Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

6.6 Облік ремонту основних засобів

Для попередження передчасного вибуття, забезпечення експлуатаційності й ефективності використання та запобігання дотерміновому зношенню основні засо­би підлягають періодичним ремонтам.

Найбільш досконалою є система планово-запобіжних ремонтів. При цьому для ремонту машин, обладнання, транспортних засобів, незалежно від їх фактич­ного стану, розробляється спеціальний графік. Ця система ремонту забезпечує ре­гулярний догляд за машинами й обладнанням, сприяє підвищенню терміну служби основних засобів, скорочує позапланові та аварійні ремонти і зменшує простої.

У бухгалтерському обліку витрати, пов'язані з поліпшенням об'єкта (модер­нізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція), що призводять до збільшення майбутніх економічних вигод, первинно очікуваних від викорис­тання об'єкта, збільшують первинну вартість основних засобів і обліковуються на рахунку 15 «Капітальні інвестиції» з наступним їх віднесенням на рахунок 10 «Основні засоби».

Витрати, що здійснюються для підтримання об'єкта в робочому стані та одер­жання первинно визначеної суми майбутніх економічних вигод від його викорис­тання, включаються до складу витрат звітного періоду й обліковуються на рахунках витрат згідно з вимогами П(С)БО 16 «Витрати».

Залежно від розміру витрат, обсягу і характеру робіт ремонти поділяють на капітальний і поточний. Капітальний ремонт виконується для відновлення справ­ності і передбачає заміну або відновлення в машинах, устаткуванні всіх зношених1 деталей та вузлів. Поточний ремонт передбачає виконання менш складних робіт

362

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

для забезпечення чи відновлення працездатності об'єкта. При цьому замінюються чи відновлюються лише окремі деталі або нескладні вузли.

Ремонт основних засобів може виконуватись які підрядним, так і господар­ським способом.

При підрядному способі всі види робіт виконує підрядне підприємство, а під-приємство-замовник здійснює оплату пред'явлених розрахунково-платіжних доку­ментів за виконані і прийняті роботи. При виконанні ремонту підрядним способом сільськогосподарське підприємство укладає з підрядником договір на проведення ремонту. Об'єкти здаються організації, що здійснюватиме ремонт, за нарядами-замовленнями. Після закінчення ремонту підрядник виписує рахунок-фактуру (ф. № 868) і пред'являє платіжну вимогу-доручення на оплату ремонтних робіт. При отриманні відремонтованих сільськогосподарських машин, транспортних за­собів складають також приймально-здавальний акт відремонтованих, реконструйо­ваних та модернізованих об'єктів (ф. № 03-2).

При ремонті сільськогосподарської техніки на стороні до витрат з ремонту необхідно включати не лише фактичну вартість ремонту згідно з рахунками під­рядників, а й усі витрати, пов'язані з доставкою об'єктів, що ремонтуються, до місця ремонту і назад, у господарство.

На час проведення капітального ремонту інвентарні картки, у яких облікову­ються об'єкти, що ремонтуються, вилучаються із загальної картотеки і зберігаються в окремому відділі «Основні засоби в ремонті». На підставі приймально-здавальних актів відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об'єктів у картках роб­лять записи про проведені ремонти і повертають їх на постійне місце в картотеці.

При господарському способі виконання робіт ремонт машин, обладнання, транспортних засобів здійснюється в ремонтно-механічних майстернях. Облік витрат на ремонт об'єктів у реммайстернях ведуть на субрахунку 234 «Допоміжні виробництва», до якого відкривається субрахунок другого порядку 2341 «Ремонтні виробництва». За дебетом цього субрахунка відображають прямі матеріальні, тру­дові та інші прямі витрати, а також виробничі накладні витрати, за кредитом спису­ють фактичну собівартість закінчених ремонтних робіт, техоглядів тощо.

Основні бухгалтерські проведення з обліку ремонту основних засобів наведе­но в табл. 6.15.

У податковому обліку платники податку мають право протягом звітного періо­ду віднести до валових витрат будь-які витрати, пов'язані з поліпшенням основних фондів, що підлягають амортизації, у сумі, що не перевищує 10 % від сукупної балан­сової вартості всіх груп основних фондів станом на початок такого звітного періоду.

Витрати, що перевищують зазначену суму, збільшують балансову вартість груп 2, 3 і 4 чи окремих об'єктів основних фондів групи 1, пропорційно сукупній балансовій вартості таких груп та таких окремих об'єктів основних фондів групи 1 на початок розрахункового кварталу.

363

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Таблиця 6.15

Облік ремонту основних засобів

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

Підрядний спосіб ремонту

1

Прийнято до оплати розрахунково-платіжні документи підрядників на вартість виконаного ремонту машин, обладнання, будівель та інших об'єктів (без ПДВ):

• виробничого призначення

• загальновиробничого призначення

• загальногосподарського призначення

• таких, що використовуються в підрозділах, зайнятих збутом продукції

• таких, що використовуються в обслуговуючих господарствах

23 91 92

93

949

631 631 631

631

631

2

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

631

3

Оплачено рахунки-фактури підрядних організацій за виконані ремонтні роботи

631

311

Господарський спосіб ремонту

4

Нараховано оплату праці робітникам реммайстерні, зайнятим на ремонті сільськогосподарської техніки

2341

661

5

Нараховано відрахування на соціальні заходи

від витрат на оплату праці робітників реммайстерні

2341

65

6

Списано вартість палива, витраченого на обкатку машин після ремонту

2341

203

7

Списано вартість запасних частин, використаних під час ремонту сільськогосподарських машин у реммайстерні

2341

207

8

Списано вартість МШП, використаних при ремонті сільськогосподарських машин

2341

22

9

Віднесено суму розподілених загальновиробничих витрат реммайстерні на об'єкти, що ремонтуються

2341

2341

10

Списано фактичну собівартість закінчених робіт у реммайстерні з ремонту:

• тракторів та ін. сільськогосподарських машин

• автомобілів

• виробничого обладнання

• обладнання загальновиробничого призначення

• обладнання загальногосподарського призначення

• обладнання, що пов'язане зі збутом продукції

• обладнання, що використовується в обслуговуючих господарствах

91 2342 23 91 92 93

949

2341 2341 2341 2341 2341 2341

2341

364

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Закінчення таблиці 6.15

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

11

Відображено витрати на ремонт будівель і споруд:

• виробничого призначення

• загальновиробничого призначення

• загальногосподарського призначення

• таких, що обслуговують збут продукції

• обслуговуючих господарств

23

91 92 93 949

20, 22, 66, 65,

234 та ін. 20, 22, 66, 65,

234 та ін. 20, 22, 66, 65,

234 та ін. 20, 22, 66, 65,

234 та ін. 20, 22, 66, 65,

234 та ін.