Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УКООПСПІЛКА ЛЬВІВСЬКА КОМЕРЦІЙНА АКАДЕМІЯ.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
862.29 Кб
Скачать

2.3. Показники прибутковості та їх призначення у фінансовому менеджменті торговельних підприємств

Фінансові результати діяльності підприємства можна охарактеризувати абсолютними та відносними показниками.

Абсолютна величина прибутку виступає узагальнюючим підсумковим показником, який характеризує обсяг фінансових коштів торгівельного підприємства для розрахунків з бюджетом та позабюджетними фондами, поповнення ресурсів підприємства, призначених для стимулювання і розширеного відтворення.

Але цей показник не відображає ступеня ефективності господарської діяльності підприємства. Величина прибутку може зростати при недостатньому використанні ресурсів підприємства, порушенні вимог режиму економії. Тому для характеристики ефективності господарської діяльності, ступеня використання його ресурсів, раціональності здійснених витрат набуло поширення застосування показників відносної прибутковості, які в економічній практиці одержали назву рентабельності.

Рентабельність - це відносний показник прибутковості, виражений у відсотках. Показники рентабельності обчислюють як відношення величини прибутку, отриманого за певний період (місяць, квартал, рік), до величини авансованого капіталу, отриманого валового (загального) доходу, понесених витрат та інших величин, з допомогою яких підприємство отримало прибуток. Кількість таких показників залежить від мети аналізу і оцінки рівня ефективності господарювання [5].

Рентабельність торговельного підприємства - найбільш узагальнюючий показник його діяльності. В ньому синтезуються всі фактори реалізації товарів, оборотність господарських коштів і витратомісткості процесу збуту.

Фінансовий аналіз рівня рентабельності і причини її зміни має важливе значення для виявлення резервів підвищення ефективності роботи підприємства.

61

Сукупність показників рентабельності всебічно відображає ефективність операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства і відповідає інтересам учасників економічного процесу.

Показники рентабельності використовують для оцінки результатів діяльності підприємства, його структурних підрозділів, у ціноутворенні, інвестиційній політиці, для порівняльного аналізу споріднених підприємств, що виробляють таку саму продукцію, для вибору варіантів формування асортименту і структури продукції, аналізу раціональності виробництва продукції.

Рентабельність як показник дає уявлення про достатність (недостатність) прибутку порівняно з іншими окремими величинами, що впливають на реалізацію і взагалі на фінансово-господарську діяльність підприємства. При визначенні показника рентабельності прибуток співвідноситься з чинниками, що мають найзначніший вплив на його отримання. Одним із таких чинників є витрати. В той же час інвесторам набагато цікавіше знати прибутковість його власних інвестицій, аніж рентабельність понесених підприємством витрат.

Показники рентабельності показують, який прибуток був отриманий торговельним підприємством на одиницю витрачених ресурсів, а також прибуток, одержаний з кожної одиниці активів і вкладеного капіталу. Тобто аналіз рентабельності підприємства дозволяє визначити ефективність вкладення коштів у підприємство, раціональність їх використання, а також він показує чи здатне дане підприємство реалізувати високорентабельні товари, які користуватимуться попитом серед споживачів, чи зможе це підприємство конкурувати з іншими подібними в умовах ринкової економіки.

Показники рентабельності є відносними характеристиками фінансових результатів і ефективності діяльності підприємства. Вони характеризують доходність підприємства з різних позицій і групуються згідно з інтересами учасників економічного процесу та ринкового обміну. Показник рентабельності відображає співвідношення прибутку підприємства і

62

факторів, які є, по суті, передумовами його виникнення. Бухгалтерська звітність дозволяє розрахувати велику кількість показників рентабельності, тому їх необхідно систематизувати в аналітичні групи з метою впорядковування і забезпечення оптимальності при виконанні аналітичних процедур.

Можливі зіставлення прибутку з факторами, які на нього впливають, дають в результаті множину показників рентабельності, які відрізняються не тільки по завданнях, які потрібно вирішити, та змісту, але й по використовуваним при розрахунку рентабельності показниках прибутку. В якості останніх у вітчизняній практиці традиційно використовується валовий прибуток, операційний прибуток та чистий прибуток.

Отже, показники рентабельності можна об'єднати в кілька груп:

  1. Показники, що характеризують рентабельність продажу товарів.

  2. Показники, що характеризують рентабельність активів.

  1. Показники, що характеризують рентабельність капіталу. Рентабельність продажу характеризується такою системою показників:

  • рівень валового прибутку;

  • рентабельність обороту;

  • рівень чистого прибутку.

Рівень валового прибутку визначається як процентне відношення валового прибутку до обороту (доходу) від продажу товарів за формулою:

, (2.7)

де РВП - рівень валового прибутку;

ВП - валовий прибуток;

ЧД - чистий дохід від реалізації товарів.

