Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОНЯТТЯ ПРО ЧИСЛІВНИК.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
66.05 Кб
Скачать

М'який знак у числівниках

М'який знак пишеться:

  • у кінці числівників (п'ять, шість, дев'ять, одинадцять — дев'ятнадцять, двадцять, трид цять);

  • перед закінченнями у непрямих відмінках (трьох, п'ятьом, дванадцятьма, шістдесятьом).

Примітка

В орудному відмінку числівника чотири можливі варіанти з м'яким знаком і без нього(чотирьома, чотирма). У називному відмінку числівників від п'ятдесяти до вісімдесяти та від п'ятисот додев'ятисот м'який знак не пишеться ні в середині, ні в кінці слова (п'ятдесят, дев'ятсот). У непрямих відмінках числівників, що позначають сотні, м'який знак вживається у їхній першій частині (трьохсот, п'ятьомстам, дев'ятьмастами).

нагору

Відмінювання дробових числівників

Дробові числівники складаються з двох частин, перша з яких є кількісним числівником, друга — порядковим: п'ять шостих, сім десятих, сто двадцять шість тисячних.

Дробові числівники відмінюються так: перша частина — як ціле число, друга — як прикметник у множині (крім Н. і Зн. відмінків):

Н. п'ять шостих Р. п'яти (п'ятьох) шостих Д. п'яти (п'ятьом) шостим Зн. п'ять шостих, п'яти (п'ятьох) шостих Ор. п'ятьма шостими М. (на) п'яти (п'ятьох) шостих.

Якщо числівник називає цілі числа і частини числа (сім цілих і дев'ять десятих.), то відмінюються всі слова:

Р. семи, (сімох) цілих і дев'яти (дев'ятьох) десятих  Д. семи (сімом) цілим і дев'яти (дев'ятьом) десятим  Зн. сім (сімох) цілих і дев'ять (дев'ятьох) десятих  Ор. сімома цілими і дев'ятьма десятими  М. (на) семи (сімох) цілих і дев'яти (дев'ятьох) десятих.

До дробових числівників належать півтора (чол. і середи, рід) та півтори (жін. рід) зі значенням 1/2 (1,5) та півтораста зі значенням 150 (півтори сотні). Вони не відмінюються (напівтора гектарах і т.д.).

нагору

Вживання форм непрямих відмінків числівників

Числівник один пов'язується з пояснюваним іменником у тому ж роді, числі, відмінку: одна книжка, одне озеро; одні окуляри, одному товаришеві.

У множині числівник один вживається з іменниками, які мають тільки форму множини або означають парні предмети: одні лижі.

Примітка

Слово один може вживатися в значенні якийсь, деякий: Вас шукав один чоловік. Одні книжки захоплюють з першої сторінки, інші не викликають зацікавлення.

Числівники стоять у тих відмінках, що й пояснювані іменники: Медалі вручили п'ятьом випускникам. Картоплю посаджено па двадцятьох гектарах.

У складених числівниках усі слова в непрямих відмінках узгоджуються з пояснюваним іменником: школа із трьомастами сімдесятьма сімома учнями.

Іменники у сполученні з називним відмінком складеного числівника залежать від останнього слова у-його складі: якщо це один, то в Н. відмінку однини (сто тридцять одна сторінка),якщо два, три, чотири — в Н. відмінку множини, часто зі зміною наголосу (двадцять чотири книжки), з іншими – в Р. відмінку множини (вісімдесят шість гривень).

нагору

Відмінювання порядкових числівників

Порядкові числівники змінюються так, як прикметники, — за родами, числами і відмінками.

Числівник третій відмінюється так, як прикметник м'якої групи (третього, третьому, третім, треті, третіх, третім, третіми), всі інші — як прикметники твердої групи (сьомий, сьомого, сьомому, сьомих, сьомими).

Форми порядкового числівника залежать від того іменника, з яким він пов'язаний: другий номер, треті двері, першою спробою, у двадцятих роках тощо.

У складених порядкових числівниках форму порядкового числівника має лише останнє слово, всі інші слова стоять у початкових формах відповідних кількісних числівників: тисяча дев'ятсот дев'яносто дев'ятий рік, сто двадцять п'ята річниця.

При відмінюванні складених порядкових числівників змінюється лише останнє слово: тисяча дев'ятсот дев'яносто дев'ятого року, відзначення сто двадцять п'ятої річниці.

Порядкові числівники, що закінчуються на -сотий, -тисячний, -мільйонний, -мільярдний,пишуться одним словом: трьохсотий, десятитисячний, восьмимільйонний, двохмільярдний(хоч кількісні числівники на позначення тисяч, мільйонів, мільярдів пишуться окремо: п'ять тисяч, сім мільйонів, сорок п'ять мільярдів).

нагору