Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота СУБД, Олехнович К-91.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
148.04 Кб
Скачать

3.2. Мова er—моделювання по

Мова ER-моделювання (Entity Relationship Modeling) — це мова визначення інформаційних потреб організації. Мова базується на концепції, відповідно до якої інформаційне забезпечення будь-якої предметної області представляється як сукупність взаємозалежних об'єктів. Процес моделювання полягає у виділенні сутностей ПО, установлення властивостей виділених сутностей і виявлення існуючих між ними зв'язків. Моделювання сутностей і зв'язків може використовуватися не тільки на етапі концептуального моделювання, але і на етапах розробки стратегії і аналізу, й і ставить основною метою створення точної й адекватної моделі інформаційних потреб організації. Розглянемо коротко основні властивості, формальні позначення й визначення сутностей, зв'язків, атрибутів.

Сутність — це реальний або уявлюваний об'єкт інтересу, інформація про який підлягає збору або зберіганню. Графічно сутність представляється пойменованим прямокутником із закругленими кутами. Ім'я сутності дається в однині й пишеться заголовними буквами. Ім'ясутності повинне бути таким, щоб представляти тип або клас об'єктів, а не окремий екземпляр. Будь-який предмет або об'єкт може бути представлений тільки однією сутністю. Інакше кажучи, сутності завжди є взаємовиключними.

Зв'язок — це деяка пойменована асоціація, що представляє інтерес, двох сутностей. Зв'язок є бінарним в тому розумінні, що це завжди асоціація в точності двох сутностей або сутності із самої собою. Кожний зв'язок має два кінці, для кожного з яких є свої:

•ім'я;

•ступінь/потужність;

•обов’язковість — обов'язкова або необов’язкова.

Ці властивості використовуються для опису асоціації з кожної зі сторін, для завдання зв'язку повинні бути визначені обидва її кінця. На діаграмах зв'язки представляються лініями, що з'єднують два прямокутники сутностей. Одним з видів зв'язку представлений на наступному рис. Це зв'язок зі ступенем багато-до-одному, обов'язковий в закінченні зі ступенем "багато", і необов’язковий на протилежному кінці.

Атрибут — це будь-яка деталь або аспект, що сприяють якісному або кількісному опису сутності, її ідентифікації, класифікації або відбиттю її стану. Атрибутом може бути текст, число, картинка, почуття, запах. Загалом, усе, що потрібно. Займаючись обробкою даних, ми намагаємося в основному обмежитися текстами й числами. Атрибут описує одну сутність. Атрибут повинен описувати ту сутність, до якої він віднесений. У кожний момент часу сутність може володіти лише одним значенням атрибута. Атрибут, значення якого може бути відсутнім, називається факультативним. Він позначається символом "" перед його ім'ям. Атрибут, значення якого повинне бути завжди відомо, називається обов'язковим, і позначається зірочкою "*" перед ім'ям. Обов'язковість означає, що сутність може бути визначена тоді й тільки тоді, коли відомі значення всіх її обов'язкових атрибутів. Всі атрибути унікального ідентифікатора повинні бути обов'язковими.

3.3. Побудова концептуальної моделі роботи лікарні

На основі проведеного аналізу предметної області була побудована концептуальна модель з використанням мови ER–моделювання. Концептуальна модель наведена на наступному рисунку. Дамо декілька зауважень:

•По–перше, ця модель не містить опису атрибутів сутностей у зв’язку з відсутністю місця для їх зображення. Передбачається, що атрибути сутностей разом з їх властивостями. (бізнес–правилами) детально описані на етапі аналізу.

•По–друге, мова ER–моделювання не передбачає детального представлення інформаційно–довідкових задач. Ми припускаємо, що вони мають звичайний текстовий опис, який представлений на етапі аналізу.

•І, по-третє, наша концептуальна модель не містить інших складових, а саме, докладний і строгий опис сховищ даних, та детальний опис потоків даних. Це не було зроблено, так як опис цих складових концептуальної моделі виходить за рамки курсової роботи.