Він відображає відсоток валового прибутку в доході (обороті) від продажу товарів або величину валового прибутку, що припадає на 100 грн. обороту. Даний показник характеризує ефективність політики ціноутворення підприємства. Його збільшення свідчить про зниження витрат на закупівлю

63

товарів.

Рентабельність обороту обчислюється як процентне відношення при­бутку від операційної діяльності до обороту від продажу товарів за формулою:

, (2.8)

де РО - рентабельність обороту;

ОП - операційний прибуток.

Цей показник використовується для оцінки результатів господарської діяльності торговельних підприємств. Він показує розмір прибутку на одиницю товарообороту або частку операційного прибутку в ціні товару.

Недолік цього показника, як і показника рівня валового прибутку, полягає в тому, що він не характеризує економічної ефективності використання ресурсів торговельного підприємства, позаяк не відображає залежності між одержаним прибутком і величиною факторів виробництва, які використовуються. Показники абсолютної суми прибутку і його рівня до обороту можуть бути високими навіть при недостатньо ефективному використанні основних фондів та оборотних коштів, наявності їх і понаднормативних залишків. Показник рівня рентабельності обороту орієнтує торговельне підприємство на продаж товарів з високою торговельною надбавкою, що в умовах дефіцитного ринку стимулює звуження асортименту товарів, які реалізуються, погіршення ступеня задоволення попиту покупців.

Рівень чистого прибутку показує, яка сума чистого прибутку припадає на гривню обороту від реалізації товарів і розраховується за формулою:

, (2.9)

де - рівень чистого прибутку;

ЧП - чистий прибуток.

У практиці фінансового аналізу найчастіше використовують саме цей показник рентабельності. Незмінність протягом будь-якого періоду

64

показника операційної рентабельності з одночасним зниженням показника чистої рентабельності може свідчити про збільшення фінансових витрат і одержання збитків від участі в капіталі інших підприємств, або про підвищення суми сплачуваних податкових платежів. Цей коефіцієнт показує повний вплив структури капіталу і фінансування компанії на її рентабельність.

Для оцінки ефективності використання капіталу, вкладеного в активи підприємства у звітному році, використовують наступні показники рентабельності:

  • рентабельність активів;

  • рентабельність основних фондів;

  • рентабельність оборотних активів.

Рентабельність активів відображає розмір чистого прибутку в одній гривні активів. Цей показник розраховується як процентне відношення чистого прибутку до середньорічної вартості всіх активів підприємства за формулою:

, (2.10)

де РА - рентабельність активів;

А - середньорічна вартість активів підприємства.

Він характеризує відсоток прибутковості активів за рік. ,

Рентабельність основних фондів обчислюється як процентне відношення прибутку від звичайної діяльності до середньорічної величини основних фондів (за первісною вартістю) за формулою:

, (2.11)

де РОФ - рентабельність основних фондів; ПЗД- прибуток від звичайної діяльності;

ОФ - середньорічна вартість основних фондів.

Він характеризує відсоток прибутковості основних фондів підприємства. Рентабельність оборотних активів обчислюється як процентне

65

відношення прибутку від операційної діяльності до середньорічної величини оборотних активів за формулою:

, (2.12)

де РОА - рентабельність оборотних активів;

ПО - прибуток від операційної діяльності;

ОА - середньорічна величина оборотних активів підприємства.

Він характеризує відсоток прибутковості оборотних активів підприємства за рік.

Ефективність використання капіталу, задіяного в господарській діяльності у звітному році, характеризується наступними показниками:

  • рентабельність капіталу;

  • рентабельність власного капіталу;

  • рентабельність короткострокового позичкового капіталу. Рентабельність капіталу обчислюється як процентне відношення

прибутку від звичайної діяльності до середньорічної величини сукупного капіталу підприємства за формулою:

, (2.13)

де РК - рентабельність капіталу;

ПЗД- прибуток від звичайної діяльності за звітний період;

К - середньорічна величина капіталу підприємства.

Він характеризує відсоток прибутковості сукупного капіталу, задіяного в господарській діяльності підприємства за рік.

Рентабельність власного капіталу характеризує розмір прибутку, який одержав власник підприємства на одиницю коштів, що вкладені в підприємство, служить критерієм для оцінки ефективності його вкладень та розраховується за формулою:

, (2.14)

де РВК - рентабельність власного капіталу;

66

ЧП - чистий прибуток за звітний період;

ВК - середньорічна вартість власного капіталу.

Даний показник розраховується для наявних та потенційних інвесторів. Показники рентабельності ЗАТ «Гал-експоком» за 2006 - 2008 рр. наведено у табл. 2.7.

Таблиця 2.7

Показники рентабельності ЗАТ «Гал-експоком» за 2006 - 2008 рр.

(у відсотках)

Показники

2006 р.

2007 р.

2008 р.

