Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гидравлика и гидропневмопривод(ч.2.укр).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
15.23 Mб
Скачать

5.4. Гідролінії

Гідролінією називають гідропристрій, призначений для руху робочої чи рідини для передачі тиску від одного гідропристрою до іншого. По призначенню гідролінії поділяються на всмоктувальні (для підведення рідини до насоса), напірні (для подачі рідини від насоса чи гідроакумулятора під тиском у систему), зливальні (для зливу рідини в гідробак), гідролінії керування (для підведення рідини на керування гідропристроїв), дренажні (для відводу витоків).

В якості жорстких гідроліній застосовують горяче- і холоднодеформовані безшовні металеві труби зі сталей різних марок (конструкційних, низьколе-гованих і нержавіючих на основі хрому, нікелю і ти-тана), мідних і алюмінієвих сплавів. В якості гнучких гідроліній застосовують гнучкі металеві рукави і гумові чи гумовотканинні шланги з бавовняним чи металевим обплетенням.

З’єднання труб з гідропристроями здійснюється за допомогою фланцевої чи, більш компактної, різьбової арматури з розвальцьовуванням кінців труб чи із п риваркой кульових елементів (рис. 45).

Труби, рукава, шланги й арматуру підбирають по умовному проходу, товщині стінки, типу рукава і шланга в залежності від тиску і витрати рідини, що протікає по них. Умовна позначка гідроліній показана на рис. 46.

5.5. Кондиціонери (гідроочисники)

Гідроочисники призначені дня очищення робочої рідини від твердих забруднюючих домішок. Гідроочисники підрозділяються на сепаратори (віддільники твердих часток, у яких очищення рідини відбувається під впливом яких-небудь сил) і фільтри (апарати, у яких очищення рідини відбувається при її проходженні через пористе середовище).

Застосовують різні типи сепараторів – магнітні, відцентрові, електростатичні, вібраційні і гравітаційні (відстійники). Фільтри розділяються по призначенню на прийомні, всмоктувальні, напірні і зливальні, а за формою фільтруючих отворів у фильтроелементах – на щілинні (пластинчасті, дротові), сітчасті (металеві і текстильні) і пористі (керамічні, металокерамічні, волокнисті, паперові, текстильні).

По ступені очищення фільтрація розділяється на грубу (затримуються частки понад ), нормальну (більш ), тонку (більш ) і особливо тонку (більш ).

Найбільш поширені сітчасті і щілинні (пластинчасті) фільтри, а також магнітні сепаратори у виді стрижнів і пробок.

П ластинчастий фільтр (рис. 47) складається зі склянки , кришки , осі з закріпленим на ній фільтруючим пакетом , осі з закріпленими на ній шкребками , рукоятки , брудозливної пробки .

Застосовувані схеми фільтрації – послідовна (весь потік рідини проходить через фільтр; більш грубе очищення) і рівнобіжна (через фільтр проходить частину потоку рідини; більш ретельне очищення).

Місце установки фільтрів – на усмоктувальній лінії насосів (великий опір, погіршення усмоктування), на напірній лінії (високий тиск, необхідність підвищеної міцності фільтра), на зливальній лінії (низький тиск, очищення перед зливом у бак), перед відповідальними і дорогими гідропристроями.

5.6. Кондиціонери (теплообмінники)

Т еплообмінники призначені для нагрівання (нагрівачі) чи для охолодження (охолоджувачі) робочої рідини. Найчастіше вони виконуються у виді зануреного в гідробак змійовика з труб, по яких циркулює вода, що нагріває чи прохолоджує (умовні позначки на гідросхемах див. на рис. 48).

Розглянемо вибір розмірів охолоджувача.

Кількість тепла, виділюваного в гідросистемі, пропорційно величині загубленої потужності , , де – потужність привода; – корисна (використана) потужність.

Тепловий баланс при охолодженні гідробака повітрям

(103)

де – стала температура робочої рідини ( ); – температура навколишнього повітря ; – площа тепловіддачі гідробака, ; – коефіцієнт теплопередачі від бака до повітря (приймають .

Якщо фактична площа тепловіддачі бака перевищує підраховану площу по приведеній формулі, то водяного охолодження не потрібно.

Тепловий баланс при охолодженні гідробака повітрям і водою

(104)

(105)

де – питома теплоємність води; – щільність води; – витрата охолодної води, ; і – температура води кінцева (на виході з охолоджувача) і початкова (на вході в охолоджувач); – коефіцієнт теплопередачі від робочої рідини до води; – площа теплообмінника, ; – середня температура води в теплообміннику.

Звідси можна знайти спочатку необхідну витрату води , а потім необхідну площу теплообмінника .