Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота СУБД, Олехнович К-91.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
148.04 Кб
Скачать

1.3. Вимоги до інформаційного забезпечення

Проектні рішення з інформаційного забезпечення (ІЗ) повинні передбачати реалізацію концепції „відкритих систем”, тобто розширення функціональних можливостей системи без зміні існуючих елементів ІЗ. ІЗ повинно задовольняти умові можливої повноти. Інформаційне забезпечення системи повинно включати:

•систему класифікації і кодування;

•поза машинну інформаційну базу (ІБ);

•внутрішньо–машинну ІБ.

Поза–машинна ІБ повинна розроблятися з урахуванням існуючого документообігу і відображати сукупність вхідних та вихідних документів та повідомлень, що призначені для обміну інформацією між користувачами та засобами автоматизації системи. Формати вихідних документів повинні відповідати найбільш поширеним форматам представлення документації. Поза–машинна ІБ може містити методики формування описів інформаційних ресурсів та самі інформаційні ресурси на зовнішніх носіях, що підготовлені за цими методиками.

2. Аналіз предметної області

2.1. Загальні положення системного аналізу по.

Підсумки етапу розробки стратегії слугують вихідною базою для проведення досліджень на етапі аналізу, де вони проходять ретельну перевірку, уточнюються й деталізуються до такого рівня, щоб забезпечити необхідний ступінь адекватності моделювання прикладної області, гарантувати реалізацію рішень і сформувати тверду основу для проведення етапу проектування. Аналіз даних містить у собі документування всіх сутностей та атрибутів ПО. У ході данного етапу аналітики й користувачі працюють пліч-о-пліч, установлюючи й піддаючи скрупульозній перевірці вимоги, що деталізуються. У колективі повинна встановитися атмосфера впевненості в тому, що для визначення дійсних потреб і інтересів прикладної діяльності проаналізовані всі можливі аспекти, не упущена жодна деталь. Аналіз включає:

•проведення всіляких бесід з користувачами й узяття в них інтерв'ю;

•перегляд всіх циркулюючих в організації документів, бланків;

•аналіз потоку документів (документообіг);

•аналіз розв'язуваних в організації завдань і способів їхнього рішення;

•фіксація всіляких правил, обмежень, законів, що діють у ПО. Факторами успіху проведення аналізу ПО є наступні:

•активна участь а проведенні аналізу не тільки системних аналітиків, а і всіх тих, хто буде використовувати розроблену систему;

•ретельна перевірка вірогідності, повноти, несуперечності отриманої інформації .

•виявлення всіх питань і припущень, що мають ключове значення для проектування йвпровадження;

•точні об'ємно-частотні характеристики даних;

•твердий контроль за ходом робіт, повна концентрація зусиль на виконанні календарних планів і дотриманні запланованих строків.

2.2. Загальні положення роботи лікарні.

В лікарні Princeton-Plainsboro в місті Принстон(США) для пацієнта при поступленні створюється історія хвороби в якій указуються данні про самого пацієнта, данні про лікаря, що його оглядав, дата поступлення пацієнта, діагноз який поставив лікар після огляду пацієнта, дата смерті(якщо помер) пацієнта, та присвоюється унікальний ідентифікатор ID історії хвороби. Створюється запис як про людину яка лікується в цій лікарні: прізвище пацієнта, ім'я пацієнта, по батькові пацієнта і паспортні данні пацієнта, та присвоюється унікальний ідентифікатор ID людини(такий само запис про людину створюється при влаштуванні на роботу працівника, та присвоюється унікальний ідентифікатор ID працівника). Після цього пацієнту назначають лікаря який його оглядає, ставить діагноз пацієнту, який складається з: назви хвороби, та її опису, та присвоюється унікальний ідентифікатор ID діагнозу; та назначає лікування пацієнту: ліками в яких є назва, їх опис, та присвоюється унікальний ідентифікатор ID ліків. Кожен діагноз може лікуватися декількома видами ліків в той час як й одні й ті ж ліки можуть лікувати декілька хвороб одночасно. В кожному лікуванні є посилання на історію хвороби пацієнта, період лікування, посилання на лікаря який проводить лікування, посилання на ліки якими лікують і їх кількість. Для лікуючого врача вказуються його данні як про людину, його посада (в якій в свою чергу вказуються назва посади, заробітня плата працівника, та присвоюється унікальний ідентифікатор ID працівника), дата влаштування працівника на роботу, контактний телефон працівника, та дата звільнення працівника з лікарні(якщо працівник звільнився).