Відхилення 2008 р. від

2006 р.

2007 р.

1 .Рівень валового прибутку

10,75

9,30

12,03

1,28

2,73

2.Рентабельність (збитковість) обороту

2,06

1,46

-0,02

-2,08

-1,48

3.Рівень чистого прибутку

2,09

1,75

0,20

-1,88

-1,55

4.Рентабельність активів

27,38

12,54

1,20

-26,18

-11,35

5.Рентабельність основних фондів

107,15

50,83

4,35

-102,81

-46,49

б.Рентабельність оборотних коштів

41,32

16,46

-0,18

-41,51

-16,64

7.Рентабельність сукупного капіталу

27,38

12,54

1,20

-26,18

-11,35

8.Рентабельність власного капіталу

41,53

25,62

2,78

-38,75

-22,84

Результати аналізу показників рентабельності ЗАТ «Гал-експоком» дозволяють виявити їх щорічне суттєве зниження протягом аналізованого періоду 2006-2008 рр.

Оцінка показників рентабельності продажу підтверджує зазнанену тенденцію, окрім рівня валового прибутку, який знизився у 2007 р. Порівняно із 2006 р. Із 10,75 % до 9,3 %, але знову зріс до 12,03 % у 2008 р. Загалом за період рівень валового прибутку став вищим на 2,73%, що позитивно характеризує управління торговельною націнкою, продажними та закупівельними цінами ЗАТ «Гал-експоком».

67

Варто відзначити тенденцію до зниження рентабельності обороту, яка характеризує ефективність операційної діяльності ЗАТ «Гал-експоком». Негативним моментом є зниження цього показника як у 2007 р. порівняно із 2006 р. з 2,06% до 1,46%. Збиткова операційна діяльність ЗАТ «Гал-експоком» у 2008 р. (рівень збитковості склав -0,02%) є сигналом до пошуку резервів збільшення величини операційного прибутку.

Рівень чистого прибутку узагальнює результати операційної, фінансової та інвестиційної діяльності ЗАТ «Гал-експоком» та характеризується негативною динамікою протягом усього досліджуваного періоду. У 2007 р. порівняно із 2006 р. значення цього показника знизилося із 2,09%о до 1,75%, у 2008 р. - на 1,55% і склало у 2008 р.0,2%. Рівень чистого прибутку протягом усіх років перевищує рентабельність обороту, що означає отримання позитивних результатів від неопераційної діяльності ЗАТ «Гал-експоком».

Таким чином, за період 2006-2008 рр. прибутковість реалізації товарів ЗАТ «Гал-експоком» суттєво знизилася за показниками рентабельності обороту та рівня чистого прибутку, що негативно характеризує результати діяльності ЗАТ «Гал-експоком», крім рівня валового прибутку який зріс у 2008 р. порівняно із 2007 р. завдяки покращення управління торговельними надбавками ЗАТ «Гал-експоком».

Тенденція до зниження показників рентабельності ЗАТ «Гал-експоком» ще більшою мірою проявляється для рентабельності як сукупних активів, так і окремих їх складових.

Зменшення рентабельності активів у 2008 р. порівняно із 2006 р. відбулося на 26,18%: із 27,38% до 1,2%. Негативним моментом є також суттєве зниження цього показника протягом останнього року досліджуваного періоду - на 11,35%). Такі зміни дозволяють зробити висновок про вкрай низьку ефективність використання активів у 2008 р.

Зниження прибутковості упродовж 2006-2008 рр. спостерігаємо і для показника рентабельності основних фондів: із 107,15% у 2006 р. до 4,35% у 2008 р. Використання оборотних активів є збитковим у 2008 р., рівень збитковості складає -0,18% порівняно із 41,32% у 2006 р.

68

Прибутковість капіталу ЗАТ «Гал-експоком» у 2006 р. характеризувалася досить високими показниками: рентабельністю власного капіталу на рівні 41,53%, рентабельністю сукупного капіталу 27,38%. Протягом аналізованого періоду має місце щорічне зниження як рентабельності сукупного капіталу - до 12,54%о у 2007 р. та до 1,2% у 2006 р., гак і рентабельності власного капіталу ЗАТ «Гал-експоком» - до 25,62%) у 2007 р. та до 2,78% у 2008 р. Варто зазначити, що у 2008 р. значення рентабельності власного капіталу є дуже низьким, оскільки інвестори заробляють всього 2,78 грн. на кожну вкладену гривню в діяльність ЗАТ «Гал-експоком».

Таким чином, слід відзначити низький рівень прибутковості господарської діяльності ЗАТ «Гал-експоком» протягом 2006-2008 рр., що потребує пошуку резервів його підвищення. Цього можна досягнути шляхом більш ефективного управління доходами та витратами підприємства, що забезпечить зростання прибутку та рентабельності ЗАТ «Гал-експоком» .

69