Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 8.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
82.94 Кб
Скачать

Тема 8. Облік запасів

План

1. Економічний зміст виробничих запасів.

2. Облік придбання, зберігання і використання виробничих запасів.

3. Методи оцінки вибуття виробничих запасів.

1. Економічний зміст виробничих запасів

П(с)бо 9 «Запаси»

Запаси – активи, які утримуються для подальшого продажу за умов звичайної господарської діяльності; перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва; утримуються для споживання під час виробництва продукції, а також управління підприємством

Чиста вартість реалізації – очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію

Норми П(С)БО 9 не розповсюджуються на:

- незавершені роботи по будівництву;

- молодняк тварин і тварин на відгодівлі;

- продукцію сільського і лісового господарства;

- корисні копалини, якщо вони оцінюються за іншою вартістю

Рис. 1. Визначення запасів

Запаси можна поділити на певні категорії, залежно від їх цільового призначення

технологічні

поточні

резервні

власні

куповані

Рис. 2. Класифікація запасів за цільовим призначенням

Класифікаційні групи запасів

Насіння і садивний матеріл; корми; нафтопродукти; тверде паливо; незавершене виробництво; запасні частини і ремонтні матеріали; готова продукція; товари; малоцінні та швидкозношувані предмети

Клас 2 «Запаси»

До складу запасів не включають

- запаси, які є власністю фізичних та юридичних осіб;

- запаси, які надійшли від постачальника, але забраковані покупцем;

- товари, прийняті на комісію для продажу (рах.02).

Рис. 3. Класифікаційні групи запасів

2. Облік придбання, зберігання і використання виробничих запасів

За П(С)БО 9 придбані (отримані) або вироблені запаси зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю

П ервісна вартість складається з витрат, що виникли у зв’язку з їх придбанням, зокрема:

- ціни придбання за вирахуванням знижок відповідно до договору з постачальником та непрямих податків, крім випадків, якщо податки не відшкодовуються підприємству відповідно до чинного законодавства;

- суми ввізного мита;

- транспортно-заготівельних витрат;

- інших витрат, які безносередньо пов’язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях, втрат і нестач запасів в межах норм природного убутку, виявлених при оприбуткуванні придбаних запасів, що сталися при їх транспортуванні.

Рис. 4. Первісна оцінка запасів

Первісна оцінка запасів має свої особливості

Запаси, які надійшли від постачальника і не відповідають критеріям визнання активу у зв’язку з невідповідністю стандартам, умовам угод, технічним умовам, відображаються на позабалансових рахунках до узгодження ціни з постачальником за справедливою вартістю або ціною, яка вказана в документах постачальника.

Якщо запаси виготовлені власними силами, то первісною вартістю визнається їх виробнича собівартість. Формування виробничої собівартості таких запасів здійснюється у порядку, передбаченим П(С)БО 16 «Витрати».

Якщо запаси, придбані за іноземну валюту, то вони оцінюються у валюті звітності із застосуванням валютного курсу на дату здійснення операцій (дата визнання активів). Якщо оплата запасів в іноземній валюті передує їхньому надходженню, то оцінка запасів на дату їх оприбуткування здійснюється у валюті звітності із застосуванням валютного курсу на дату перерахування іноземної валюти.

Якщо запаси придбані в обмін на подібні активи, то первісною вартістю є балансова вартість переданих запасів (або запасів, що підлягають передачі). Якщо балансова вартість переданих запасів перевищує їх справедливу вартість, то первісною вартістю отриманих запасів є їх справедлива вартість із виключенням різниці до витрат звітного періоду.

Первісною вартістю запасів, що придбані в обмін на неподібні активи, визнається справедлива вартість отриманих запасів.

Первісною вартістю запасів, що отримані як внесок до статутного капіталу підприємства, визнається погоджена засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість.

Первісною вартістю запасів, одержаних безоплатно підприємством, визнається їх справедлива вартість.

Існують запаси, які отримані у процесі ремонту і поліпшення (модернізації, добудови, реконструкції, ліквідації основних засобів). Вони оприбутковуються за чистою вартістю реалізації або в оцінці можливого їх використання, яка може бути визначена, виходячи з вартості подібних запасів при наявності їх на балансі підприємства з урахуванням ступеня придатності їх до експлуатації.

Первісна вартість запасів, які надійшли на склад від забракованих виробів та зворотних відходів виробництва, ліквідації основних засобів, визначається чистою вартістю реалізації, якщо такі запаси призначені для реалізації або в одиниці їх можливого використання.

Якщо на момент оприбуткування запасів неможливо достовірно визначити їх первісну вартість, вони можуть оцінюватися та відображатися у бухгалтерському обліку за справедливою вартістю з наступним коригуванням до собівартості.

Рис. 5. Оцінка запасів при різних шляхах придбання

До первісної вартості запасів не включаються, а належать до витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені (встановлені):

- відсотки за користування позиками, крім запасів, які можуть бути визнані кваліфікаційним активом згідно з П(С)БО 31 «Фінансові витрати». Кваліфікаційний актив – це актив, який обов’язково потребує суттєвого часу для його створення;

- витрати на утримання відділів постачання та інших служб підприємства з аналогічними функціями;

- курсові різниці, які виникають у разі здійснення розрахунків з іноземними постачальниками за одержані запаси;

- витрати, пов’язані з придбанням іноземної валюти для оплати вартості запасів;

- понаднормові витрати і нестачі запасів;

- витрати на збут;

- адміністративні та інші витрати, які безпосередньо не пов’язані з придбанням і доставкою запасів та приведенням їх до стану, в якому вони придатні до використання у запланованих цілях.

Рис. 6. Витрати, які не включаються до первісної вартості запасів

Документи з обліку запасів

Товарно-транспортні накладні, картки складського обліку, книги складського обліку, лімітно-забірні картки, накладна вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів, звіт про рух матеріальних цінностей, довіреність, відомість обліку залишків матеріалів на складі, журнал-ордер № 5А с.-г. (журнал 5 і 5А).

Рис. 7. Документи з обліку запасів