Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мова.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
24.23 Кб
Скачать

8. Запишіть власне українські відповідники до поданих іншомовних слів і навпаки. Як вони можуть бути використані в професійному спілкуванні?

автентичний –

ажіотаж –

акцентувати –

вахта –

декоративний -

еквівалентний -

журнал –

ідеальний -

інтеграція –

ліміт -

превентивний − 

сурогат - 

відвідання –

життєпис –

заборона –

зародковий –

злободенний –

небокрай –

недолік –

особа –

особистий –

розумовий –

схвалення -  

учитель –  

 

9. З’ясувати значення образних висловів. Згадайте, звідки вони з’явилися, з’ясуйте, де і коли їх можна використати. Які фразеологізми побутують у мовленні людей вашої майбутньої професії?

Альма-матер. Авгієві стайні. Альфа і омега. Ахіллесова п’ята. Бочка Діогена. Відкрити Америку. Друге “я”. Злий геній. Іскра божа. Козак Мамай. Людина у футлярі. Ні на йоту. Початок кінця. 

10. Вказати застарілі та нові для української мови слова. Навести власні приклади.

Шоп-тур, саміт, рейдер, златоглавий, флешка, вражий, нетократія, глава, владика, логін, страж, спам, шуя, картридж,  бунчук, “ноу-хау”, супервайзер, віртуальний.

 11. Скласти заяву на ім’я декана Вашого факультету з проханням дозволити перескласти модульну контрольну роботу з дисципліни «Українська мова», проаналізувавши взірці такого документу, вимоги до нього та типові мовні звороти (див. підручники, посібники, довідники). Документ записати в зошиті для практичних занять на окремій сторінці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]