Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по стажировке магистров-2009.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
459.26 Кб
Скачать

I. Загальнi положення щодо органiзацiї стажування з фаху

Переорієнтація економіки на ринкові відносини поставила перед вищою школою завдання подальшого вдосконалення якості економічної підготовки фахівців усіх спеціальностей , яка б відповідала вимогам радикальних господарських змін. При підготовці спеціалістів у галузі управління слід враховувати специфіку галузей економіки, види та зміст діяльності фахівця відповідної спеціальності та особливості підприємств, забезпечувати поєднання високого рівня економічної освіти з глибокими знаннями теорії і практики менеджменту, напрямів удосконалення господарського механізму в народному господарстві.

Практична підготовка студентів є складовою частиною освітнього процесу і спрямована на оволодіння студентами системою професійних вмінь та навичок, а також первинним досвідом професійної діяльності, і має сприяти саморозвитку студента

Практична підготовка покликана не тільки забезпечити формування професійних умінь, але й професійних здатностей і рис особистості менеджера.

Оскільки навчання в магістратурі відбувається за двома варіантами:

Варіант А – на основі базової вищої освіти з напряму підготовки 0502 “Менеджмент”;

Варіант Б – на основі повної вищої освіти за спеціальностями напряму підготовки 0502 “Менеджмент”, то нормативне стажування з фаху рівня "магістр" проводиться загальною тривалістю не менше чотирьох тижнів (підготовка магістрів на основі базової вищої освіти з напряму підготовки "Менеджмент") або шість тижнів (підготовка магістрів на основі повної вищої освіти за спеціальностями напряму підготовки "Менеджмент") на посадах середнього рівня управління (відповідно до професійних назв робіт, які здатен виконувати магістр з певної спеціалізації кожної спеціальності згідно з вимогами варіативної частини ОКХ) у різних лінійних та функціональних підрозділах організацій усіх форм власності та організаційно-правових форм визначеної галузевої спеціалізації національної економіки.

Відповідно до варіативної частини ОКХ студенти мають набути умінь, пов'язаних з реалізацією всіх загальних функцій управління у повному обсязі шляхом здійснення переважно евристичних та адміністраторських і частково операторських процедур праці; прийняттям тактичних і стратегічних рішень у межах своєї компетенції; керівництвом підлеглими, компетенція яких не вища за бакалаврів.

Основні напрями професійної діяльності, у яких відбувається практична підготовка магістра - організаційно-управлінська, адміністративно-господарська та інформаційно-аналітична, консультаційна, освітня, науково-дослідницька; суміжні - фінансово-економічна, маркетингова, обліково-контрольна.

Стажування з фаху передбачає використання теоретичних знань з усього блоку професійно-орієнтованих дисциплін відповідно до варіативної частини ОПП.

Стажування з фаху в магістратурі є невiд’ємною складовою частиною навчального процесу i його продовженням у виробничих умовах. Воно проводиться у відповідності до навчального плану спеціальності.

Об’єктами (базами) стажування є підприємства рiзних форм власностi, які мають певний досвiд здійснення зовнiшньоекономiчної дiяльностi, спільні підприємства тощо.

Місце стажування магістрантів залежить вiд умов навчання. Магістранти, які навчаються згiдно з укладеним договором на підготовку фахівця з університетом, проходять стажування на відповідних підприємствах. Решта магістрантів проходить стажування на тих пiдприємствах, з якими укладено договір або ж є письмова згода пiдприємства надати магістранту можливість проходити стажування. У будь-якому випадку , підставою для проходження стажування на підприємстві є направлення , що видається керівником стажування від унiверситету.

Керівництво стажуванням магістрантів з фаху виконують викладачі вiд кафедри менеджменту та ринкових вiдносин, які призначаються наказом ректора унiверситету, та фахівці від пiдприємства, які призначаються керівником підприємства

Найбільш раціональним розподілом магістрантів базами стажування є такий , при якому база стажування та об’єкт дослiдження за темою майбутньої магістерської роботи співпадають. Це дає змогу зосередити увагу магістрантів на всебічному вивченні досвіду роботи пiдприємства, краще використати час, відведений для написання звіту із стажування та пiдготовки для проходження переддипломної практики.

Керівники від університету організовують процес проходження стажування студентами, а саме: надають необхідну документацію, проводять консультації, здійснюють контроль за проходженням стажування та оформлення звітів студентами.

Керівники від підприємства (організації) організовують проходження стажування студентами у конкретних підрозділах бази практики.

Програма є навчально-методичним документом, який визначає зміст та порядок проходження стажування з фаху студентами спеціальності 8.050201 «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» напряму підготовки 0502 «Менеджмент».