенційно найпривабливіший центр пригодницького гірського туризму в Карпатському регіоні. Довкола селища на десятки кілометрів майже відсутні інші населені пункти (крім малих, хутірного типу). Залісненість території понад 98 %

    • Манявский водоспад — розташований вище Манявского монастиря, у гірській ущелині. Потрапити туди досить важко, його висота близько 20 м, вода спадає кількома каскадами. Біля підніжжя водоспаду — озеро, в якому можна купатися.

Природні передумови унікально сприятливі для формування поза-конкурентного на ринку Європи гірськотуристичного продукту:

— пригодницько-екстремального експедиційного туризму з набором основних елементів "школи виживання" гребенями важкопрохідних карпатських хребтів Красношир, Хом, Аршиця, Матахів (г. Сивуля, 1818 м), Горган;

— карпатської робінзонади в повній ізоляції від селищно-дорожної інфраструктури;

— елітарного ліцензованого мисливського туризму;

— екстремального сплаву бурхливими карпатськими ріками Лімниця, Свіча, Мизунка (основна конкурентна перевага — рідкісна, практично цілковита, незайманість прирічкових ландшафтів уздовж багатокілометрових маршрутів сплаву).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]