Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роз. пл 2_2в.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
126.98 Кб
Скачать

3. Ведення оборони взводом (відділенням, танком)

В обороні взвод знаходиться в постійній готовності до відбиття атаки противника. Для знищення окремих груп противника, у взводі призначається черговий вогневий засіб (чергова БМП, танк). Черговий вогневий засіб, крім того, перешкоджає пересуванню противника в його розташуванні і веденню ним інженерних робіт.

Снайпер знищує офіцерів, снайперів, спостерігачів та інші важливі цілі противника. Решта особового складу взводу удосконалює інженерне обладнання позицій, вивчає місцевість і проводить технічне обслуговування БМП (БТР) і танків.

Вночі дві третини особового складу (для танку, БМП (БТР) в кількості, яка дозволяє вести вогонь із озброєння) повинні знаходитися на позиції (БМП, БТР, танку) в готовності до ведення вогню.

Відпочинок особовому складу надається за дозволом командира роти. Особовий склад, який відпочиває, розташовується в укриттях (бліндажах) і траншеях поблизу вогневих засобів в готовності зайняти своїх місць за тривогою. Біля укриттів виставляються спостерігачі, які встановленим сигналом оповіщають всіх відпочиваючих, викликаючи їх на позиції.

З початком вогневої підготовки атаки противника особовий склад взводу і приданих йому вогневих засобів укривається в щілинах, бліндажах, сховищах, БМП (танках), на дні окопів і траншей в готовності швидко зайняти свої місця на позиціях для відбиття атаки. Командир взводу і спостерігачі ведуть спостереження для своєчасного виявлення переходу противника в атаку. У випадку знищення противником під час вогневої підготовки частини вогневих засобів, командир взводу негайно уточнює завдання решті особового складу з метою відновлення системи вогню.

З переходом противника в атаку взвод за командою (сигналом) командира негайно приготовляється до бою. Вогонь по противнику відкривається з наближенням його на дальність дійсного вогню зброї взводу і приданих йому вогневих засобів.

Атака танків і піхоти противника, які наступають на броньованих машинах без спішування, відбивається шляхом зосередження вогню БМП, танків та протитанкових засобів взводу по головних (які являють собою найбільшу небезпеку) танках і танках з тралами, а потім по решті танків та інших броньованих машинах, що атакують, щоб змусити піхоту спішитися.

Потім вогнем із стрілецької зброї піхота, яка спішилась, відсікається від танків і знищується.

Атака танків і піхоти, яка на ними наступає в пішому порядку, відбивається вогнем БМП, танків і протитанкових засобів взводу по танках противника і одночасно вогнем з кулеметів, автоматів і приданих вогнеметів по спішеній піхоті з метою відсікти її від танків і знищити.

При визначені місце пророблення противником проходу в загородженнях перед переднім краєм, командир взводу організовує маневр на цей напрямок протитанкових засобів для найбільш ефективного ураження танків (особливо вогнем в борт і корму), які долають загородження.

Після відбиття атаки відновлюються система вогню, зруйновані фортифікаційні спорудження та інженерні загородження, поповнюється запас ракет, боєприпасів, приводяться до порядку зброя і військово-технічне майно, при необхідності за дозволом командира роти проводиться зміна вогневих позицій БМП (БТР), танків та інших вогневих засобів, надання медичної допомоги і виносу тяжкопоранених. Про результати бою командир взводу доповідає командиру роти.

Механізований (танковий) взвод другого ешелону роти підготовляє і обороняє опорний пункт так само, як взводи, які обороняються на передньому краю.

Організовуючи оборону, командир взводу крім звичайних заходів зобов'язаний: організувати спостереження за діями підрозділів, які обороняються попереду; підготувати вогонь для відбиття атаки противника перед переднім краєм оборони і на флангах роти, маневр взводу для посилення оборони у напрямках можливого прориву противника і в найближчі райони імовірної висадки його повітряного десанту (аеромобільних груп).

Механізований (танковий) взвод, призначений в резерв батальйону, займає опорний пункт і знаходиться в готовності до виконання раптово виникаючих завдань та посилення (заміни) підрозділів першого ешелону у випадку втрати ними боєздатності.

Механізований (танковий) взвод, призначений в бойову охорону, попереджує раптовий напад противника і перешкоджає ним ведення розвідки.

У бойовій охороні взвод обороняє позицію до 500 м по фронту. Механізованому (танковому) взводу, призначеному в бойову охорону, можуть бути придані танк (механізоване відділення), підрозділи мінометів, вогнеметів та протитанкових засобів, а також інженерно-саперний підрозділ.

Бронегрупа батальйону (роти) створюється із декількох танків та БМП, БТР (як правило без десанту), виділених із взводів першого і другого ешелонів, які обороняються поза напрямком зосередження основних зусиль. Вона призначається для підвищення в ході бою стійкості та активності оборони на напрямках, яким найбільше погрожують, закриття проломів, які утворилися в результаті вогневих ударів противника, та вирішення інших завдань, що потребують стрімких, маневрених дій та ефективного вогневого ураження противника. Командиром призначається: в батальйоні - один із командирів взводів роти другого ешелону, в роті - один із заступників командирів взводів.

Танки та БМП (БТР), призначені для дій в бронегрупі, із зайняттям оборони з початку можуть розташовуватися і готуватися до бою в своїх взводних опорних пунктах. Потім в установлений командиром батальйону (роти) час або за сигналом вони зосереджуються в районі, який вибирається на місцевості, яка має надійні захисні та маскуючи властивості.

Викладач кафедри тактики

працівник ЗСУ С.П. Корінний