Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
термыни МФ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
76.8 Кб
Скачать

Тема 8. Фінанси підприємств комунальної власності

Комунальна власність — самостійна форма власності, яка за Конституцією України є власністю територіальної громади.

Комуна́льне підприє́мство — юридична особа, заснована на власності відповідної громади.

Комунальне унітарне підприємство утворюється компетентним органом місцевого самоврядування в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини комунальної власності і входить до сфери його управління.

Комунальний кредит — форма договірних взаємовідносин між позичальниками грошей, якими є органи місцевого самоврядування, та їхніми кредиторами — фізичними і юридичними особами, а також державою.

Кошторис комунального підприємства — основний плановий документ для фінансування бюджетних установ, обчислення витрат на виробництво продукції, виконання робіт, надання послуг тощо.

Тема 9. Фінанси житлово-комунального господарства

  • інформаційні системи житлово-комунального господарства.

Житлово-комунальне господарство — галузь, а вірніше, сукупність галузей, що забезпечують життя і роботу населення країни в нормальних умовах, а також постачання підприємств галузей народного господарства необхідними ресурсами води, газу, тепла й електроенергії.

Тариф на житлово-комунальні послуги - це розмір плати за утримання житла і прибудинкових територій або надання комунальної послуги, що забезпечує мінімально необхідний рівень відшкодування витрат та програму розвитку об'єктів житлово-комунального господарства, прийняту місцевим органом державної виконавчої влади та органом самоврядування при дотриманні нормативів якості послуг (з урахуванням витрат на капітальний ремонт відповідно до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств").

Комунальні платежі – платежі юридичних осіб і громадян за користування комунальними послугами. Накладений (накладний) платіж – спосіб розрахунків, при якому вантаж або поштове відправлення (посилка, бандероль) видається одержувачу після сплати встановленої відправником вартості.

Витрати — зменшення обсягу матеріальних цінностей, коштів тощо, які відбуваються в процесі свідомої людської діяльності; зменшення певних ресурсів у фізичних процесах:

Комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи в забезпеченні: холодною та гарячою водою, водовідведенням, газо- та електропостачанням, опаленням, а також вивезення побутових відходів у порядку, установленому законодавством

Тема 10. Управління місцевими фінансами в Україні

  • касове виконання місцевих бюджетів;

  • поточні звіти;

  • об’єкт фінансового контролю на місцевому рівні;

  • суб’єкт фінансового контролю на місцевому рівні;

  • поточний контроль;

  • наступний контроль;

  • аудит фінансової та господарської діяльності бюджетної установи;

  • аудит ефективності виконання бюджетних програм.

Управління місцевими фінансами - це складова частина управління економікою адміністративно-територіальних оди-ниць. Його здійснює спеціальний апарат з допомогою специфіч-них прийомів і методів

Річни́й звіт (фінансовий звіт) — звіт, у якому наводять дані про фінансовий стан компанії за певний проміжок часу або на певну дату. В Україні фінансова звітність складається з наступних документів:

баланс;

звіт про фінансові результати;

звіт про рух грошових коштів;

звіт про власний капітал;

примітки.

Фіна́нсовий контро́ль — це один із видів фінансової діяльності держави з перевірки суб'єктів господарювання всіх форм власності шляхом застосування встановлених чинним законодавством методів контрольної діяльності для виявлення недоліків у фінансовій звітності підприємств, установ, організацій в процесі створення, розподілу, використання грошових фондів.