Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект МО.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
479.23 Кб
Скачать

Зм7 Аудит у комп’ютерному середивищі

1 Використання комп’ютерної техніки в аудиті.

2 Методика проведення аудиту в умовах комп'ютерної обробки даних.

3 Процес аудиторської перевірки за допомогою автоматизованих систем.

1 Використання комп’ютерної техніки в аудиті

Інтенсивний розвиток електронно-обчислювальної техніки і технологій дав значний вплив на ефективність аудиту і вдосконалення його методів. З'явилась можливість не тільки розрахунку, але й перевірки показників ділової активності, фінансової стійкості короткострокової і довгострокової перспективи, ліквідності і платоспроможності, оцінки рентабельності активів та капіталу.

Облікові системи, які застосовують у комп'ютерному середовищі, сприяють про­веденню аудиторських перевірок із використанням їх у комп'ютерній мережі клієнтів. Такий прийом методики аудиту із застосуванням комп'ютерів відомий під назвою «CAATs-Computer - Assisted Audit Techniques».

Існують дві складові даної програми, які використовуються при внут­рішньому аудиті:

1. Програмне забезпечення аудиту.

2. Контрольні дані.

Перша комп'ютерна програма використовується для перевірки змісту файлів клієнта; друга - з метою перевірки функціонування комп'ютер­них програм клієнта.

З метою оволодіння методики застосування програмного забезпечен­ня з аудиту можна використати аналітичну перевірку, за допомогою якої розглянути записи клієнта, які збираються у файлах комп'ютера, або скористатись методом контролю, що свідчить про законність, до­стовірність, повноту та якість результатів перевірки записів у облікових регістрах.

Більшість економістів вважають, що комп'ютер в аудиторській прак­тиці використовується в основному з метою здійснення аналітичних, розрахункових та інших процедур.

Згідно з Міжнародним стандартом аудиту 401 «Аудит в середовищі комп'ютерних інформаційних систем» передбачено, що мета і галузь діяль­ності аудитора не змінюється, коли йдеться про перевірку середовища електронної обробки даних, однак, прикладна програма може поставити аудитора перед необхідністю використання комп'ютера як засобу конт­ролю. Ці різноманітні варіанти використання комп'ютера відомі як «Ме­тоди аудиту при сприянні комп'ютера (MACK)».

На якість прийняття рішень в аудиторському процесі і підвищення інформаційного забезпечення впливають такі обставини:

• збільшення кількості факторів, які враховуються аудитором при дослідженні поставлених проблем;

• поглиблення аналізу господарських операцій, що здійснюються ауди­тором при перевірці;

• чітке і досконале формування висновків аудитора.

Забезпечення цих вимог потребує комплексності технологій і впро­вадження електронної обробки даних, які впливають на перспективність аудиторської перевірки.

Міжнародний стандарт аудиту 401 «Аудит в середовищі комп'ютер­них інформаційних систем» розглядає два його методи:

• програмне забезпечення контролю;

• тестування.

Програмне забезпечення контролю складається з ряду комп'ютер­них програм, які аудитор використовує як частину процедур перевірки, що обробляють контрольні тести системи обліку.

Програмним забезпеченням аудитора при аудиторській перевірці є: програми бухгалтерського обліку, юридична база даних, програми аналі­зу діяльності підприємства, довідники різних ставок податків, курсів ва­лют програми складання звітності та інші свідчення.