Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота СУБД, Олехнович К-91.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
148.04 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Міжнародно-науково технічний УНІВЕРСИТЕТ Імені Академіка Ю.Бугая

ФАКУЛЬТЕТ КОМП’ЮТЕРНИХ НАУК

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни «Організація баз даних та знань»

Розробка стратегії, аналіз, концептуальне моделювання та проектування бази даних роботи лікарні, на прикладі лікарні Princeton-Plainsboro в місті Принстон(США)

Виконав студент 3 курсу групи к-91

Кафедри компютерних наук Олехнович В.А.

Керівник курсової роботи:

Проскудіна Галина Юрівна

КИЇВ 2012

ЗМІСТ

ВСТУП........................................................................................................................3

1. СТРАТЕГІЯ АВТОМАТИЗАЦІЇ ПРЕДМЕТНОЇ ОБЛАСТІ.......................................3

1.1. Загальні положення.........................................................................................3

1.2. Мета, цілі та задачі створення бази даних………………………………………..…..…..4

1.3. Вимоги до інформаційного забезпечення……………………………………………..…..5

2. АНАЛІЗ ПРЕДМЕТНОЇ ОБЛАСТІ …………………………………………………………..…..…....6

2.1. Загальні положення системного аналізу ПО ……………………………………………...6

2.2. Системний аналіз предметної області……………………………………………..............6

2.2.1. Сутність Людина………………………………………………………………….......................7

2.2.2. Сутність Посада……………………………………………………………………......................7

2.2.3. Сутність Працівник…………………………………………………………………….................7

2.2.4. Сутність Ліки.............................................................................................. . .8

2.2.5. Сутність Діагноз………………………………………………………………...........................8

2.2.6. Сутність Ліки_Діагноз…………………………………………………………………….............8

2.2.7. Сутність Історія_хвороби……………………………………………………………………........9

2.2.8. Сутність Лікування……………………………………………………………………..................9

3. КОНЦЕПТУАЛЬНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПРЕДМЕТНОЇ ОБЛАСТІ ……………...........10

3.1. Теоретичні положення концептуального моделювання ........................... 10

3.2. Мова ER—моделювання ПО ......................................................................... 11

3.3. Побудова концептуальної моделі роботи лікарні....................... 11

4. ЛОГІЧНЕ ТА ФІЗИЧНЕ ПРОЕКТУВАННЯ БАЗИ ДАНИХ……………………................12

4.1. Логічне проектування ……………………………………………………………......................12

4.2. Фізичне проектування……………………………………………………………......................15

4.2.1. Скрипти створення бази даних…………………………………………………………………15

4.2.2. Інформаційно–пошукові запити……………………………………………………………….16

4.2.2.1 Інформаційно–пошукові запити, що пов’язані з роботю лікарні………16

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………………………………..17

ВСТУП

Мета цієї курсової роботи полягає у розробці бази даних предметної області, яка має відношення до роботи лікарні.У загальному випадку створення любої програмної системи, у тому числі і бази даних, проходить складний життєвий цикл. Існує багато методологій по опису життєвого циклу проектування та розробки баз даних. У цій курсовій роботі буде використано методологію, згідно з якої життєвий цикл складається з наступних етапів:

•розробка стратегії автоматизації предметної області;

•проведення системного аналізу предметної області;

•концептуальне моделювання предметної області;

•логічне та фізичне проектування.

Як відомо, усяка предметна область складається з двох компонент: переліку задач, які повинні автоматизуватися, та інформації, на основі якої задачі вирішуються. Приймаючи до уваги, що курсова робота має відношення до проблематики баз даних, ми опишемо усі ці етапи не по відношенню до всієї предметної області, а тільки до її інформаційної моделі. Головною ціллю курсової роботі є проектування бази роботи лікарні.

1. Стратегія автоматизації предметної області

1.1. Загальні положення

Метою етапу стратегії є формування разом з керівництвом замовника безлічі прикладних моделей, визначення переліку рекомендацій і прийняття погодженого плану розробки системи,складеного з урахуванням наявних організаційних, фінансових і технічних обмежень і що відбиває як поточні, так і перспективні потреби організації. Крім того, на етапі розробки стратегії автоматизації повинні бути сформульовані основі цілі автоматизації. Крім того, ця початкова робота повинна забезпечити створення погодженої стабільної основи, що виділяє найбільш важливі ділянки робіт на різних етапах розробок проектів у міру їхнього проходження через стадії аналізу, проектування, реалізації, документування, досвідченого впровадження й промислової експлуатації. Повний детальний аналіз організації дає основу для розвитку перспективного плану створення системи. Визначення стратегії інформатизації здійснюється проведенням повного, однак узагальненого аналізу, на підставі якого потім будується великомасштабна модель прикладної області. Стратегія повинна визначатися в досить стислий термін для того, щоб невтрачати актуальності результатів. Основні результати цього етапу повинні включати:

•визначення цілей і завдань автоматизації;

•визначення напрямку прикладної діяльності, наприклад, мети й завдання прикладної діяльності, пріоритети, обмеження, критичні фактори успіху, ключові показники ефективності;

•визначення границь системи, сфера застосування системи баз даних;

•можлива архітектура системи;

•вимоги до системи;

•поетапний план розробки.

У курсовій роботі на етапі розробки стратегії ми опишемо тільки мету та цілі автоматизації, а також деякі вимоги по створюваної бази даних.

1.2. Мета, цілі та задачі створення бази даних

Головною стратегічною метою бази даних, що проектується, є автоматизація процесів довгострокового зберігання, обліку й обробки даних роботи лікарні. Метою задоволення інформаційних потреб автобаз, які мають відношення до роботи лікарні. Система повинна будуватися таким чином, щоб у міру можливостей вона була інформаційно-сумісна з іншими системами, що мають відношення до транспортного процесу у місті.

Мета автоматизації — зняти частину трудомісткої роботи з робітників лікарні, які відповідають за проведення лікування, забезпечити більш легкий доступ до інформації. Ведення бази даних дозволяє керівництву лікарні одержувати оперативні зведення. Треба визнати, що в майбутньому, електронні документи витіснять паперові, тому що вони більш задовільні за такими критеріями як вартість, поновлення, швидкість передачі. Тому необхідно забезпечити максимально зручний доступ користувачів до інформації бази даних. Цілями створення бази даних є наступні:

•Підвищення ефективності й продуктивності планування проходження лікування. Для більш наочного планування графіку, з’явиться можливість вибору різних планів та строків лікування. Для досягнення цілі будуть використані незначні проміжки часу, які не потребують втручання людини.

•Поліпшення організації оперативного контролю за лікуванням. Використовуючи БД, з’являється можливість миттєвого інформування про стан проходження лікування піцієнтами.

•Оперативне надання повної й несуперечливої інформації про хворих. Використання БД надає можливість отримання інформації, яка містить чіткі та найповніші дані про стан пацієнтів. Несперечливість даних досягається за рахунок обмежень бізнес-правилами, які закладені в БД.

•Надання узагальнюючої інформації відповідно до стандартних форм статистичної звітності. Закладені можливості надання інформації є стандартизованими для усіх існуючих систем обробки та зберігання даних, що знімає необхідність спеціалізованих знань у співробітників автосоюзів. Також спрощується документообіг за рахунок стандартизації звітності.