Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMP_Podatkova_sistema.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Які основні особливості обчислення і сплати земельного податку?

  2. Охарактеризуйте систему ресурсних платежів.

  3. Охарактеризуйте особливості плати за лісові ресурси.

  4. Яке призначення і особливості плати за воду?

  5. Які особливості збору за геологорозвідувальні роботи?

  6. Який механізм обчислення і сплати рентних платежів.

  7. Охарактеризуйте призначення і роль платежів за користування надрами.

Теми для підготовки доповідей та рефератів

1. Економічна сутність ресурсних платежів.

2. Напрями використання надходжень плати за ресурси.

Література

(1, 2, 3, 16, 22, 23, 24,25, 26, 27, 28, 34, 35, 50)

Тема 15. Інші податки

Мета:

Засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань з питань економічної природи податку з власників транспортних засобів, майнового оподаткування, податку на промисел, місцевого оподаткування.

План вивчення теми

1. Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів.

2. Майнове оподаткування.

3. Податок на промисел.

4. Місцеві податки і збори.

Методичні рекомендації

Перше питання доцільно розглянути на основі Закону України від 11.12.1991 р. № 1963-ХІІ в редакції Закону України від 18.02.1997 р. № 75/97-ВР “Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів” (зі змінами і доповненнями). Важливе значення має опанування такими положеннями закону: платники податку; об’єкт оподаткування; ставки та нарахування податку; пільги щодо цього податку; строки сплати податку; порядок сплати податку; відповідальність платників за несвоєчасну сплату податку, недоплату, ухилення від сплати.

При вивченні другого питання окремо слід розглянути податок на майно юридичних осіб та податок на нерухоме майно фізичних осіб, а також елементи цих податків (платники, об’єкті оподаткування, ставки, пільги). Відповіді на ці питання можна одержати передусім у рекомендованих навчальних посібниках з цієї теми, оскільки ці податки розглядаються в податковій системі України як перспективні та знаходяться на стадії обговорення і включені до переліку загальнодержавних податків (див. ст. 14 Закону України від 18.02.1997 р. № 77/97-ВР “Про систему оподаткування” зі змінами та доповненнями).

У третьому питанні необхідно з’ясувати місце і роль податку на промисел в податковій системі України, а також його суть та елементи. При цьому рекомендуємо звернутися до Декрету Кабінету Міністрів України від 17.03.1993 р. “Про податок на промисел”.

При вивченні четвертого питання необхідно опанувати особливості місцевого оподаткування, розглянути склад і призначення місцевих податків і зборів. У процесі вивчення цього питання рекомендуємо звернутися до Декрету Кабінету Міністрів України від 20.05.1993 р. № 56-93 “Про місцеві податки і збори” зі змінами та доповненнями, де зазначається, що місцеві податки включають: податок із реклами; комунальний податок. Місцеві збори включають: збір за паркування автомобілів; ринковий збір; збір за видачу ордера на квартиру; курортний збір; збір за участь у бігах на іподромі; збір за виграш на бігах на іподромі; збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі на іподромі; збір за право на використання місцевої символіки; збір за право на проведення кіно- і телезйомок; збір за право на проведення місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей; збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі; збір із власників собак. При цьому зверніть особливу увагу на з’ясування всіх складових елементів вищевказаних місцевих податків і зборів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]